Jonas

Jonas https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212580/mid_krasni-mrtvi-212580.jpg 3 421 72

Krásní mrtví série

1. díl >

Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím. V průběhu jednoho roku zemřou za podivných okolností čtyři mladí, krásní lidé, studenti ellertonské střední školy. Jonas, Arizona, Summer a - Phoenix. Ta poslední smrt zasáhne Darinu nejvíc. Byl to její kluk, její veliká, největší láska…

Přidat komentář

Jaehyun
02.09.2023 5 z 5

Knížku jsem poprvé četla když mi bylo asi 12-13 let a byla to pro mě pětihvězdičková záležitost. Dlouho jsem celou sérii měla jako jednu z oblíbených, takže ať už na ni mám teď názor jakýkoli, nijak to neovlivní to, že se mi tehdy líbila.

Nedávno se mi podařilo sehnat první díl a po všech těch letech si ho znovu přečíst a teda wow. Měla jsem to přečtené za jeden den a jako chápu, proč se mému mladšímu já tehdy líbilo.

Moje straší já, které už má ale dost načteno si při rereadingu chtělo rvát vlasy. Nejraději bych hlavní hrdinku Darinu propleskla aby se začala chovat normálně, ale na druhou stranu se chovala jako typický teenager s rozbouřenými hormony. Zemřel ji přítel, rodiče se rozvedli a matka si našla nového chlápka a Darina má pocit, že ji nikdo nerozumí. Pak zjistí, že její mrtvý přítel není mrtvý a stejně tak další 3 studenti, kteří ten rok zemřeli a tak se rozhodne zahrát si na detektiva a pomoct jim rozluštit záhadu kolem jejich smrti a klidně se při tom sám ohrozit. A teda na to, že s Phoenixem chodila jen dva měsíce to byla velká láska jen co je pravda. :D

Bylo to jedno klišé za druhým a dialogy teda nic moc. Ale připomnělo mi to staré časy a teď bych dala knížce tak 2-3 hvězdičky (nechávám 5 z nostalgických důvodů).

OvesaCZ
06.05.2021 5 z 5

Úžasná kniha. Už se moc těším na další díly. Doporučuji.


eŠ
25.11.2020

(SPOILER) I když je kniha určena mladším čtenářům, řekla bych, že neuškodí ani těm starším. Co se týče vykreslení pubertálního chování hlavní hrdinky. Každý si tak může zavzpomínat na to, jak byl on sám na facku, a na chudáky rodiče co to museli snášet. V období, kdy nám připadalo, že jsme na všechno sami a že nám nikdo nerozumí, natožpak rodiče.

Psychická zátěž. Smrt první velké lásky. Odcizení. Únik z reality. Deprese.

Nejenže se musí Darina vypořádat s otčímem, který se jí snaží být otcem, ale také s neporozuměním ze strany její vlastní mámi. K tomu ke všemu se přidají tři úmrtí mladých lidí ze školy, kterou sama navštěvuje. A jako by to nebylo málo. Ta jediná věc, která ji drží nad vodou. První velká láska - Phoenix, se stane další obětí.

Po sériích tragických nehod a smrti jejího přítele, upadne Darina do deprese. Uzavírá se do sebe. Přestává si rozumět s přáteli. Utápí se v bolesti a vzpomínkách na Phoenixe. Jak by po tomhle ještě někdy mohla být v pořádku?

Jednou při projížďce autem narazí na opuštěný domov a v něm objeví Krásné mrtvé. Odpověď na volání jejího zlomeného srdce. A s nimi také ony čtyři mrtvé - přátelského Jonase, drsnou a odtažitou Arizonu, laskavou Summer a milovaného přítele Phoenixe.

Všechno má však svou cenu. Každý z Krásných mrtvých dostal rok - od jejich smrti - na to, aby zjistil co se v ten osudný den stalo a tím došel klidu. V tom všem jim pomáhá Darina, jako cena za to, aby je mohla dále navštěvovat.

knihomolka27
03.07.2020 2 z 5

(SPOILER) Líbí se mi námět, se zpracováním a postavami, je to už trochu horší. V této knize jsem si neoblíbila žádnou z postav, ale nejmín ze všech hlavní hrdinku. Je to sice čtivý ale chvílemi až moc jednoduchý příběh s nelogickou hlavní hrdinkou. Další díly si přečtu, ale jenom protože jsou krátké, docela čtivé a zajímá mě jak se z ostatních stali krásní mrtví a jestli to dopadne happy endem. Škoda, kdyby autorka zvolila jiný styl psaní a příběh ještě víc rozvedla a upravila víc pro dospělé mohla by to být vážně pecka.

