Krávy, prasata, války a čarodějnice: Hádanky kultury

Krávy, prasata, války a čarodějnice: Hádanky kultury https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452994/bmid_kravy-prasata-valky-a-carodejnice-h-Dmv-452994.jpg 4 8 4

Proč Židé a muslimové odmítají jíst vepřové maso? Proč byly v pozdně středověké Evropě upáleny tisíce čarodějnic? Tyto a další hádanky prozkoumává známý antropolog Marvin Harris a jeho závěry jsou jednoduché: lidé jednají v sociálních a ekologických kontextech, díky nimž je jejich jednání smysluplné. Jinými slovy: kulturní myšlenky a postupy, které se nám zdají divné, mohou být pro obyvatele těchto kultur skutečně životně důležité a nezbytné.... celý text

Literatura naučná Historie Sociologie, společnost
Vydáno: , Malvern
Originální název:

Cows, Pigs, Wars, and Witches: The Riddles of Culture , 1975


více info...

Přidat komentář

ajaworld
22.08.2021 2 z 5

Pro mě dost náročné čtení. Více zaujme asi sociology. Nějaké zajímavé informace se tam vyzobat dají, ale popravdě...chvíli po přečtení už toho moc nevím.
Nalákala mě obálka. I to se někdy stane.

Metroušek
03.08.2021 3 z 5

V poslední době jsem si zvykl na to, že hrubé gramatické chyby už zdaleka nejsou v našich knihách tabu. Jenže tolik, co jich "odpovědný" "redaktor" Soukup a jazyková "korektorka" Schwingerová v této knize, zrovna v kapitole, která se mi líbila nejvíc, pustili, jsem dlouho nezažil. Kniha sama je vcelku podnětná, ale lehce zmatená a nevyvážená. Ale čtení o cargo kultech a o mučení "čarodějnic" katolickou inkvizicí je zajímavé, respektive velice smutné. Skutečně nechápu, jak se někdo se znalostí historie a současnosti této "církve svaté" může za katolíka považovat.


los
27.04.2021 4 z 5

o existenci pragmatické antropologie jako samostatné disciplíny jsem se dozvěděl až z této knihy a hned po první kapitole jsem si oblíbil tento způsob uvažování a argumentace, Harris originálně vysvětluje původ společenských zvyků napříč historií i kontinenty: od jihoamerických primitivních kmenů až třeba po české husity; výklad judeokřesťanských tradic je vynikající a nutí k přehodnocení běžně uváděných faktů

Ikkju
26.01.2021

Už první kapitola o posvátné krávě je pecka - proč indové na hranici hladu nesnědí krávy, které volně pobíhají "bez užitku" po ulicích? Kráva pasoucí se na zeleném ostrůvku mezi vozovkami, indická hospodyňka, která vyjde před dům a lopatkou si nabere palivo na výrobu ghí, kráva, která dává tak málo mléka, ale tak moc vydrží, dopravní prostředek, počty samců a samic, malá pastvina za policejní stanicí pro ztracené krávy jako "státní dotace", farmáři kteří jsou na nich nepřímo závislí, různé zacházení s kravami podle příslušnosti ke kastám od uctívání až po šílené praktiky pro zvýšení dojivosti - neskutečná mozaika střípků, která nedává smysl jenom na první pohled a tabu, které tuhle šílenou ale neskutečně efektivní konstrukci podpírá jako sloup.

U kapitoly o milovnících vepřů - maringů, jsem se několikrát srdečně zasmál, tahle kauza je ještě šílenější: společnost, která léta dře, aby vypěstovala co nejvíc vepřů a nažrala (doslova) se jednorázově takovým množstvím sádla, aby se mezi sebou mohla pozabíjet, celý systém rozbít a začít zase od začátku. Jednotlivé kapitoly popisovat nebudu, nechci případného čtenáře ochudit o krásu objevování kresby, která se skrývá za fasádou zdánlivé primitivnosti, hlouposti a nevědomosti.

Kniha, kterou jsem vybral víceméně náhodou je opravdová pastva pro mozek, a kdyby nic dalšího, dá člověku minimálně pokoru v úsudku týkajících se jiných modelů společnosti.

Štítky knihy

kulturní antropologie antropologie

Autorovy knížky

Marvin Harris
americká, 1921 - 2001
2020  73%Krávy, prasata, války a čarodějnice: Hádanky kultury

Kniha Krávy, prasata, války a čarodějnice: Hádanky kultury je v

Přečtených9x
Knihotéce6x
Chystám se číst16x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x