Krásky

Krásky https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431546/bmid_krasky-KPn-431546.jpg 4 155 64

Temný fantasy román o společnosti, která staví krásu nadevše“ V honosném světě Orléans je krása tou nejvyšší hodnotou. Lidé se zde rodí šedí a pouze uctívané Krásky mohou díky svým schopnostem měnit jejich zevnějšek i povahu. Camellii však nestačí být Kráskou, chce být nejlepší a sloužit královské rodině. Po příchodu do paláce zjistí, že je objektem temných zájmů, jež mohou její schopnosti zneužít pro zvrácené účely. Čeká ji nepředstavitelná volba… a v sázce bude osud celého Orléansu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Belles , 2018


více info...

Přidat komentář

lucisa.n
29.12.2023 3 z 5

Ocitáme se ve světě, kde krása je tou nejdůležitější hodnotou. Žijí v něm Krásky, které mají schopnost dávat krásu i jiným. Ti se totiž rodí šedí a “oškliví. Ale starají se hlavně o vysoce postavené rodiny Orleánsu, včetně rodiny královské. Ta si momentálně volí svoji novou Krásku. A stát se jí chtějí samozřejmě všechny.. Má to ale i svá negativa.

Už podle anotace si odvodíte, v jakém světě se budete zhruba pohybovat. Že to bude hodně snobské a povrchní. Mám pocit, že už je to takový standard dnešních příběhů, ani si nepamatuji, kdy v nich vystupuje někdo nedokonalý. Ale co, tady je to přece fantasy příběh, takže to člověk snáze překousne. Na první dobrou mě napadlo, že je příběh inspirovaný Hunger games. Bohaté město, “krásní až absurdně vypadající lidé, soutěž o místo hlavní Krásky.. První polovina příběhu mi přišla hodně vlažná, víceméně jen popisná, všude samá krása a šminky. Od půlky knihy se to ale zlepšilo a konečně se začalo něco dít. Mezi Kráskami si najdete své oblíbenkyně, ale i naopak ty, které až tak rády mít nebudete. Nicméně i ty méně oblíbené jsou skvěle vykreslené.
Autorka si jistě dala na knize záležet, v závěru uvádí, že se příběhu věnovala přes 20 let. To mě velmi překvapilo! Občas se vyplatí číst doslovy a poděkování.
Celkově musím říct, že námět zajímavý, ale neuškodilo by proškrtání. Příběh působil velmi zdlouhavě. Kniha je ze série, kdy další díl u nás zatím nevyšel. Nejsem úplně přesvědčená o tom, jestli chci v sérii pokračovat. Spíše dám asi přednost jiným.

jolanardCO
28.10.2023 4 z 5

Myslela jsem, že to bude romanticke, ale překvapilo mě, že tolik ne. Pomalý rozjezd, hezky popsany svet, ale chvilema trochu nuda. Jen same kytky a jidlo :-)


Mikindada
29.09.2023 odpad!

Kniha mě nudila a vůbec nezaujala, četla jsem ji poměrně dlouho jen proto, že jsem doufala, ež se něco změní.

LadyMichelle
10.07.2023 4 z 5

Chvíli jsem váhala, že knihu ohodnotím jako průměrnou, ale díky tomu, jak autorka dokázala popsat doslova psychopatické chování jedné hlavní postavy, u které jste nedokázali odhadnout, jaký bude další její krok, dávám čtyři hvězdy a doufám, že se dočkáme pokračování!

Books_by_Dee
08.06.2023 3 z 5

IG: books_by_dee

Fantasy uplně nečtu, ale tady mě zaujala anotace a krásný obal. A ano, předpokládala jsem, žě to bude takové růžovoučké, o nějakých Kráskách, které budou soutěžit a post té nejlepší a budou lidi zkrášlovat. ALE svět Orleans je temnější a tajemnější než se zdá. Že začátku je to takové růžovoučké, ale tak nějak cítíte, že to všechno úplně nesedí.

Chviličku mi trvalo, než jsem se do toho dostala. Zdálo se mi že je tam moc postav, že je to až moc popisné (ale v závěru jsem za tu bohatou popisnost byla ráda) Kolem 100 stránky se to však zlomilo a já nemohla přestat číst. Je to děsně temné a nepředvídatelné, celou dobu vás to nutí přemýšlet, jak to všechno funguje. Nevíte kdo je na straně dobrých a zlých. Komu máte fandit. Nevíte vůbec nic. Chápu, že série má 3 díly (kdy ten 3 bude teprve v USA vycházet v 3/23), takže se ten cliffhanger dal předpokládat, ale zdá se mi že ten konec byl až moc uspěchaný. Za mě to bylo neskutečně originální, filosofické a sakra době vymyšlené. Postavy jsou dobře napsané, kdy vlastně doufáte, že zrovna tahle postava bude fajn a ejhle . Je tam také naznačna romantická linka, vlastně 2 - námořník Augustus
a strážný Rémy . No já měla jasno a od saméhozačátku - jedině Remé.