Jsem zajedno s ostatními kteří tvrdí, že hlavní hrdinka byla dost často na ránu, chápu, že její situace určitě nebyla jednoduchá. Ale hodně věcí šíleně dramatizovala. Ono, celkově ty postavy byly většinou takové přepjaté a kapánek otravné. A svět ,,revenantů" by chtěl ještě doladit, na tom většinou právě fantasy knížky stojí, a tady ten svět je takový nijaký, nedodělaný.


Obvykle zbožnuju když si postavy hrají na detektivy, ale Darina nebyla ani Sherlockův Watson byla naprosto neschopná zjistit jakoukoli kloudnou informaci a přitom jí šlo fakt o hodně a to nejen jí. Když se jí za někým nechtělo jít tak to neustále odkládala ikdyž jí zbývalo jen 10 dní na vyřešení. Já být Hunterem tak to svěřím určitě někomu jinému.

Rozhodující romantická linka, která měla být srdcem celého příběhu je sakra neuvěřitelná. Darina se vznáší na svém růžovoučkém obláčku a áchá po klukovi, kterýho zná sotva 3 měsíce. Ani v té nejromantičtější harlekýnce není tak často napsáno...Miluji tě

karolina2869
07.05.2020 1 z 5

Tahle kniha není opravdu nic pro mě. Hlavní hrdinka se chová nelogicky, nápad na příběh dobrý ale špatně provedený, rozuzlení pro mě nebylo překvapující, věděla jsem ho něco před půlkou knihy. Celkové chování postav mi přišlo nelogické. A ten konec? Ale no tak, vážně? Kdo by se takhle zachoval? Navíc ještě dospělý člověk. Styl psání se mi nelíbil, připadal mi takový... jednoduchý, nijaký.

Arkagas
12.03.2020 2 z 5

SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

Kniha z knižní série Krásní mrtví, tentokrát pod jménem Jonas.
Tohle je vyloženě kniha YA určená pro mladší čtenáře, ikdyž námět je vcelku zajímavý.
Na střední škole během posledního roku umírají 4 studenti.
Když se hlavní hrdinka Darina jede jednoho večera projet, slyší kolem sebe zvláštní šum křídel a vidí kolem sebe umrlčí lebky, které na ní útočí.
Po chvíli toto zmizí a ona se dostane do staré stodoly, kde spatřuje v kruhu všechny tyto staré kamarády jako by byli stále živí. Uprostřed kruhu stojí starý muž, který je vede.

Jak Darina později zjišťuje, její kamarádi nejsou ani živí, ani mrtví, jsou z nich tzv.zombie a to na dobu jednoho roku, pokud nepřijdou na opravdovou příčinu vlastní smrti.
Na scénu nastupuje Darina, která je jako jediná mezi živé - mrtvé vpuštěna pod podmínkou mlčení, aby přišla na to jak její kamarádi ve skutečnosti zemřeli a proč.

Pochopila jsem že tato série bude mít více dílů a každý se bude věnovat jednomu jménu. Tato kniha má podtitul Jonas.
Jedná se o kluka, který údajně zemřel na motorce, protože nezvládl řízení a zmrzačil zároveň i svou tehdejší přítelkyni, ale nic není tak jak se zdá... Kniha přečtena za 1 den, paperback, odpočinkové lehké čtení s trochou napětí, ale pro mě opravdu moc "pro mladé".
Věková skupina kolem 15 let by z této knihy mohla být nadšená :) Celkově hodnotím hezkou obálku, nápad, propracování a dějovou linku na 6/10 :)

Vikos
11.02.2020 5 z 5

Skvělé ????????

hellena1523
30.12.2019 4 z 5

Zajímavý námět, originální nápad, čtivé. Mně se kniha líbila.

eliskaprchalova
19.08.2019 5 z 5

Výborná fantasy kniha.

