Rychlé šípy ve Stínadlech (komiks)

Rychlé šípy ve Stínadlech (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144308/bmid_rychle-sipy-ve-stinadlech-USr-144308.jpg 5 79 11

Třináct let uplynulo od posledního vydání kreslených příběhů Záhada hlavolamu a Stínadla se bouří. V roce 1999 oba komiksy nakreslené Marko Čermákem vyšly v publikaci Svorní gambusíni a jiné příběhy původního nakladatelství Olympia. Nové nakladatelství Olympia po nedávném novém souborném vydání Rychlých šípů přichází s dalším publikováním prvních dvou kreslených stínadelských příběhů od Jaroslava Foglara a Marko Čermáka. Jedná se o první (ze zatím čtyř) sešitů, ve kterých jsou postupně vydávány Foglarovy kreslené seriály, které byly vydány souborně v knize "Svorní Gambusíni a jiné příběhy". Komiksy: – Záhada hlavolamu – Stínadla se bouří... celý text

Přidat komentář

jerisno
06.03.2022 4 z 5

Příběhy Rychlých šípů jsem v dětství znal jenom z černobílého TV seriálu "Záhada hlavolamu", kde mě děsil mladý Jan Tříska v masce, coby "Širokko". Kreslené příběhy neměl nikdo v okolí a tak jsem měl smůlu. Někdy v sedmé třídě mě ale dětský doktor odeslal do okresní nemocnice na kraji města v Havl. Brodě, aby se mi tam pokusili rozehnat zdivočelé slepé střevo.
To se docela dařilo a když jsem se po pár dnech začal nudit, jeden mladší spolupacient mi půjčil tyto kreslené příhody. Kniha mě tak zaujala, že jsem ani nechtěl domů.
Nechci upírat doktorům a sestřičkám jejich zásluhy na zaplašení zlobivého apendixu, ale já si myslím, že v tom měli prsty i komiksové Rychlé šípy.
Dostatečně napínavé a klukovsky přitažlivé příhody v báječných ilustracích.
Já i moje (stále vlastněné) slepé střevo, dáváme za 4.

puczmeloun
21.11.2021 4 z 5

První políčka na mě neudělala nejlepší dojem a na mysl se vkrádala vlezlá myšlenka, že už to celé strašně zestárlo. Jenže s přibývajícími stránkami začaly převažovat vzpomínky na dětství, kdy jsem opakovaně četl Dobrodružství v temných uličkách. Nostalgie převládla a celé jsem si to opravdu užil. Ježek v kleci, tajná chodba, Široko, ginkgo, létající kolo, volby Velkého Vonta, pětiboký kámen...

Ano, zpracování komiksu je málo přehledné (holt převedení dvou knih do necelých 50 stránek) a políčka plná textu úplně nepotěší. Stejně tak zvolená témata už prostě nejsou v Česku možná – ostatně to moc nebyla ani v dobách mého dětství a celé je to pro mě spíš variace na rytířské fantasy plné cti a slávy pro 20. století – nemluvě o proměně některých společenských přístupů. Na druhou stranu, že knihy, které oslavují čestné a sportovní chování, demokracii (i když jasně, klukovskou), podnikání (nemáme peníze, tak začneme vydávat a prodávat vlastní časopis) nebo třeba občanský aktivismus (boj za hřiště a rozsvěcování lampionů v oknech) vyšly v roce 1941, resp. 1970, to velká čest autorovi. A že to bavilo mě jako předpuberťáka, protože to bylo skryté za tajemství, dobrodružství a technické zajímavosti, to patří autorovi druhá pochvala.

Pro mě tedy čtyři hvězdy a množství nostalgie. Opravdu by mě ale zajímalo, co na to říkají současní kluci. Nezestárlo to už definitivně?


Patrikcz
03.01.2021 4 z 5

Pěkná vzpomínka na dětství a vzhledem k obsahu je to taková jednohubka. Jediné mínus vidím v tom, že jde jasně vidět, že jde o takový zkratkovitý výběr z mnoha příběhů rychlých šípu...8/10.

georginaa
16.01.2020 5 z 5

Vrátila jsem se do vzpomínek mládí, knihu jsem četla snad tisíckrát, viděla ještě černobílý seriál a film a sbírala sešity rychlých šípů. Vše je stále čtivé, vtipné, dobrodružné a vůbec nevadí že to byla jiná doba. Mám radost, že se stále drží v žebříčku oblíbených.

