Kráska z Marsu

Kráska z Marsu https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178363/bmid_kraska-z-marsu-7fB-178363.jpg 3 26 5

Fantastický román (česky vyšel jiz r. 1925 pod názvem „Kráska s Marsu“ a roku 1946 pod názvem „Země zůstala tam“) líčí socialistickou revoluci na marsu, organisovanou bolševikem partyzánem Gusevem a inženýrem Losem, kteří přiletěli se Země. Poměry, s nimiž se na Marsu setkávají, připomínají fašistické poměry buržoasní Evropy a Ameriky. Revoluční převrat se nezdaří, román končí porážkou Guseva a Lose. Bezvýchodné, poněvadž melancholické vyznění románu odráží pochybnosti a kolísání, jež se zmocňovalo autora v těžkých dobách NEPu (román vyšel r. 1922)..... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Аэлита / Aelita , 1923


více info...

Přidat komentář

murdoch
18.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Nenechte se zmást nízkým počtem hvězdiček, kdysi dávno jsem to fakt hltal. Zajímavý nástin pohonu pro cestu na Mars, autor určitě musel číst něco od Ciolkovského... Jen se mi nakonec nezamlouvá to, jak Rusové na Marsu vyvolají revoluci, svrhnou buržoazii/kapitalismus, vlastně tam akorát udělají bordel a zase se vrátí zpátky. A Marťani ať si s tím chaosem poradí sami.
To samozřejmě neznamená, že by kniha nestála za přečtení. Vzhledem k datu vzniku (mám vydání z roku snad 1936, jestli si dobře vzpomínám) určitě zajímavé dílo.

Racek213
01.05.2022 5 z 5

Jo, scifi mého mládí, jako mladý kluk jsem to hltal, měl jsem to dokonce jako dvojknihu s Paprsky inženýra Garina... Autor psal strašně čtivě, reálie byly na úrovni doby, konec konců autor Rusko i západ znal velmi dobře. Zajímavé, málokdo si všiml, že ta revoluce na Marsu skončila krachem ... neb ne vždy to lidé chtějí, ten komunismus, že .... což kupodivu ušlo i ruským cenzorům. Nebo to tak mělo být?
A co tomu dám? Coby, pět bodů... je to fakt mistr pera.


Polinius
18.10.2016 2 z 5

První vydání v roce 1922.
A musím říct, že kniha samozřejmě strašně zestárla.
Dneska už musím vnímat nadržené sovětské revolucionáře s úsměvem. Kráska z Marsu (Aelita) je taková sovětská verneovka, ve které proběhne i pokus o komunistickou revoluci a to činí jako jediné knihu zajímavou.
Ačkoliv autor dokáže velice pěkně navodit atmosféru a až básnicky vše popsat, na knize je znát, že ji asi psal pro mládež.
Chybělo málo a skoro bych řekl, že Tolstoj dokáže zahrát akord na jednostrunnou kytaru, ale nakonec ten akord nezahrál.
Verdikt: Pokud netoužíte poznat kořeny SF, knize se vyhněte.

Naias
07.08.2014

Dosť ma zaujalo, ako sa Gusev ihneď po prílete na Mars dal plniť si vrecká zlatom, či už to bol šperk nájdený na kostre Marťana, alebo veci zo zlata vymieňané so žijúcimi domorodcami napríklad za pozostatok ceruzky. A keď vyslovil obavu, aby tamojší vojaci, strážiaci ich raketu, im ju nevykradli, začali sa mi v mysli vynárať asociácie, ktoré sa mi nepodarilo zahnať...

HTO
14.02.2012

Básnivý příběh o zkáze Atlantidy proložený skutečně šťavnatými výroky rudoarmějce Guseva: „Soudruzi, vyřídím tamtěm na Marsu plamenný pozdrav od Sovětské republiky. Dáváte svolení?“