Veruu95
27.04.2019 5 z 5

Skvělý námět a hezky napsané, napínavé... Těším se na další díly :)

Taťána920
25.03.2019 5 z 5

Kniha je jedním slovem úžasná! Ze začátku to byla vážně nuda,ale potom asi od 5.kapitoly jsem ji přímo až hltala. Hlavní hrdinka Darina je strašně zajímavá osobnost a nechápu lidi co oní tvrdí že je na facku. Musím uznat že někdy svým chováním to přeháněla,ale taky se člověk musí umět vžít do její situace. Její otec podváděl její matku, doma žije s novým přítelem její matky, zemřel jí její přítel, objeví Krásné mrvté a musí udržet jejich tajemství. Tohohle je na ní moc , takže proto se někdy chová tak omrzle. Také nechápu lidi co tuhle knihu ani nedočetli a hned ji odcizili za nudnou . Mě taky na začátku přišla jak ta největší blbost ,ale postupem času mi přišla zajímá a těším se, až si přečtu další díl. Knihu bych doporučila čtenářům 12-15 let.

Kami15
11.03.2019 3 z 5

Knížku jsem přečetla, ale nemohla jsem se pořádně začíst. A hlavní hrdinka mi byla občas na zabití

katka639
25.02.2019 5 z 5

Skvělá oddychovka. Zajímavý nápad. Určitě si přečtu i další díly.

Luffi
12.02.2019 1 z 5

Ne. Opravdu ne. Přečtena polovina a dál to zkrátka nešlo. Hlavní hrdinka byla na pár facek, nesympatická a až příliš dětinská. Děs.

Andynka
06.02.2019 2 z 5

Tohle není můj šálek kávy. A to si myslím, že čtu opravdu vše.
Příběh se mi četl velmi těžce, vůbec jsem spisovatelce ten mezisvet nevěřila. Nepřesvědčila mě, že bych si ho mohla alespoň představit. Ale mé 2* si zasloužila surovost toho příběhu, která mě překvapila.
Každopádně hlavní hrdinka by si zasloužila od své rodiny pár facek, aby si uvědomila své postavení v rodině. A trochu víc si lidí vážila. To mě zase úplně rozčilovalo. Každopádně vím, že do dalšího dílu se nepustím. A to je mé poprvé. Nikdy knihy neodkladam....

ZNellyZ
10.08.2018 3 z 5

Kniha je průměrná a psaná stylem patnáctileté dívky(možná to dělá překlad), ale děj i kniha se četla celkem rychle a vše příjemně ubíhalo. Dost mě překvapil konec, který byl podle mého názoru trochu přehnaný a vyhrocený.

Apoška
24.07.2018 3 z 5

Opravdu je to pro mladší čtenářky. Příběh je jednoduchý. Bohužel musela jsem odstavce preskakovat...

mandari
27.03.2018 3 z 5

Knihu jsem přečetla v rámci výzvy 2018. Je určena pro mladší čtenáře, ale musím uznat, že byla čtivá. Sice pro mne již dost naivní, ale v pohodě :)

Pedruska01
26.02.2018 3 z 5

Knihu jsem vzala do ruky především kvůli ukrácení času. Musím přiznat, že je opravdu čtivá a stránky pod rukou ubíhají velmi rychle. Co se týče hlavní hrdinky Dariny, hned na začátku byla na facku, což není zrovna dobré znamení. Ty její výlevy? Už jenom to jméno mi zní nepříjemně + její chování. Ale postupem času to s ní bylo lepší. Anebo jsem si na to zvykla?! Hromadu věcí udělala kapku mimo anebo jsem s ní jednoduše nemohla souhlasit. Ale to je o názoru.
Trochu se mi nelíbilo, co autorka spáchala. To si nemohla jednoznačně vybrat jednu kategorii - andělé anebo zombie? To slovo zombie - jako by mi drápalo sítnice. Úplně mimo.
Celkově kniha byla dobrá, splnila svůj účel a dokonce i lehce překvapila. Možná konec trošinku unáhlený? Nechci to vyloženě hodnotit jako průměr, jakýkoliv. Proto přimhouřím oko a zvedám laťku pomyslně výš. 3,5*

kaja3190
19.02.2018

I když jsem knihu četla už podruhé, líbila se mi snad ještě více. A to, co se stalo na konci s tátou od Jonase mě překvapilo.

Štítky knihy

andělé fantasy

Autorovy další knížky

2011  68%Jonas
2011  75%Arizona
2012  74%Summer
2012  76%Phoenix

Kniha Jonas je v

Právě čtených3x
Přečtených742x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených38x
Knihotéce261x
Chystám se číst170x
Chci si koupit29x
dalších seznamech8x