Pokud ještě o knížce neslyšeli, tak 100% doporučuji. Obrovská škoda, že nemáme přeložené další dva díly.

aquaver
22.05.2023 4 z 5

Dost jsem se této knihy obávala. Opět se jedná o můj restík, který na mě čekal v mojí knihovně nějakou delší chviličku. Od knížky jsem díky hodnocení začala čekat zklamání a možná díky tomu právě jsem spíš nadšená. Za mě to rozhodně není žádný propadák. Dokonce bych i řekla že to není úplně i průměrný, kdy za chvíli už ani nevíte o čem kniha byla. Má to zajímavý nápad a zajímavé vytvoření světa. I když je pravda, že ze začátku to tak úplně nevypadalo. Rozjezd to má trošku slabší. A naopak konec je jak na horský dráze. Ale... Kniha si rozhodně zaslouží pokračování (už jen kvůli tomu otevřenému konci) a navíc bych i řekla že znám pár sérii, které jsou o dost víc slabší a ty jsou komplet vydaný. A tak prosím... Jestli váháte jestli se máte do knihy pustit, či nikoli... (Třeba kvůli právěže tomu hodnocení). Dejte Kráskám šanci. Někomu se líbit bude, někomu ne, ale šanci si to rozhodně zaslouží

M.C.SMITH
09.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Popravdě nevím, jak mám tuhle knihu hodnotit.
Do poloviny mi přišla hrozně povrchní. Všude všechno zlaté, všichni se cpali akorát laskominami a nikdo nebyl spokojený se svým zevnějškem.
Hlavní hrdinka mi z počátku hrozně lezla na nervy a nemyslela jsem si o ní nic dobrého. V průběhu čtení se to zlepšilo.
Líbil se mi námět, to musím uznat. Bylo by zajímavé, potkat člověka, který dokáže opravit nedokonalosti, ale na druhou stranu, ten jedinec by byl zneužíván a myslím, že každý by měl být spokojený s tím, jakou podobu mu Bůh nadělil.
Auguste se mi líbil, ale pak si to u mne dokonale podělal. Princezna byla příšerná kráva, která by si zasloužila mlátit od rána do večera.

Celý příběh byl fajn, ale jsem si jistá, že bych v takovém světe žít nechtěla. To ani náhodou. Štvala by mne už jen ta přemíra květin a sladkostí.
Dost by mne zajímalo pokračování, tak snad někdy bude.

Marsí5
10.03.2023

(SPOILER) Tohle bylo překvapivě hodně dobré :-)

Byla jsem vnitřně připravená na nějakou povrchní romantickou fantasy, ale autorka má svět a příběh dobře promyšlený a dávkuje ho postupně a barvitě :-)
(Tušili jste, kolik může existovat druhů lampionů? - denní, noční, zkrášlovací, čtecí, zahřívací, parapetový.... :-D)
Schopnosti Krásek jsou velice netradiční. Setkáme se s popisem míst a věcí ve stylu barev, vůní a jídel, a možná to někomu přijde zdlouhavé, ale dle mého se to ke světu, kde je krása hlavní priorita velice hodí (Také vám přišlo, že musí mít většina obyvatel země cukrovku? :-D).
Otázky a záhady se objevují v průběhu příběhu a některé události jsou více či méně předvídatelné, přesto narazíme na nečekané zvraty a překvapení.

Bohužel pokračování příběhu prozatím není přeloženo do češtiny, takže těžko říct, kdy se dočkáme rozuzlení :-/

veriszv
08.02.2023 3 z 5

Super originální nápad, který se jen tak nevidí. Nicméně ve fungování světa jsem našla pár děr.
Prazvláštní pokus o romantickou linku mi bohužel vůbec neseděl, asi jsem na to už stará.
Celé je to hodně pomalé vyprávění, které oceníte hlavně pokud máte rádi pletichy u dvora.
Konec nechá víc otázek než odpovědí, tak jsem zvědavá, jestli se u nás dočkáme dalšího dílu.
Celkově za mě spíš průměr, ale dalšímu dílu bych dala šanci.

lucakuca
29.01.2023 4 z 5

Libilo se mi to. Opravdu temné, opravdu jiné a přitom tak blýskavé a barvité.
Krása důležitější než kus žvance.
Zajímavý svět, který je postupně odkrýván jako cibule. Čtením sloupávám jedno tajemství za druhým a stále naskakuje další... A když už jsem na konci, tak se mi chce brečet, protože KONEC.
A vím stále kulový! Tolik nezodpovězených otázek!
No... Doufám, že další díl je už někde na cestě - autorkou napsán, nejlépe už v tisku.

