Kramerová versus Kramer

Kramerová versus Kramer https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103235/bmid_kramerova-versus-kramer-a8A-103235.jpg 4 177 34

Román Averyho Cormana čerpá námet zo súčasnosti, a hoci sa zaoberá životom mladých Američanov, dotýka sa všeobecne ľudských problémov a je mimoriadne aktuálny i pre nášho čitateľa. Príbeh, ktorý sa na stránkach knihy odvíja, je nepatetickou oslavou otcovstva, presvedčivým rozprávaním o každodenných radostiach a starostiach otca, ktorý sám vychováva syna, venuje mu všetok svoj voľný čas, a práve keď si najnástojčivejšie uvedomuje, že dieťa sa mu stalo zmyslom života a nevedel by bez neho žiť, ohlási sa jeho žena, ktorá ho pred niekoľkými rokmi opustila, a chce mu syna vziať... Autorovi sa v románe podarilo majstrovsky vykresliť vzťah otca k dieťaťu, ku ktorému si jeho vlastná matka nevedela nájsť cestu, lebo vo svojom egocentrizme ho pokladala za hlavnú prekážku rozvoja vlastnej osobnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Kramer vs. Kramer , 1978


více info...

Přidat komentář

Kami33
14.12.2023 5 z 5

Ano, je to starší klasické dílo a mnoho z nás někdy dávno vidělo film z Dustinem Hoffmanem. Ale i tak je to milé čtení. Jednoduché a přitom má svou hloubku.

Filomena1961
19.11.2023 5 z 5

Nádherná čtivá kniha o Tedovi, kterému se mžikem změnil život, odchodem jeho ženy. Zůstal mu malý syn, vyžadující péči, a tak se Ted dostává do různých situací, na které není až tak připraven a musí je řešit. Samozřejmě mění i životní priority a upevňuje vztah se svým milovaným synem. Závěr knihy působí silně na emoce a také nutí čtenáře k zamyšlení, jak by se v daných situacích sám zachoval. Můžu pouze doporučit.


intelektuálka
22.01.2023 5 z 5

Návrat po letech - kdy mi kniha náhodou přišla do ruky ....

A myslím, že nyní jsem Joannu viděla jinak - i když opuštění malého dítěte těžko chápu ....

Ovšem hlavní a sympatickou postavu tu tvoří Ted, který se musí nečekaně ujmout hlavní role v péči o dítě - a podaří se mu vytvořit silné pouto se svým synem ....

Přichází rozvod ....

" Kdysi se dorozumívali očima, dotekem, slovy ....
Nyní rozvodovým dekretem.... "
A Ted má syna ve své péči ... a zvládá to dobře ....

Ovšem Joanna najednou chce dítě zpět .... a je tu další soudní řízení ....

Přes všechny rozpory jsem závěr uvítala - a myslím nakonec došlo k dohodě dvou dospělých lidí v zájmu dítěte ....

Protože otcovská láska dokáže být stejně silná jako láska mateřská ....

Kvalitní čtení - doporučím.
A knihu zařazuji do své knihovny.

DriftBooks
20.04.2022 4 z 5

Napadá mě otázka: jak by se vlastně dal nazvat opak feminismu? Meninismus? Jenomže – žádnej chlap by asi nechtěl být menininista. To přeci jen malinko zavání onanistou… Takže jsem se zeptal děda Vševěda Googlu. Přesto, že si narcisticky mnul své tři zlaté vlasy, nevypadlo z něj nic moc chytrého. Androcentrismus. Hmmm, to je ale prý zejména mužská nadřazenost. Tudy cesta nevede – nebo lépe řečeno: možná vede už několik tisíciletí, ale není to ta pravá… Gendrmen… No to raději asi budu gentleman. Takže nakonec prý maskulinismus. To je zas malinko „kulturistické“ a mírně to páchne šatnou ve fitku… Takže to prostě nechme někomu chytřejšímu a vraťme se ke Kramerům.

Kniha – a především film – jsou myslím natolik známé, že následující odstavce snad nebudou spoilerem. Pokud ale nevíte, o co jde, a hodláte si knihu přečíst – přeskočte je…

Paní Kramerová – atraktivní dáma – se v manželství nudí, dítě ji nudí, nucená mateřská dovolená jí nudí, partner jí nudí… Tato novodobá paní Bovaryová si tedy sbalí svých pět švestek, a ponechá manžela a zhruba tříleté dítě svému osudu. Pan Kramer se sice téměř zhroutí, ale nakonec to dá, o syna i živobytí se postará. Tady si jistě leckterá čtenářka řekne – no a co? Když to zvládnou ženský, proč by to nezvládl chlap. To není přeci žádný extra buřt… tenhle Kramer… Souhlasím. Pan Kramer si nakonec vlastně na svůj osud moc nestěžuje. Je zklamaný a má pocit zrady. Ale ke svému synovi přilne silným poutem. Přežívají tak, jako přežívají všechny ostatní rozpadlé rodiny.

