Krása, ktorá pretrvá

Krása, ktorá pretrvá https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419710/bmid_krasa-ktora-pretrva-asi-419710.jpg 4 29 6

Smutne krásny román o vyrovnávaní sa so žiaľom a stratou blízkych, no i tom, čo navždy pretrvá. Autumn vždy presne vedela, kým je – talentovanou umelkyňou a vernou kamarátkou. Shay charakterizovali dve veci: puto s jej sestrou dvojičkou a láska k hudbe. A Logana zas ľúbostný život inšpiroval k skladaniu zamilovaných piesní. Keď však každého z nich zasiahne tragédia, hudba už akosi nestačí. Logan zrazu nevie prestať pozerať vlogy svojho exfrajera. Shay píše blogy o hudbe a snaží sa nezosypať. A Autumn posiela správy, hoci vie, že na ne už nikdy nikto neodpovie. Napriek smútku, ktorý prežívajú, je však práve hudba niečím, čo by ich mohlo opäť spojiť – tým krásnym, čo nám zostane.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Beauty That Remains , 2018


více info...

Přidat komentář

adela2230
27.07.2023 4 z 5

Kniha má skvělý koncept. Autorka popisuje, jak se kdo vyrovnává se ztrátou. V mnoha ohledech by kniha mohla i pomoct. Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale pak se nedalo odtrhnout. Osobně bych potrebovala ještě dokončit příběh pár postav, ale to je jen drobnost.

E.T.007
17.04.2022 5 z 5

Táto kniha ma chytila za srdce. Autorka v nej veľmi pekne zachytila, ako sa každý z nás so stratou blízkej osoby vyrovnáva po svojom.
Super príbeh, skvelo poprelínané životy jednotlivých postáv. Klobúk dolu. Lebo - ak mám byť úprimná - tak trochu som sa bála, keď som zistila, že to bude písané z pohľadov viacerých postáv, ale... moje obavy boli zbytočné. Je to spracované veľmi dobre. Odporúčam!


YA-girl
29.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Na tohle téma už jsem četla hodně knih, a tak mám asi vyšší očekávání (zvlášť, když podle anotace na obálce to mělo chytnout za srdce, nebo jak to tam přesně psali). Tři vypravěči, kteří se ve vyprávění střídali, ztratili někoho blízkého, a každý se s tím vyrovnával po svém. Ve výsledku se jejich osudy propojily... Potud hezké. Ale čekala jsem to dojemnější, že se mě to nějak víc dotkne, že si pobrečím - a to se nestalo :). Možná proto, že mi to přišlo tak trošku na sílu: jako by autorka za každou cenu chtěla napsat něco dojemného a něco o vyrovnání se s bolestí ze ztráty, jenže z toho ty emoce nešly prostě cítit...

andrea0221
09.10.2020

Kniha mě zaujala obálkou, pak tématem, je to hodně zajímavé téma jak se vyrovnat s odchodem milovaného člověka, zvlášť v mladém věku, ale musím vytknout, to neustále přeskakování ze jednoho příběhu do druhého, dá se to zvládnout, ale to množství a postav se časem začíná plést a je to deprimující. Vydržela jsem do stránky už ani nevím, ale bylo to skoro 200 a pak ji zahodila, protože to je zmatek nad zmatek, netuším proč bylo 5 kamarádek, kdo s kým jak. Autorka to překombinovala, zahltila postavama. Bohužel pro mne zklamání.

MMacicekk
15.08.2020 4 z 5

Autorce se velmi dobře podařilo vykreslit pocity probíhající uvnitř mladých hrdinů, jakými Autumn, Shay a Logan jsou. Jsou ve věku, kdy mají prožívat obyčejné starosti středoškoláků a místo toho jsou vystaveni smrti blízké osoby. Jak se poprat s pocity, které jsou pro ně nové, neznámé? Zoufalost a smutek střídá vztek a vzdor, než dojde k pomalému smíření.
Hlavním tématem je zde smrt blízké osoby, ať už se jednalo o nejlepší kamarádku/kamaráda či dvojče. Ať se mohou zdát na první pohled příběhy podobné, není tomu tak. Každá z postav prožívá svůj smutek jiným způsobem a snaha se s tím vším vyrovnat je také odlišná. Nakonec se postavy propojí a bude za tím hudba. Nejvíce mě „bavil“ Loganův příběh, autorce se velmi dobře povedlo vykreslit pocity mladého chlapce, který, ač zhrzený, ztratil svou životní lásku.
Hodnotím tedy nadprůměrně a ráda bych knihu doporučila především mladším čtenářům. Nebála bych se ji doporučit rovněž starším čtenářům, kterým má, podle mého názoru, rozhodně co nabídnout. Věřím, že si knihu užijete stejně jako já.

cornetka
10.05.2020 5 z 5

Kniha mě zaujala nejen svou obálkou, ale také dějem. Tři mladí lidé popisují svoje pocity, které zažívají při ztrátě svých blízkých. Autumn přijde o nejlepší kamarádku, Shay o svoje dvojče a Logan o bývalého přítele. Každý se vyrovnává se situací jinak, ale pro všechny je stejně těžké přijmout pravdu. A všem pomáhá hudba, která je jejich životem. Díky skvěle popsaným pocitům se dokážete do hlavních hrdinů vžít a pochopit tak jejich chování. Ač se jedná o knihu pro děti a mládež, dokážou ji dle mého názoru ocenit i starší čtenáři.