Tiny Pretty Things

Tiny Pretty Things https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453012/bmid_kridla-krehkych-motylu-OQa-453012.jpg 4 95 27

Tiny Pretty Things série

1. díl >

Je možné zajít příliš daleko? Na jedné z nejprestižnějších baletních škol na Manhattanu skrývají dokonalé, krásné baletky nepěkná tajemství a ohavné lži. Na privilegované Bette by nikdo nenašel jedinou chybu je jako baletka z hrací skříňky. Ale život ve stínu sestry, která je jednou z největších hvězd baletního světa, v ní probouzí temnou stránku. Perfekcionistka June má už po krk toho být věčnou náhradnicí. Tenhle školní rok se spokojí jen s tím nejlepším i kdyby to znamenalo, že bude muset sáhnout po nějakých ne zcela dokonalých prostředcích, aby toho dosáhla. A nová studentka Gigi zatím předčila všechny tanečnice z konzervatoře, ale samotný tanec by ji mohl zabít. Soutěživost je s každým blížícím se představením silnější a z nevinných naschválů se stává něco čím dál tím temnějšího, takže je jen otázkou času, kdy se jedna z mnoha jisker vznítí a popálí se i ty nejlepší.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , #booklab
Originální název:

Tiny Pretty Things , 2015


více info...

Přidat komentář

Nelasp
07.03.2024 5 z 5

Tak na to, že už nějakou dobu asi nejsem úplně cílovou skupinou této knihy, jsem si ji docela užila, chystám se hned na další díl. Četlo se to dobře.... Je to prvoplánové? Ano. Je tam milion klišé?? Ano. Baví mě to? Sakra ano. Přesně takhle si člověk představuje baletní prostředí, celkově mi připadá, že tanec tuhle chorobnou soutěživost nějak podporuje v momentě kdy z něj přestane být zábava a stane se z něj vášeň. Takže já jdu s klidným svědomím pokračovat v baletní Gossip girl a doufám, že i pokračování bude stejně plný klišé a prvoplánovosti...

kata3529
10.11.2023 4 z 5

Prestižní baletní škola, která dává příležitost, a to jak dívkám tak chlapcům, aby si splnili jejich sen. Jenže, vše není tak, jak se na první pohled zdá. V téhle brandži totiž není možné nikomu zcela úplně věřit, což je ale složité, neboť nikdo nechce být sám.

Příběh je vyprávěn z pohledu tří dívek – Gigy, Betty a June, které jsou si navzájem rivalkami, jelikož jen jedna může být tou nejlepší, nikoli všechny. Betty je zvyklá, že je hvězdou, June je zvyklá na pozici náhradnice a Gigy na školu teprve nově nastoupila, takže úplně neví, co má čekat. Postupem času však Gigy zjistí, jak já je pravá tvář Betty, avšak u June, která je současně její spolubydlící, a které se Gigy snaží pomáhat, nikoli. Co se týče pánského osazenstva, jedná se zejména o Aleca, Willa a Henriho. Alec chodil s Betty, a to do té doby, než ho zaujala Gigy, se kterou byl nejšťastnější v životě. Will je gay, a současně taky Alecovo nejlepší kamarád, avšak bohužel pro něj je do něj zamilovaný. No a Henri je nový kluk z Francie, který příběh svým postavením taky poměrně ovlivní. Samozřejmě, že vše není jen o studentech, ale také o jejich učitelích, vychovatelích nebo rodičích.

Dokáže Gigy úspěšně přežít na této škole, kde kromě baletu dochází k různorodým intrikám, šikaně a podobným věcem? Pochopí Alec, kdo je skutečná Betty, kterou nejspíš během dřívějšího života plně nepoznal? A jaká jsou vlastně pravidla této školy?

Příběh mě ze začátku štval, následně iritoval. Kniha bude mít určitě nějaké své nadšence, avšak mě přijde opravdu hloupé, aby kniha, která má být o baletu, byla přehlcena tématem intrik a záškodností, protože opravdu nechápu, co zrovna tohle má dát mladým čtenářkám do života? Že jde všechno řešit jen tím špatným způsobem? Tak to snad ne!

Abych ale této knize jen nekřivdila, musím říci, že je skvělé zapojení tématu LGBT a vlastně i šikany, jelikož to jsou témata, o kterých se stále mluví velmi málo, která by měla mít ve společnosti mnohem větší váhu.


Kaila146
01.09.2023 4 z 5

Super intriky.

