Lodě ze západu

Lodě ze západu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13319/bmid_lode-ze-zapadu-ViG-13319.jpg 4 43 10

Království boží série

< 5. díl

5. kniha série Království boží. V legendách pohanských Cimbrijců se říká, že vlk jednoho dne spolkne celý svět a vyvrhne ho do jiného kouta vesmíru. V temnotě vznikne nová rasa lidí, tvrdých a zapálených, a započne dlouhá, pomalá cesta ke světlu. Ve všech legendách, dokonce i těch nejprimitivnějších, je vždy zrnko pravdy. Uplynulo šestnáct let od bitvy u Armagediru. Toruňané a merdukové se stali těsnými spojenci ve světě, kde stále více sílí moc neznáma a hrůzy. Himerianská církev ovládá dvě třetiny kontinentu a stala se pompézní, zkorumpovanou teokracií, jíž je cizí svobodné myšlení. Pouze v Torunně, Ostrabaru a Hebrionu stále vládnou králové, nezávislí na černě oděných zakladatelích. Ale teď se u pobřeží Hebrionu objevilo něco úžasného. Obrovská flotila lodí připlula z tajemného západu a na palubách je pouze nová rasa. Nesmrtelný arcimág Aruan se vrací do staré vlasti a chce ji učinit svým vlastnictvím. Poslední román pětidílné ságy uzavírá osudy všech hrdinů – kapitána Hawkwooda, geniálního válečníka Corfeho i královny Isolly. Přeložili Jaroslav Maršálek a Evžena Maršálková.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Ships From The West , 2002


více info...

Přidat komentář

alekis
03.03.2024 5 z 5

Občas čtenářku inspirace obejde velkým obloukem, bez rozdílu, že kniha zapůsobila víc než dost... Jo, chtěla jsem napsat úvodní dramatický veršík o tom, že zlo nemůže být nikdy poraženo, může však být alespoň zahnáno do kouta... Že lidskou víru a vůli žít ve svobodě nic nespoutá... Že nové jitro probudí jásavý hlas kohouta... ale nějak mi rýmy nejdou od srdce, takže radši nic.

Jak jsem už poznamenala dříve, tato série má na DK ubohé minimum přečtení. Škoda - pro ty fantasy milovníky, co se jí vyhnuli, svedení jinými, možná známějšími jmény autorů...
Kdo četl, ten ví! Nechci se opakovat, ale musím: nemá to chybu!!

Technická: autor je Ir, z ostrova obklopeného mořem a proto asi tolik ví o lodích a o všem kolem nich. A k tomu navíc má dar dokonale popsat válečné události - třesk zbraní, bolestný křik raněných, pach krve, řičení koní, ryk bojovníků, kteří jdou na smrt, ve chvíli nejprudší bitvy na to ale vůbec nemyslí...

Je konec příběhu. Po všech bitvách a jiných hrůzách, jichž je do pěti knih zapasováno opravdu hodně, jsem nakonec docela ráda, že už přejdu k jiným knihám... ovšem s úmyslem, že zas někdy, znovu... repete :-).
:-)

špulo
18.12.2022 4 z 5

Tak som sa po druhý krát úspešne prebojoval do konca. Celá séria je výborná. K poslednému dielu mám pár výhrad. Buď si autor povedal, že istý aspekt nerozobral poriadne a treba to napraviť alebo sa nám počas písania zamiloval do lodí. Mám pocit, že sa im venoval až moc a viac mu to uberalo vietor z plachiet ako pridávalo na rýchlosti. Naopak, zas dej nabral ku koncu takú rýchlosť až sa mi uši prilepili k lebke. V cieli mu však tak trochu došiel dych. Autor síce uzavrel všetky dejové linky, jaksi ale zabudol na postavy. Zdalo sa mi, že si len postupne odfajkával na zozname najdôležitejšie položky pomerne rýchlym šmahom a s ostatnými nech si druhí robia čo chcú. Epilóg bol síce príjemne mystický, no mne tam chýbala poctivá uzatváracia kapitola na koniec.
V každom prípade je toto jedna z najlepších fantasy sérii na trhu, ktorá ani po rokoch nezostarla a je nedocenená. Čitateľ nezažije len päť hrncov dobrodružstva, ale dostane aj niekoľko zaujímavých námetov na premýšľanie. Ak sa toto dostalo niekedy do rúk pánovi Gemmellovi, určite pozval Kearneyho na drink. Pritom nejde o žiaden gemmellplagiát. Takže, veľký fantasy potlesk ;))


palec
05.11.2022 5 z 5

Vynikající série.

tonysojka
26.04.2021 4 z 5

Tuhle zběsilou jízdu asi nešlo ukončit jinak, než prudkým vykolejením s hromadou obětí.
:-)
Bude se mi po nich stýskat a celkově ságu hodnotím velmi vysoko, až nad přeceňované Písně ledu a ohně.

