Krásy Československa

Krásy Československa https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320017/mid_krasy-ceskoslovenska-t9Q-320017.png 5 11 4

Reprezentativní publikace z odkazu umělce-fotografa, jehož život předčasně ukončila v r. 1970 lavina v peruánských Andách. V 8 barevných a 164 černobílých fotografiích je zde v detailech i jedinečných panoramatech zachycena krása a půvab české, moravské a slovenské krajiny a jejich hor a architektonických památek Prahy, českých, moravských a slovenských měst, hradů, zámků a lázní ve všech ročních obdobích. V textu básně různých autorů.... celý text

Přidat komentář

Taťka Hraboš
30.10.2023 5 z 5

Kniha klasických černobílých fotografií od známého českého fotografa, jehož doménou byly vždy hory, architekturu i jiný typ krajiny ovšem zvládal také na výbornou, jak je vidět na této publikaci. Jen jsem při pohledu na tyhle fotky přemýšlel, jak se od té doby fotografování změnilo. Jinak než černobíle se do určité doby fotit nedalo; přitom černobílá má tu podivuhodnou vlastnost, že dokáže ve fotografii zdůraznit to podstatné – v té krajinářské hlavně kompozici a atmosféru – a naopak skrýt rušivé detaily, samozřejmě včetně nekonzistentních barev. Kromě úpravy jasu a stínů a nějakého toho ořezu v klasické éře fotografie ani moc nešlo vylepšovat. Při pohledu na dnešní fotky profesionálů v oboru krajinářské fotografie se nedokážu ubránit pocitu, že nejhezčí fotky nemají ti, kteří mají „dar vidět“, ale ti, co to nejlépe umí ve Photoshopu či jiných programech na úpravu fotografií. Dnešní mainstreamová krajinářská fotografie často už s realitou nemá moc společného. O to víc se mi právě líbí fotografie mistrů z předdigitálního období, jako je právě Heckel.

haki34
03.10.2020 5 z 5

Vilda Heckl je pan fotograf. Jeho obrázky, ať už černobílé, nebo barevné, mluví. Jsou plné života. Dokáží vás přenést přímo tam..ať už do Prahy, nebo Českého Krumlova, nebo se brodíte zasněženou Šumavou. A taky proputuje svými záběry i Slovensko...Malá i Velká Fatra, Tatry, ždiarske dievčence v nedeľnom kroji, moje rodné Bojnice...je zajímavé sledovat, jak se ty místa za pár let změnily...i příroda...lesní porosty, množství turistů..Dnes by možná na ty samé záběry pužili drony..
Vildo, velké díky !!
p.s. abych nezapoměla - kniha členěná do kapitolek a každá uvedena básní...českých i slovenských poetů.
Doporučuji !!!


Anna27
21.09.2020 5 z 5

Od Viléma Heckela mám doma již jednu knihu. Líbí se mi, jak snoubí poezii s fotografiemi. Krásná publikace.

hrdlickova_61
15.01.2020 5 z 5

Tuhle dnes už historickou knížku mám doma a mrzí mě, že už není běžně k vidění v knihovnách. Kromě mistrovství Viléma Heckela je podle mě cenná i jako výjimečný doklad své doby. Stejně tak ostatní autorovy knihy.

Autorovy další knížky

Vilém Heckel
česká, 1918 - 1970
1970  98%Krásy Československa
1972  100%Naše hory
1965  96%Expedice Kavkaz
1988  100%Horolezecká zastavení
1977  93%Má vlast

Kniha Krásy Československa je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Doporučených1x
Knihotéce29x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x