MollyCornelia
01.09.2023 4 z 5

3,75*/5*
Tohle bylo vážně dobré. Balet, lži, konzervatoř. Trocha té romantiky (i když místy podivné), trocha akce a překvapivý závěr.
Postava Gigi mi neskutečně sedla, protože se mi povahou podobá. Čtivost a charakterizace fajn.
Úplně se mi nezdálo tempo knihy a LGBT za mě bylo moc, ale jinak jsem spokojená.
Doporučuji tanečníkům a teenagerům od 13 let.

Boogi
12.03.2023 5 z 5

Nikdy bych nečekala, že mě tak chytne zrovna knížka o baletu. Dlouho jsem její přečtení odkládala, ale když jsem se k tomu konečně dokopala, nemohla jsem uvěřit, jak skvělá to je knížka. Byla plná intrik, nenávisti, soutěživosti, komplikovaných vztahů a taky trochu ukázala, jak to funguje ve světě profesionálního baletu. Už se těším na druhý díl, doufám, že bude stejně úžasný jako tento!

stelloušek
12.08.2022 4 z 5

Než jsem knihu začala číst, moc jsem se na ni těšila. V jednu chvíli jsem teda měla období, kdy jsem ji skoro vůbec nečetla, ale potom jsem to zkusila a zase jsem se do toho dostala. Holky jsou tam ve stejném věku jako já, takže rozumím, proč je tam tolik nenávisti a intrik. Líbilo se mi to hlavně kvůli tomu, že to bylo hodně podle reality a s postavami jsem soucítila.
Dala bych tomu 4,5 hvězdiček a určitě si přečtu i druhý díl.

Berulidemknihy
08.02.2022 4 z 5

4/4,5
Ač tahle knížka vypadala nejdříve na na průměr, velmi mě chytla. Vyrostla jsem s baletem a můj sen bylo být jak z hrací skříňky. Bohužel ne vždy je vše podle plánu.
Jde o velmi čtivou knihu plnou nenávisti, která k tomuto elegantnímu sportu patří:)

tabaluga
29.01.2022 4 z 5

To byl mazec! Takové zášti, nenávisti, rádoby kamarádství... Budu si muset spravit chuť něčím méně negativním, ale teď tam mám samé detektivky:-( no možná i ta detektivka je méně drastická než tlupa náctiletých dívek, které touží po dokonalosti a o místo na výsluní....

knihomolkaMist
21.11.2021 1 z 5

Moje první nedočtená kniha za tento rok...
Ani nedokážu říct, čím to vlastně bylo. Vím ale to, že mě to tak strašně nebavilo, až jsem se na to rozhodla vyprdnout.
Věřím, že kniha rozhodně bude mít své čtenáře, ale mě to totálně nesedlo a abych pravdu řekla, docela mě to rozhodilo :/ Tento typ knih obvykle vyhledávám a rozhodně nepatřím mezi náročné čtenáře...

SknihouVrukách
17.10.2021 4 z 5

Balet, intrigy, závisť. Toto je kniha Tiny pretty things. Knihu som si už dlhšie chcela prečítať a vďaka tejto štafete som sa k nej konečne dostala.

Nečakajte žiadnu milú contemporary knihu. Táto kniha je vrámci tohto žánru veľmi temná a dostatočne zamotaná. Obsahuje veľa tajomstiev a ku koncu to bolo také zamotané, že som nevedela, kto za čo môže.
Príbeh sledujeme z troch pohľadov, čo bolo veľmi zaujímavé. Hlavne postavy som si kvôli im povahám neobľúbila, ale toto boli také postavy, že ste si ich ani nemali obľúbiť. Dej sa točí okolo baletu a príbeh sa odohráva v baletnom prostredí, čo bolo extrémne zaujímavé a strašne sa mi to páčilo.

Ako som už spomínala dej je temný a niekedy to krútila očami nad tým, čo sú schopné ľudia spraviť. Myslím si, že príbeh je aj veľmi dobrý na zamyslenie a kniha obsahuje aj vážnejšie témy, na ktoré budú na konci trigger warnings. Priznám sa ani mne nebolo všetko príjemné, takže odporúčam prečítať. Akurát škoda, že to nešlo do hĺbky. Veľmi sa mi však páčili všetky tie intrigy a zápletky, ktoré som občas fakt nevedela rozlúšiť. Koniec bol riadny cliffhanger a veľmi ma navnadil na pokračovanie. Príbeh je celkovo plný zvratov a knihu môžem len odporučiť.

