Kreslené seriály časopisu Junák z let 1945-1948

Kreslené seriály časopisu Junák z let 1945-1948 https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452604/bmid_kreslene-serialy-casopisu-junak-z-l-otK-452604.jpg 4 7 3

Souborné vydání obsahuje kreslené seriály TAJEMSTVÍ ŽLUTÝCH SKAL, DRUŽINA LIŠEK, TAJEMSTVÍ BAŽIN, V ZEMI DIVŮ A NEBEZPEČÍ (dokončeno ilustrátorem Jiřím Petráčkem). Úvodní slovo Václav Nosek-Windy (pravděpodobně poslední, které ještě za svého života napsal). Kniha obsahuje bohatý doslov z pera Milana Krejčího. SBĚRATELSKÝ NÁKLAD. V roce 2022 rozšířený dotisk.... celý text

Přidat komentář

Denny456
14.01.2022 4 z 5

Těžká nostalgie. Ale reálně je potřeba říci, že pro dnešní čtenáře je to trochu za zenitem. Na druhou stranu je hrozně sympatické, že skoro všechny komiksy jsou přijatelně krátké.

r0st4
01.09.2021 4 z 5

Ty čtyři pěticípé krasavice jsou možná přísně objektivně vzato trochu přehnané, jenže... Tomuhle výběru se podařilo oslovit přesně tu mou nostalgickou část, která si ještě stále živě pamatuje všechny ty probdělé noci s Rychlými šípy a baterkou pod peřinou.

Jasně, obsahově to není žádný zázrak (Foglar a Čermák jsou prostě jen jedni), ale přesto se tomu daří rozdmýchávat takovou tu letní, dobrodružnou táborovu atmosféru, která je téměř nepopsatelná. Vynikající zpracování pana Vybírala je už pak jen třešinkou na dortu :)


trudoš
03.04.2021 4 z 5

Fascinující návrat do časů, které jsou pro většinu z nás dalekou minulostí. První tři příběhy se nesou v duchu Rychlých šípů, ať už zápletkou, nebo prostředím, přesto se ani jednomu nedá upřít osobitost a kouzelná atmosféra skautského dobrodružství. Bezkonkurenčně v tomhle ohledu vedou hoši z družiny Lišek, ovšem pozadu nezůstává ani Tajemství bažin, kde už je ovšem znát jistá dějová zhutnělost související s kratším rozsahem.
Ze schématu chlapeckých „detektivek“ se vymyká pouze komiks V zemi divů a nebezpečí, který měl pravděpodobně za cíl představit něco málo z exotiky tajuplného Tibetu, ale nakonec sklouzl do nepříliš zajímavého soupeření mezi racionálním bělochem a pověrčivými domorodci. Vyprávění poplatné době, protože napsat něco takového dnes, riskuje tvůrce minimálně pět žalob na kulturní nactiutrhání. Každopádně velké díky Ivaně Peroutkové a Jiřímu Petráčkovi, kteří neukončený seriál dotáhli do konce a nebýt jiné kresby, člověk by rozdíl mezi starým a novým ani nezaregistroval.