Krátký výlet po lidském vědomí

Krátký výlet po lidském vědomí https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282159/mid_kratky-vylet-po-lidskem-vedomi-C1j-282159.png 5 13 4

Kniha vznikla na základě tzv. Reithových přednášek, k nimž je již přes 60 let každý rok vyzván jeden významný světový vědec. V souladu se záměrem lorda Reitha se slavný neurolog Vilayanur Ramachandran snaží své vědecké znalosti učinit přístupnými pro odborné i laické zájemce. Na základě zajímavých neurologických poruch, s nimiž pracoval (fantomové končetiny, Capgrasův syndrom, synestézie, neglekt), vysvětluje, jak funguje lidský mozek a snaží se odpovědět na otázky typu „Jak konstruujeme své tělové schéma?“, „Co je neuroestetika?“, „Co je metafora?“, „Proč někteří lidé vnímají noty barevně?“. Vilayanur S. Ramachandran je neurovědec, který proslul svými výzkumy v oblasti behaviorální neurologie a vizuální psychofyziky bez užití složitých technologií. Je profesorem psychologie a neurovědy na Kalifornské univerzitě a nositelem mnoha ocenění. V roce 1997 byl časopisem Newsweek zařazen mezi sto nejvýraznějších lidí 21. století, podobně v roce 2011 ho magazín Time označil jako jednoho ze sta nejvlivnějších lidí na světě. V češtině vyšla jeho kniha Mozek a jeho tajemství (2013).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Portál
Originální název:

The Emerging Mind - A Brief Tour of Human Consciousness , 2003


více info...

Přidat komentář

Eldar80
26.09.2022 4 z 5

Četl jsem to trochu omylem. Díky názvu jsem myslel, že to bude o vědomí a ono to bylo o lidském mozku. Obsahuje to 5 přednášek a všechny byly ukrutně zajímavé. Dávají do souvislosti nečekané obory.
Je to poněkud nepříjemné čtení, protože vědci nejvíc informací o mozku zjišťují z jeho poškození nebo špatného fungování. První přednáška se věnuje fantomovým končetinám, které pacienti stále cítí, ikdyž ty fyzické už nemají.
Druhá se věnuje problematice vidění. Třetí se zabývá uměním a estetikou. Čtvrtá je o synestezii. Zde hlavně barevné vnímání čísel. Bylo úžasné sledovat, jak autor přešel od synestezie ke vzniku lidské řeči.
A pátá je o neurovědě. Zde probírá třeba vznik jáství a subjektivní vnímání. Co mě zarazilo, že ač šlo o přednášky pro BBC, tak to bylo dost náročné čtení. Je to už staršího data, ale zastaralost není moc znát.
Nejvíc to bylo vidět u značné skepse ohledně zvířat. Dnes se už ví, že všichni savci jsou na tom víceméně podobně. Jinak to nedokážu posoudit. Je to napsané tak, že to moc zastarávat nebude. Rád si to přečtu znovu až budu sečtělejší.
Akorát je to podivně koncipované. Jsou tam poznámky na 30 stranách a jsou ještě náročnější než samotné přednášky. Na ty zůstává jen 120 stran.
Takže jo, rozhodně doporučuju, ale hlavně pro zájemce o lidský mozek. Pro zájemce o vědomí už ani ne. Nechápu proč tomu dal autor takový název. Jen je třeba počítat s větší náročností a souvislostmi s více obory. 85%

dandyD
03.07.2021 5 z 5

Neskutečné, co vše věda zkoumá, a co lze experimenty ověřit. Knížka je velmi zábavná, přináší i odpovědi na otázky, které si položí občas každý. Jediným problémem pro laika vidím ve velkém množství odborných výrazů, ne všechny byly vysvětleny ve slovníčku pojmů.


hu_87
07.01.2021 5 z 5

Pěkná, tenounká knížečka. To jí ale neubírá na zajímavosti a množství informací. Naopak. Je zde vcucnuto dost zajímavých věcí. Jednotlivé informace na sebe navíc navazují, takže je to pospojované, místy až jako takový příběh.
Pro začátečníky v oboru neurověd ideální.

ismael
22.02.2017 5 z 5

Kniha je velice hutná, v tom může být až její nevýhoda. Ale poznatky a teorie, které autor rozvíjí, jsou fascinující. Co je možnou podstatou humoru, jak vzniká fetišismus a mnoho mnoho dalšího.

Autorovy další knížky

2013  83%Mozek a jeho tajemství aneb Pátrání neurologů po tom, co nás činí lidmi
2016  94%Krátký výlet po lidském vědomí

Kniha Krátký výlet po lidském vědomí je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst20x
Chci si koupit3x