Určite odporúčam pokiaľ si chcete prečítať nejakú temnejšiu contemporary z tanečného prostredia 4,5/5

sgjoli
05.09.2021 4 z 5

Jestli na tuhle knihu platí nějaký popis, tak to, že jde rozhodně o kombinaci filmu Black Swan a seriálu Pretty Little Liars. Protože tohle bylo docela slušné psycho a skutečně se tu snoubily prvky obou dvou zmíněných pořadů! Dramata, tajemství, pomluvy, manipulace, naschvály, boj o prvenství, paranoia, kudly v zádech, psychické problémy, dřina, pot a krev v kontrastu s křehkou krásou baletek... to všechno tady je.
Kniha je dost čtivá, hodně temná, samotné postavy tu ve většině nejsou žádní svatoušci - jak zmiňují některé texty o této knize, baletní škola ve studentech a studentkách vyvolává tu nejhorší možnou stránku sebe sama - a je to pravda. Jak daleko je schopen člověk zajít, aby dosáhl svého a uspokojil nejen svoje tužby, ale ustál i tlak a očekávání ostatních? Tím se kniha dost vážně a detailně zabývá. A není to teda příliš veselé čtení.
Kniha značně rozpitvává psychickou stránku postav (konkrétně tří studentek baletní školy), jejich mentální (ale částečně i fyzický ) stav, duševní problémy, sledujeme jejich myšlenkové pochody. Skrze jejich vyprávění ale nahlížíme i na řadu postav vedlejších a i o nich se dozvídáme spoustu věcí, jejich strach, myšlenky, touhy, činy. Postavy často nedělají dobrá rozhodnutí (častokrát naopak), některé postavy i cíleně škodí a ubližují - kolikrát si navzájem dělají s prominutím hnusárny, které nejsou omluvitelné, ale jak vidíte těmto postavám do hlavy, je vám jich místy zároveň tak trochu líto, vzhledem k okolnostem. Ale to nic nemění na to, že řadu věcí to fakt neomlouvá.
Tuhle knihu si budu muset ještě nechat trochu projít hlavou, víc si to nechat rozležet. Ale takhle čerstvě po dočtení musím říct, že mne kniha dost bavila a v rámci žánru to pro mne bylo nadprůměrné čtení. Mohu doporučit a k dalšímu dílu se dostanu snad někdy brzy...

tessalovesbooks
11.08.2021 5 z 5

Tak tohle byla jedna z těch nejlepších knížek, co jsem za poslední dobu četla! Přečteno za dva dny, což hovoří za vše. Vůbec jsem se od ní nemohla odtrhnout, a když jsem na chvíli dělala něco jiného, pořád jsem na ni musela myslet. Celkem mě překvapilo, že se v Tiny pretty things řeší i poměrně důležitá a závažná témata, jako je například šikana nebo anorexie. Máme zde tři hlavní postavy, přičemž každá z nich je úplně jiná, což mě na tom bavilo asi nejvíc. Navíc se celý příběh odehrává v baletním prostředí, které je mi celkem blízké, protože jsem sama dříve dělala balet a kniha mi částmi navíc hodně připomínala můj oblíbený seriál Taneční akademii. Pořád jsem čekala, že se z toho vyvine něco temnějšího a měla jsem pravdu, ten konec mě dostal. Původně jsem do téhle knížky šla s tím, že je to stand-alone, a ono ne. Skončilo to tak hrozně otevřeně, že nejspíš nevydržím čekání na to, až se přeloží do češtiny i další díl a pokračování si objednám v angličtině. A už se nemůžu dočkat toho seriálu, který má být brzy na Netflixu.

5⭐/5⭐ Nemám co vytknout. Tohle vážně potřebujete číst.

blackoutzuzi
10.08.2021 4 z 5

Příběh z prestižní baletní školy, kde se odehrávají typické teenagerovské komplikované vztahy, umocněné o závist, rasismus, poruchy příjmu potravy, intriky, lži a až nezdravou soutěživost, která několikrát vyústí v šikanu. Teenageři se zde ale vůbec nechovají na svůj věk - zábava a volný čas pro ně nejsou absolutně žádnou prioritou, tou je pro ně balet, trénink, hlídání váhy a být co nejlepší. Na základě předchozího výčtu témat bych knihu zařadila spíše do žánru new adult, navíc byl příběh místy opravdu dost krutý - takže se nenechte zmást romantickou růžovou obálkou :)

Tohle je za mě v poslední době největší knižní překvapení! Příběh má neotřelý námět, je výborně zpracován a napsán takovým způsobem, že jsem se od něj nemohla odtrhnout. Nejvíc oceňuji ty rozmanité charaktery hlavních postav, které autorky vykreslily opravdu brilantně.

Na motivy knihy je natočen i seriál na Netflixu - Krasotinky, ale jak už to tak bývá, kniha je mnohem lepší. Vůbec se mi nelíbí, jak je seriál nacastovaný a Gigi tam vyznívá úplně jinak, než v knize. Takže za mě nedoporučuju.