Terezinka890
03.02.2019 5 z 5

dobrodružná a napínavá :)

Ladys
02.02.2019 4 z 5

Vměstnat dva tak slavné a dobrodružné romány do cca 60 stran je prostě málo.
Klidně bych o pár stran přitlačil. Komiks je moc zkratkovitý. Ale to je tak jediné, co můžu vytknout.
Jinak jsem rád, že existuje, protože dcerka si může přečíst knihy, ale synek ještě neumí číst a tak ho komiksy moc baví. Bubliny mu čtu já a kolikrát ani nepotřebuje, protože tak nějak ty příběhy zná.
I já jsem si sešit přečetl rád a rozhodně bude často kolovat naší rodinou.

hippiesak
03.01.2019 5 z 5

Taky dobré, taky dobré... Klidně by to mohlo být jako součást nějaké "ultimátní" kolekce s těmi cca 300 díly, hlavním komixem. Tím, že je to přepis knihy (knih) tak to občas má neduhy chybějícího políčka, prostě celá kniha se tam nedá zmáčknout do pár komiksových stran, ale jo, bavilo mě i toto. Bylo to fajn :)

HanKasp
09.08.2017 5 z 5

Příběhy pětice kluků Mirka Dušína, Jarka Metelky, Jindry Hojera, Červenáčka a Rychlonožky, zkrátka Rychlých Šípů, a jejich výprav do Stínadel. Kniha obsahuje dva ze tří příběhů: Záhada hlavolamu a Stínadla se bouří, ve kterých se kluci poprvé ocitnou ve Stínadlech a snaží se odhalit záhadu spojenou s ježkem v kleci pomocí deníku Jana Tleskače a zjišťují historii vzniku vontství. Poté, co je ježek v kleci ztracen se vydávají do dalšího dobrodružství jej najít. Nasazují tak opět své životy za objasnění záhad.

Bezkonkurenční komiks Jaroslava Foglara a Marka Čermáka, ke kterému se nebylo v době války a komunismu snadné dostat.

Vivi007
03.01.2016 5 z 5

Moc hezké nádhera.

Ivan Kučera
18.12.2015 2 z 5

Toto bude komplikované. Na začiatok treba povedať, že z klasickej komiksovej trilógie, keď Marko Čermák nakreslil Foglarovu trilógiu Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta, obsahuje toto vydanie len prvé dva komiksy. Osobne vám preto odporúčam vydanie z r. 2022 od Václava Vávru, kde pod súhrnným názvom Stínadelská trilógie dostanete komplet všetky tri komiksy a k tomu viacero jedinečných bonusov. Ale teda späť k vydaniu z r. 2012 od Olympie. Obsahuje len prvé dva komiksy a teda poviem vám, mám staré české komiksy rád a uvedomujem si, že toto je kult, klasika a národné striebro, ale mňa to neskutočne nudilo. Pôvodne som dokonca chcel dať menej ako 2*, ale napokon ich predsa len udeľujem a to prevažne za zásluhy a nie že pri tom prižmurujem jedno oko, ale rovno obidve zatváram. Vydanie obsahuje viac slov, ako obrázkov. Pretlak textu je enormný a v prvom rade kontraproduktívny. Ďalej: scenáre sú v dnešnej dobe naivné, úsmevné a zostarnuté (lietajúci bicykel, unesený psík, toto proste fakt strašne zostarlo, mrzí ma to). Postavy o ničom resp. neviditeľné; jediné, čím sa od seba navzájom odlišujú, sú mená resp. prezývky a oblečenie. No a čo ma mrzí asi najviac: Čermákove vizuálne stvárnenie geniálnych Stínadel som si nikdy neobľúbil. Skôr naopak. Pre mňa, keď sa povie Stínadla, predstavím si skôr film z 90. rokov, ktorý mal mrazivú atmosféru a tiesnivú, prastarú výpravu. U Čermáka Stínadla vyzerajú ako úplne bežná štvrť. Ešte chcem podotknúť, že lietajúci bicykel bol aj v spomínanom filme, ale tam som napriek naivnosti nápadu ani nedýchal.

tyzik.cejka
28.03.2013 5 z 5

další pecka od Foglara dál se ocitáme ve Stínadlech kniha je podle předloh dvou knih záhada hlavolamu a Stínadla se Bouří, Legendární klub - pětici skvělých kluků v čele s Mirkem Dušínem - znají mladí i starší čtenáři dobrodružných příběhů Jaroslava Foglara komiks - Záhada hlavolamu Stínadla se Bouří je nakreslený podle slavných předloh zavádí čtenáře do tajemných zákoutí starobylé městské čtvrti z názvem Stínadla. nejvíc je to asi napínavé při volbě velkého Vonta já volím Losnu a nebo ne chci se sám stát velkým Vontem že jo

Štítky knihy

chlapecké kluby Rychlé šípy Stínadla

Autoři knihy

Jaroslav Foglar
česká, 1907 - 1999
Marko Čermák
česká, 1940

Kniha Rychlé šípy ve Stínadlech (komiks) je v

Přečtených114x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce40x
Chystám se číst5x
Chci si koupit6x
dalších seznamech3x