Knihomlok2015
22.02.2021 4 z 5

Proč? Proč takový konec? Po čtyřech dílech nadupaných hutnou atmosférou, která by se dala krájet jen a pouze mečem, přišel tenhle poslední díl a aniž bych si chtěla stěžovat, mám přeci jen maličko pocit, že jsem byla o nejméně dva další díly ošizena. Nejde jen o to, že smrťák se rozmachoval kosou na každé druhé stránce, ale i to, že v minulých dílech to přeci jen odsýpalo mnohem pomaleji a právě tohle tempo mi vyhovovalo mnohem víc. (několik osudů bylo uzavřeno opravdu velmi rychle a od některých byl se stejnou rychlostí odvrácen zrak) Epilog byl opět maličkou perlou na konec a já právě kvůli všem těch hrdinům zůstávám na stále stejném hodnocení. Bylo to prostě neskutečné.

Alma-Nacida
15.01.2020 4 z 5

Uf, tak to byla jízda. Jsem ráda, že jsem měla šanci přečíst si všech pět dílů hned po sobě, a tak jsem neztratila ani kontinuitu, ani "drajv", a bylo to fajn čtení. Mám ráda, když je fantasie katalyzátorem a postavy i děj jsou uvěřitelné, a to se mi tady splnilo bohatě. Autor se s postavami v závěru nijak nepáral a bezmála všechny je rozličnými způsoby neváhal zlikvidovat. Trochu jsem doufala, že se na konci nějak projeví Corfeho "antidweomer", ale nic z toho nebylo, a to je taky asi jediné zklamání tohoto dílu.

kuruteku
14.01.2020 5 z 5

Série dočtena a já si říkám: proč vlastně byla napsána, čím mne chytla (a to jsem začal číst od 2. dílu)? Corfe a jeho cesta nahoru vlastními schopnostmi? Dolophin a jeho věrnost (a hledání důvodů)? Hawkwood a jeho snaha přežít? Albrecovo hledání pravdy? A o čem ta série je? Pro mne - o naději, o zodpovědnosti vůči ostatním, o odvaze vším tím podpořené. Autor je celkem nemilosrdný a celá série jsou vlastně jedna velká jatka - od vyvražďování "heretiků" v 1. a 2. díle (a ten střet s Aruanem) přes bitvy s morduky v 3. a 4. díle až po závěrečné "mydlení" v 5. díle. Zůstávají jen ti hrdinové, kterým je vepsáno v osudu, že zemřou na konci. (ale ta závěrečná scéna má tak něco do sebe - jen si říkám: v 1. díle byl šár Bazar dobyvatelem Aekiru, aby se změnil v prvního z morduků, kdo přistoupí na Albrecovu pravdu o jednotném původu proroka a Ramusia. Malinko přitažené za vlasy. Ale nešť. Stálo to za to.

alekis
24.05.2018 5 z 5

Hrdinům

Kde jsou ti muži praví? Kam všichni zmizeli?
Snad zradilo je zdraví a leží v posteli?
Či zašli do salonu krásy upravit pleť i vlas...
Kde jsou ti muži praví? Že by je odnes čas?

Je to skoro k nevíře, že někdy mordovali mordýře a nepřátele říše.
Tasit uměli bez prodlení, pak milovat až do kuropění...
však o tom, prosím, tiše... :-)

Šli do boje bez váhání, jenže už měli dost cestování, a spaní po lesích za deště, sněhu, sloty...
A škrtilo je brnění a smradem byli skolení, když po třech dnech si zuli boty...

V sedle se míle vláčeli a zadek si otláčeli... potom celé noci popíjeli v krčmách medovinu... Kdo by dnes vydržel tu dřinu?
A proto nyní hrdinové s mužnou tváří většinou sedí v teplé kanceláři.

Nuže, obraťme tento list a pojďme o nich aspoň číst.
Vždyť plný hrdinů je tento příběh báječný.
Je v něm kapitán Hawkwood, nejlepší z námořníků...
a potom ještě Corfe... Ach, ano... Corfe. Corfe statečný.

francouz
18.06.2017 4 z 5

Konečně je zde velké finále. Trošku mě zklamalo přeskočení o několik let dopředu bez jakéhokoli vysvětlení. A najednou jsou zde neznámé mocnosti se snaží společně s druhým císařstvím uzurbovat celý svět. Jako obvykle schází čas a tak musí rozhodovat v časové tísni. A stejně jako již mnohokrát odvaha, čest a smysl pro povinnost jsou tím, co žene vpřed do předem prohrané bitvy. Ano je třeba vsadit všechno na jednu kartu, i když ta karta má nízkou hodnotu a šance na úspěch se zdá být menší než nulová, přesto je třeba bojovat. To já beru jako odkaz této ságy, nevzdávej se, ani kdyby byla šance na úspěch menší než nula, přijď s neotřelým a nečekaným řešením a dej do toho celé srdce.

Richie1
26.11.2014 4 z 5

Pátý, závěrečný díl ságy. Předchozí boje mezi mocnostmi známého světa se ukazují jako podružné ve srovnání s nebezpečím, který hrozí celému kontinentu od připlouvající armády neznámé a tajemné rasy. Nyní se ukáže, jaká bude budoucnost svobodných království.
Skvělé zakončení fantasy ságy i osudů všech jejích hrdinů.

Štítky knihy

fantasy

Autorovy další knížky

Paul Kearney
irská, 1967
2001  87%Hawkwoodova cesta
2012  89%Ztracený ostrov
2002  92%Železné války
2004  84%Lodě ze západu
2001  89%Královští kacíři

Kniha Lodě ze západu je v

Právě čtených2x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce67x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x