Simstr
09.08.2021 5 z 5

Ačkoli já třicátník... kniha se mi líbila. Drsné prostředí prestižní baletní školy v NY, šikana, anorexie-bulimie. Přečtu si i druhý díl.

Fortuna7
31.05.2021 5 z 5

PECKA!!!
Hned na začátek musím pochválit skvěle vystavěnou psychiku hlavních hrdinek. Já mám k baletu docela blízko, (i když ho nedělám) vím jak to tam chodí a autorky dokázaly naprosto přesně popsat temnou stranu toho, na první pohled krásného a křehkého světa.
V knize se řeší vážná témata jako anorexie, závislost atd., ale autorky to dokázaly podat tak nenásilně, že mi to vůbec nevadilo.
Já jsem si cca polovinu knihy říkala, že to budou tak 4 ale ten konec?! Jako to bylo hodně drsný, ale naprosto skvělý. Prostě nemám slov a jsem strašně zvědavá na seriál na Netflixu a hlavně na druhý díl.
Za mě obrovské doporučení

Mi--LADA
22.04.2021 4 z 5

Další zajímavej příběh z baletního prostředí. Líbilo se mi, jak to bylo napsáno a těším se na další díl.

JessieEx
01.04.2021 4 z 5

4,25*
Do knihy jsem šla s nulovým očekáváním a musím říct, že jsem spokojená.

Young adult příběh je tentokrát psaný spíš jako pro dospělé a i postavy se zde chovají dospěleji na svůj věk. Nedivím se, po tom všem, čemu jsou vystaveny. Začíná to mizernými rodiči, a pak už jen čekáte, kam až to může zajít.

Prostředí baletní školy mě zase tolik nepřekvapilo, stejně jsem ale hleděla, kolik problematických témat kniha obsahuje: anorexie, bulimie, drogy, sexuální zneužívání, rasismus, šikana, intriky, pedofilie...

Pokud už jste někdy někdy něco viděli nebo četli o baletu, asi víte, jak to v takovém prostředí chodí. Upřímně se divím, že dětské knihy vykreslují balet a baletky jako něco krásného, čím chce každá holčička být. Realita je ale hnusná.

Byla jsem fakt znechucená, jak na sebe dokázaly být dívky zlé, kruté. V honbě za vlastní slávou a úspěchem se neštítily ničeho. Jediná postava, kterou jsem měla ráda, byla Gigi.

Byť se toho v knize moc neděje, jen zde gradují ty intriky a výše zmíněná témata, četla se skvěle. Bavilo mě vyprávění v ich formě z pohledů tří postav. Autorky tak velmi dobře vykreslily jejich psychologii.

Konec byl za mě moc rychlý, useknutý, takže se určitě pustím i do druhého dílu. Knížku moc doporučuji!

terkabed
03.03.2021 4 z 5

Je škoda, že tohle nevyšlo dříve kdy jsem na podobných YA ujížděla. I když nevím jestli kniha je čistě YA, spíše někde na pomezí dospělácké a YA. Kniha otvírá hodně temná témata jako jsou porucha příjmu potravy, přehnané soupeření, šikana atd. Knížka je docela drsná a hrubá. Od knížky z baletní školy jsem čekala něco jemnějšího, ale hrubost knihy je pozitivní překvapení. Těším se na další díl a na seriál.

Pitbullka
15.02.2021 4 z 5

Drsné prostředí baletní školy, spousta intrik, problémů. Ten konec byl hodně zajímavý a jsem zvědavá, co přinese druhý díl.

katasokolov
27.01.2021 3 z 5

Tak jsem konečně dočetla tuhle knihu. Je to příběh z baletního prostředí, které můžeme sledovat skrze vyprávění a úvahy tří postav. Bette je privilegovaná skvělá baletka z bohaté rodiny, June je velký dříč a Gigi je nově nastoupivší vycházející hvězda. Vidíme, jak se všichni studenti prestižní baletní akademie snaží udržet na vrcholu a řídí se přitom prostou větičkou, kterou své doby upřednostňoval i Machiavelli, “účel světí prostředky”. Při porovnání s nově vyšlým seriálem, z dílny Netflix, působí kniha trošku nemastně neslaně. Seriál se opravdu povedl a tvůrci dokázali děj vylepšit, více zdramatizovat a posunout o chlup dál [některé pasáže knihy se neskutečně táhly]. Rovněž musím vyzdvihnout to, že v seriálovém zpracování nechali vyniknout i mužské protějšky našich baletek. Zvlášť jsem si oblíbila Shanea (v knize Will) a Orena (v knize Alec). Skvělé na seriálu, oproti knize, bylo i boření jakýchsi tabu a stereotypů, kdy jen dívky a ženy mají problémy s poruchami příjmu potravy.