Krása němých svědků

Krása němých svědků https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367373/bmid_krasa-nemych-svedku-0Sc-367373.jpg 5 2 2

Kniha je věnována památkám na osobnosti českého divadla ze sbírek Národního muzea. Po úvodní historické stati přináší obrazový katalog vybraných sbírkových předmětů, dále soupis všech památek na osobnosti spjaté s českým divadlem a medailony těchto osobností.

Přidat komentář

Pavla-Adina
17.10.2021 4 z 5

Pomocí knihy jsem se seznámila s trojrozměrnými předměty divadelního oddělení Národního muzea. Po historickém úvodu následuje fotografické představení vybraných exponátů; kniha je také doplněna seznamem všech 3D předmětů a biografickými medailony zmíněných osobností. Skvělá práce!

milamarus
31.05.2021 5 z 5

Porcelánové vázy, skleněné mísy, kameninové talíře, dřevěné skříně, žehličky, pivní korbele, a pak portréty, pamětní medaile, brože, řády, vavřínové větvičky a stříbrné věnce. Nechybí ani tabatěrky, dýmky, hodinky, brýle, prsteny, ba i vějíře a slunečník tam najdete. A jde-li o majitele? Za všechna jména prozradím pouze Jindřicha Mošnu (1837-1911). // Některé památky jsou zahrnuty v obrazové části (str. 36-113), a vy vidíte, jak vypadají, jaké jsou jejich rozměry, stav a původ; jiné jsou pouze součástí obsáhlého soupisu a položkami označenými inventárními čísly.
Závěr: jedinečná publikace na ojedinělé téma a zcela určitě také doklad namáhavé práce s archiváliemi, které je – říkejte si, co chcete - radno opatrovat. Pět hvězdiček.

----------------------------------------------------
CITÁT:
Obdobná publikace vychází v českém prostředí poprvé a je také cestou k hledání způsobů, jak na české divadlo nahlížet v souvislostech a také pod jinými úhly pohledu.