Anie94
18.12.2022 4 z 5

Body si u me knizka ziskala svym originalnim svetem, ktery mel logiku a daval smysl. Byl to krasny pribeh, ktery se dobre cetl. Bylo tam hodne zvratu a hodne intrik, coz davalo pribehu tu potrebnou jiskru. Na druhou stranu jsou tam hodne popisne casti coz muze narusovat kontinuitu pribehu. Nekterym udalostem bylo venovano prilis prostoru, i kdyz si to nezaslouzili, jinym naopak.
Celkove se mi knizka moc libila. Zustalo tam hodne nezodpovezenych veci, ale to se doufam osvetli v dalsich dilech.

ŽanetH.
17.12.2022 4 z 5

Nový, originální a neokoukaný svět plný intrik, chtíče, tajemna a krásy. Tedy spíše toho, jak každý chce být krásný (a za krásu si zaplatit), protože né všichni krásní mohou být.
Ve světě Orléans se lidé rodí šedí. Pouze Krásky, které mají schopnost měnit vzhled i povahu je mohou zkrášlit. Camellie si přeje být tou nejlepší a sloužit královské rodině.. u tohoto přání jsem si při čtení říkala: ,,Pozor na to co si přeješ, mohlo by se ti to splnit."
Jak to dopadne se nechte překvapit.

Začátkem jsem se trochu prokousávala, ale někde kolem sté stránky nastal zlom a já si čtení užívala . Moc se mi tam libila některá pojmenovaní jako třeba: čas po půlnoci se nazývá "po půlnoční hvězdě". Také se čas určuje přesýpacími hodinami. Myšlenka poštovních balónků mě nadchla a nebo ta miniaturní zvířátka .
4,7*/5*

klarka009
23.08.2022 3 z 5

Představte si, že by jste žili ve světě, kde je krása na prvním místě. A že by jste mohli měnit svůj celkový vzhled kdykoliv by jste chtěli. Taky vám to připadá strašidelné? :D
Pořád přemýšlím, zda se mi kniha líbila nebo ne, mám z ní smíšené pocity. Postrádala jsem tu víc akce. Pro mě většina knihy byla jen o popisech něčeho. Nespočet popisů přeměn vzhledu, popisy šatů, jídla... Kdyby se zde ubralo a přidalo víc na ději, byla bych spokojenější. A jestli ještě někde narazím na slovo krásčí, budu mít osypky :D Nejvíce mě bavila kniha ke konci, kde už se začalo opravdu něco dít a najednou byl konec. Vím, že má kniha pokračování (kterého se v českém překladu nejspíš už nedočkáme), ale i tak to mohlo být ukončené alespoň trochu jinak.
Myšlenka byla dobrá, fantasy svět zajímavý, jen zpracování se za mě úplně nepovedlo. Dávám proto 2,8/5 *

Fortuna7
15.07.2022 5 z 5

Tahle kniha mě okouzlila, a to svým originálním světem a výbornými postavami. Autorka měla geniální nápad a ukazuje, jak jednoduché je spadnout do posedlosti. Lituju, že mi tahle kniha ležela 2 roky v knihovně a nutně bych potřebovala další díl.

knizni.taurus
07.05.2022 3 z 5

Ono to jako není standalone? Já do čtení šla s tím, že to nebude mít pokračování a po dočtení jsem zjistila, že by to mělo mít další díl(y)? Sakra! :D

Jinak jako první mě na knize zaujala obálka, protože ta je podle mě krásná a ten paperback je skvělý. A druhá (a ta hlavní) věc, která mě zaujala byl ten originální námět. Aneb krása jako nejvyšší hodnota společnosti? Tak jo, to může být zajímavé.

Ale začátek knihy mě mírně zklamal a já se bála, že ta kniha nebude stát za to. Prvních asi 100 (?) stran byla prostě nuda. Ale jakmile se dostáváme dál, tak kniha nabírá na obrátkách a začíná nějaká akce (). Ten svět, který nám tady autorka představuje, je vymyšlený do detailu. A nejen svět, ale všechny postavy, se kterými se tady seznamujeme, byly skvěle vylíčené. Nicméně, svět vystavěný na tom, že krása je všechno, samozřejmě s sebou vzal i určitá negativa. V určitém hledisku na mě kniha působila až namyšleně a u dost pasáží jsem si říkala: “ale tohle snad už ne”. Ale hlavní hrdinka mě (asi jako jednu z mála) bavila. Camellie byla cílevědomá, empatická (i když ji to občas trvalo) a svým způsobem milá. Romantickou linku tady úplně nehledejte, i když je tu určitý náznak a může mít potenciál do dalších dílů.

A co musím vyzdvihnout téhle Krásce, je postava záporáka. Už dlouho (s výjimkou Dolores Umbridgeové) mě nikdo v knize tak moc neiritoval. Takže mise splněna.