Po dvou letech ovšem paní Kramerová usoudí, že už jí dítě nudit nebude a že ho tedy chce zpátky. Pan Kramer to má za zcela absurdní a odmítne se chlapce vzdát. Proběhne soud, který vyhraje matka. Protože tak to ve světě přeci chodí a takový je normální model. Malé dítě má mít matku, otce stačí vidět v neděli. Pan Kramer nechápe, ale to jak tak všechno, co s tím může dělat. S rozsudkem se bohužel musí smířit. Chlapci se pokusí celou věc vysvětlit, připraví ho… V ten moment telefonuje paní Bovaryová, že si to rozmyslela a že to přeci jen nedá… Dítě nechce… Dá se to považovat za happy end? Možná…

Kniha není žádná zázračná literatura. Chvílemi jsem se i drobet nudil. Ale jinak je to silný příběh, plný vyhrocených emocí. Jsem rád, že jsem si ho po letech opět přečetl. Podobné příběhy člověk pochopí a ocení až ve chvíli, kdy si projde podobnými životními peripetiemi. Našel jsem v knize pár trefných verzí odpovědí na otázky, které si pokládám poslední dva roky. A to je rozhodně hlavní důvod, proč je důležité si vyprávět příběhy. Příběh pana Kramera i paní Kramerové. Příběh jejich syna. Příběh o světě, který si vytváříme tím, že některé věci přijímáme jako samozřejmé a neměnné. Je důležité vyprávět příběhy, které mají schopnost tyto vzorce měnit…

pavel9410
05.09.2021 5 z 5

Velice lidsky popsane osudy, ktere klidne muze zit nekdo kolem nas. Chvilemi dost vtipne, zadna velka sentimentalita. Vecne ale zaroven emocionalni. Diky za vyzvu!

DzordanoChruno
03.05.2021 5 z 5

Vecné, neprikrášlené, presvedčivo popísané peklo. Ťažko uveriť, že kniha je iba fikciou a nie je napísaná podľa skúseností z vlastného života. Tomu hovorím Pán spisovateľ.

kannibal28
23.03.2021 3 z 5

ked pride joana kramerova pre syna billiho začne boj o neho. Asi tak by som ohodnotil knihu.

n.ezn.amy
13.02.2021 5 z 5

Vynikající román o reklamním agentovi Tedu Kramerovi, kterému se ze dne na den změní život, když ho opustí manželka a on zůstane sám se svým čtyřletým synem. Musí změnit své priority a svou kariéru podřídit péči o syna. Ač se to zdá pro něj zprvu nemožné, přehodnotí svůj život a hlavní co pro něj v životě znamená je starost o syna. Jenže z ničeho nic se manželka vrátí a začne soudní drama o tom, kdo bude chlapce vychovávat. Velmi emocionální kniha, kdy zprvu povrchní muž se změní v milujícího otce, který díky odchodu manželky, začne mít nádherný vztah se svým malým synem

Pavlina50
19.01.2021 5 z 5

Film je opravdu slavný, ale myslím, že na knihu zase zdaleka nemá.
U filmu jsem nebrečela, u knihy ano. Je to vlastně zcela obyčejné rodinné drama o tahanicích o dítě, které se může stát kdekoliv a komukoliv. Svým způsobem je to takový obyčejný sentimentální doják, kterým se sice docela vyhýbám, ale tento je napsaný tak nádherně a neskutečně dojemně, že mě prostě dostal.
Sentimentalita je tu občas téměř až na hranici únosnosti, ale přesto se to nezvrhlo na stranu nevkusu a celý příběh tak vůbec nepůsobil jako klišé.
Strašně jsem držela palce Tedovi, protože tak krásně vykreslený vztah mezi otcem a synem mě citově naprosto vyždímal.

