Krátká projížďka v nebeském kočáře

Krátká projížďka v nebeském kočáře https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19474/bmid_kratka-projizdka-v-nebeskem-kocare-DQU-19474.jpg 4 20 2

V této knize vypráví Saroyan o své cestě, kterou podnikl v roce 1963 v postarší limuzíně z kanadského Ontaria do Fresna, kam ale v knize nakonec nedojede. Doprovází ho jeho stejně starý bratranec John, s kterým vede delší či kratší debaty na nejrůznější témata, včetně spisovatelského řemesla, a také o smrti a hledání vlastní identity a původu. Za cíl své cesty vysloví Saroyan snad trochu žertem přání stát se na chvíli šoférem vážených členů své rodiny, a samozřejmě než k ní dojede, povozit a vlastně poznat nejrůznější stopaře, nejlíp potulné vagabundy. Vzniká tak pestrá směs drobných příhod, žánrových obrázků, náhodných setkání a rozhovorů s obyčejnými i originálními lidmi.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Short drive, sweet chariot , 1966


více info...

Přidat komentář

SydBarrett
14.06.2019 5 z 5

Pohodová krátká knížka, ve které nám autor popisuje jeho úžasnou cestu limuzínou s jeho bratrancem napříč Amerikou. Taky bych bral, no... Saroyan má strašně skvělý přístup k životu, kterým jsem se nechal nakazit, občas je ale strašně přechytřelý. Kdyby ale nebyl, tak by takováhle knížka pravděpodobně vůbec nevznikla. On je to totiž především přepis dlouhých rozhovorů mezi těmito dvěma pány, popřípadě nějakých dvou týpků, stánkaře a chlápka na lodi. Ze začátku mě to upřímně nudilo, jak jsem se ale dostával dál a dál, na tento styl vyprávění jsem si zvykl a bylo mi báječně. Skoro jako bych tam seděl s nimi a všechno to zažil z první ruky. Přesně takovou má totiž ta knížka atmosféru.

Holden
31.07.2014 4 z 5

Tak s takovýmhle šoférem bych chtěl procestovat kus Ameriky. Kdo čeká nudný popisy krajiny, starej Bill ho trochu vyvede z omylu. Nejen, že má zážitků na rozdávání, ale hlavně disponuje neskutečně pozitivním myšlením na svět, kterým nakazí úplně každýho. Několikrát jsem si přál, aby mi slova a myšlenky, který byly v té frajerské limuzíně vyslovený, nikdy neutekly. Asi mi s časem vymizí z paměti, ale pár si jich určitě uchovám na hodně dlouhou dobu. Aspoň v to doufám, protože opravdu stály za to. Saroyonova filozofie života mi holt sedí a teď se budu víc než kdy jindy snažit, abych si vychutnal projíždku černou nocí, kdykoliv se v těchhle ranních hodínach ocitnu na silnici.

Trochu se sice nemůžu zbavit dojmu, že Saroyan dělá chvilkama až moc chytrýho chlápka s názorem snad úplně na všechno, ale i když jsem si s ním občas nekápnul do noty, vůbec mi to nevadilo, protože podává svý moudra tak vtipným a zábavným způsobem, že se vám prostě musí zalíbit. Rád bych se s tímhle neustále optimisticky laděným spisovatelem projel v nebeským kočáře ještě někam jinam, bude mi chybět. Jo, Bille, musím ti říct, že to s tebou byla docela zábavná a poučná jízda.


Kniha Krátká projížďka v nebeském kočáře je v

Přečtených27x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x