A jaký je tedy můj celkový dojem z knihy? Mírně zmatený. Kniha je svým námětem velmi originálním kouskem, u které to občas pokulhávalo na zbytečných popisech a namyšlenosti. Konec knihy byl trochu uspěchaný, ale utvořený tak, že si chci přečíst další díl.

ElessaRiverbow
19.04.2022 4 z 5

Na to, kolik jsem na knihu četla negativních recenzí, jsem hodně mile překvapená. Četla se dobře, i když začátek byl trochu pomalejší. Líbil se mi vytvořený svět, systém Krásek a královské prostředí. Také se mi zalíbilo množství zvratů, které v knize byly. Camille mi přišla sympatická, stejně tak jako Bree a Rémy, i když pak před koncem jsem měla chuť ho praštit. Sophia mi v některých scénách až naháněla strach a jsem zvědavá, jak to s ní dopadne. Co se týká konce, potřebuju nutně další díl.

lucygreen
18.04.2022 1 z 5

Nevím, jestli jen už neměním žánr četby, ale toto bylo opravdu dost velké šlápnutí vedle... Teď zpětně se divím, že jsem to vůbec zvládla přečíst a možná trochu lituji, protože konec byl stejně otevřený, ale to jsem předem tušila. Stránek až zbytečně moc. Celá kniha byla prakticky předvídatelná a nudná. Jeden překvapivý zvrat tam byl, ale spíše mi to přišlo mírou se trochu nehodící k ději. Poprvé se mi u knihy stalo (a to mě docela pobavilo :D), že jsem se při rozuzlení příčiny spavé nemoci Charlotte doslova plácla přes čelo a chvíli to rozdýchávala, protože to bylo tak špatné a předvídatelné... A to, že jistá mladá osoba se chová, tak jak se chová a nikdo není schopný si ji srovnat, jsem také nechápala. Postava Camellie docela ušla, ale ještě se rozhoduji, jestli mě více, než většina postav nezaujaly cukrové melouny :). Nevím, jak bych na to koukala ve 13, ale pro starší úplně nevím...

Jadlenka
11.03.2022 2 z 5

Sophia patří mezi nejzajímavější záporné postavy. Kdyby se setkala s odborníkem psychiatrie, jistě by ji byla diagnostikována citová psychopatie. V knižním světě se svojí krutostí a schopností manipulovat ostatní vyrovná i Goddardovi ze série Smrtka.

marina4088
27.11.2021 3 z 5

Nemohu říct, že se mi kniha úplně nelíbila, to určitě ne. Měla hrozně zajímavý námět, který se i dotýká dnešní doby. Jen mi asi nesedl styl psaní. Přišlo mi, že se v první polovině hrozně věcí opakovalo, což je škoda. Druhá polovina knihy zase byla dost urychlená, takže kdyby se nějaké strany ze začátku odebraly a na konec přidaly, vůbec by mi to nevadilo.

Hlavní hrdinka byla většinu času docela fajn, ani mi moc nevadila, i když je pravda, že občas mi přišla zaslepená.
August byl od samého začátku docela oříšek, protože už na samém začátku se mi nějak nepozdával. I když ke konci mi přišlo, že měl Camellie snad i rád, nezachrání to ten fakt, že ji celou dobu jen ohrožoval a ještě ji zradil. Amber mi od začátku přišla jako hrozně upnutá a nepříjemná osoba a ke konci se mi to jen potvrdilo. Naopak Rémy se mi od začátku líbit. A teď k jedné z nejhorších postav, co se kdy v knihách vyskytovaly - Sophia. To byla tak strašně zlá, nepříjemná, falešná, zákeřná, odporná, nic necítící furie.. Čím víc stránky ubíhaly, tím víc mě to přesvědčilo o její prohnilosti.

Pak tady byly věci jako poštovní balonky, což jsem si úplně nedokázala představit, jak funguje. To ho jako ve vzduchu neodvane vítr, nebo nepraskne? A jak prostě dojde k té osobě, ke které má dojít?

Děj a hlavně konec byl krajně předvídatelný, ale chápu, že se hezky připravil na druhý díl. Pokud by u nás někdy vyšel, asi bych do toho i šla.

AniDi
16.10.2021 5 z 5

Právě dočteno a jsem nadšená! Nechápu tak nízké hodnocení. Jistě, není to kniha pro náročného čtenáře a je zařazena pro dospívající a přesně to jsem od ní očekávala a to také ve větší míře splnila. Vidím tady lehkou inspiraci Selekcí. Nicméně nebyl problém se začíst, postavy nebyly tak průhledné jak se zdály, podstata arkan nebyla ihned uvedená. Děj je poutavý a hbitý. Nenarazila jsem na žádné hluché pasáže. Doufám, že vyjde další díl co nejdříve. Za mě doporučuji.