„Byl za tu dobu vděčný. Existovala. Nikdy mu ji nikdo nevezme. A cítil, že se změnil. Díky dítěti zlidštěl. Díky dítěti znal hlouběji lásku, díky dítěti se stal otevřenější, díky dítěti silnější, díky dítěti laskavější a více okusil, co může život nabídnout – díky dítěti.
Sklonil se k němu, políbil ho ve spánku a řekl: Sbohem chlapečku, Děkuju ti.“

Luigi1
09.05.2020 4 z 5

Tento příběh by mohl být i ze součastnosti.Je zde poukazováno na součastnou společnost jak se chová.Velmi pěkné čtení a ještě lepší film.Vřele doporučuji.

mulderka
27.03.2020 4 z 5

Při prvním čtení, coby mladá zajda bez dětí, jsem fandila Tedovi. Už jen proto, že ve filmu ho hrál /tehdy/ krásný Dustin Hoffman. Dnes, coby občas pěkně vyčerpaná matka tří darebáků, jsem Joannu pochopila a našla bych pro to, jak se zachovala, milion omluvných argumentů v její prospěch.
Závěr? Všechno je špatně, pokud partneři-rodiče nemají porozumění a lásku nejen pro dítě, ale hlavně jeden pro druhého. A to nejen v Americe 70. let minulého století.

ludek.n
31.12.2019 4 z 5

Avery Corman si pro svůj román Kramerová versus Kramer vybral závažné téma neúplných rodin. Frustrovaná Joanna Kramerová utekla jednoho dne od manžela a bez skrupulí mu nechala v péči jejich čtyřletého syna. Corman přistupuje k tématu citlivě a také střízlivě, což pochopitelně nebrání tomu, abyste jeho působivému vyprávění beze zbytku podlehli. Zápletka je přitom jednoduchá, až obyčejná. Namísto víru událostí Corman přichází s hloubavým psychologickým pohledem na problémy manželských vztahů a rodiny jako takové. Proměna obou aktérů dramatu je nenásilná, pozvolná a přesvědčivá. Corman se nesnaží šokovat čtenáře nějakými patologickými myšlenkovými pochody, nýbrž zůstává po celou dobu spontánní a přirozený. Ted, Joanna a Bill Kramerovi jsou normální americká rodina, která řeší své problémy s rozpadem manželství. Středobodem všeho přitom je „nejlepší zájem dítěte“.

Atanone
23.06.2019 5 z 5

Všichni mají pravdu. Nikdo nemá pravdu. Děti prohrávají.

Radka1911
25.04.2019 5 z 5

Dojemný, poutavý, krásný příběh o lásce otce a malého syna. Nádherná kniha.

Boogie007
04.03.2019 5 z 5

Ted Kramer je úspěšný, má krásnou ženu, roztomilého chlapce, všechno se zdá dokonalé. Pak ale nastane zvrat a Ted je postaven do nové role otec-matka. Je to něco, na co se nedá připravit a Ted se zpočátku ve všem topí. Když se spolu s chlapcem zaběhnou, přijde manželka zpět s tím, že chce syna zpátky.

majanka
13.01.2019 5 z 5

Kniha sa veľmi dobré číta. Téma zaujímavá a aktuálna aj v dnešnej dobe. Vzťahy, manželstvo, materská, starostlivosť o dieťa, voľnosť a realizácia sa, rozvod, nezamestnanosť, boj o dieťa. Niektoré z týchto veci asi boli trocha ináč vnímané v čase, keď bola kniha písaná a dnes. Dej sa veľmi pekne a zaujímavo stupňuje. Dobre vykreslené vlastnosti a prežívanie hlavného hrdinu.

SSTknihy
29.09.2018 4 z 5

Dojemný příběh muže, který bojuje o své právo být otcem milovaného syna. V 80. letech nebylo nijak běžné, že by soud přiznal v rozvodovém řízení dítě otci, a i díky tomu vzbudilo knižní i filmové zpracování příběhu takovou pozornost. Myslím, že z dnešního pohledu by spíš zaujal případ Joanny, ženy, která je svým mužem nucena být zavřená doma s dítětem, bez možnosti realizace, což řeší vzpourou a útěkem, aniž by domyslela důsledky svých činů. Holt je jiná doba – to ovšem nic nemění na tom, že jde o zajímavý a čtivý příběh.

Pavlína79
24.07.2018

cokoliv může kdykoliv potkat kohokoliv z nás, mě to oslovilo, dokázala jsem se vcítit do každého z nich ....

MichelleS
16.07.2018 3 z 5

Asi nejsem objektivní v hodnocení, protože film mám ráda a nedokázala jsem nesrovnávat. Začátek knihy se mi moc líbil, ty naivní představy nastávajícího otce a střet s realitou. Dál byla pozornost soustředěna na Teda, jeho vyrovnávání se se situací, existenční problémy a hledání nových vztahů (na můj vkus toto dostalo příliš prostoru). Malý syn je jen figurka (i když důležitá) a otcovství je bezkonfliktní a ideální. Stává se to málokdy, ale tady u mne vyhrál film.

Sova15
06.06.2018 5 z 5

Je pravda, hodnotit knihu po 40 letech od vydání není jednoduché. V době, kdy jsem jí četla bylo naprosto ojedinělé, aby otec dostal dítě do své péče. Kniha je citlivá, zajímavé vykreslení postav. A film je také výborný.