Svatokrádežná svatba

Svatokrádežná svatba https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409877/bmid_svatokradezna-svatba-71k-409877.jpg 4 113 31

Královská krev série

1. díl >

Král Alvar - zraněn, zrazen a zanechán napospas smrti - přísahá, že získá zpět svůj trůn i vše, co mu po právu náleží. Se srdcem plným nezkrotné nenávisti vyrazí na cestu zkázy, připraven utopit svou touhu po pomstě v bouři krve a slz... Legendární scenárista Alejandro Jodorowsky vypráví temný a násilný příběh o zradě, válce, zakázané lásce, svržených vládcích a milostných hrůzách, a Dongzi Liu dává svou nádhernou kresbou jeho vizím syrově reálnou podobu.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Noces Sacrilèges & Crime at châtiment , 2010


více info...

Přidat komentář

Kverulant
27.01.2024 5 z 5

Další příběh z bezcitného (tentokrát fiktivního) středověku z pera chechtajícího se Jodorowského, tentokrát možná o něco méně dialogu a více nádherně zpodobněné akce a masakru. Alvarovo království by očividně Istanbulskou úmluvu nejenže neratifikovalo, ale ani nepodepsalo, neboť se slabými lidmi zde příslušníci šlechty zachází jak s toaletním papírem. I když si cením o stupínek více děl, kde si autor pohrává se skutečnou historií a zábavně mystifikuje nebo nasměrovává dějiny jinam, přece jen autor umí stále překvapit a v nižším hodnocení mi brání i naprosto úchvatná kresba, protože na spolupracovníky má tedy Jodorowsky výborný vkus.

LordSnape
27.07.2022 3 z 5

Klasický Jodo. Místy mi to připomínalo Borgia, ale to je komiks kvalitativně o dvě třídy výše. Čím dál více mě prostě baví jen jeho sci-fi Jodoversum. Tohle je prostě příliš na sílu s ujetými postavami, co se chovají místy jako idioti.


sackettboy
25.07.2022 4 z 5

Tá kresba je neskutočná. Liu by mal kresliť iba akty. No rád by som videl čo sa odohráva v Jodorowského hlave, alebo radšej ani nie. Neviem či by som to rozchodil. Lannisterovci sú oproti Jodorowského postavám ako svätci.

tereza1198
06.10.2021

(SPOILER) Kresba je fenomenální a nádherná. K ději mám výhrady. Všechny postavy jsou defektní a mstivé a neprochází vůbec žádným vývojem. Alvar je nabušený magor, který si realitu upravuje, jak se mu hodí. Občas se zlepší a pak svoje dobré skutky zase pohřbí nějakou kravinou. A ten jeho vztah. Strašně ji miluje, pak zase ne, nakonec ji sice nechce, ale vadí mu, že má jiného, pokus hrát si na dobrého ztroskotá a nakonec je zase ten blb co na začátku. A když mu jde o tu jeho krev. Tak proč si z dvojčat vzal jen svého syna a svého "vnuka" ne? To neví, že když král zanechá dítě v lese nebo ho pošle po vodě, tak se za pár let vrátí jako mladý nabušenec a bude dělat problémy? Těším se určitě na další díl a rozzuzlení příběhu.

fvalek
22.06.2021 4 z 5

Jodorowsky má takový svůj zvláštní styl, na který jsem si už zvykl, takže jsem ve výsledku dostal zhruba to, co jsem čekal, a to je poměrně dobře zpracovaná sága, možná až kronika jednoho roku, která pořádně vyzní až po přečtení druhého dílu. Jediné mínusy jsou snad někdy trošku švihlé dějové zvraty, psychologie postav, která je vážně k neuvěření šílená a celková etika díla, která je taky dost zvrhlá. Nicméně to nezastírá, že kdyby dílo bylo psané a konkretizované, byla by to jistě totální pecka, takže ve světě komiksu to zkrátka pecka je.

Úplně nejdřív je asi potřeba říct, že komiksu hodně sluší velký rozměr, který sice komplikuje čtení v různých polohách, ale dodává mu královskou majestátnost. Kresba je absolutně úžasná, kdyby tímhle stylem byla kreslená Hra o trůny, byl by komiks jednoznačně oblíbenější než kniha. No a teď už k ději... Ten byl vážně zvláštní, ale zase od fikce nelze očekávat nějakou faktografickou hodnotu, a to ani v morálce a emocích, takže pokud se prostě chce král chovat jako tupoň, může se chovat jako tupoň. Nejhorší pro mě ale bylo, že vždycky, když se Alvar začal chovat docela příjemně a čestně, tak najednou zase udělal nějakou brutální blbost. Po celou dobu čtení jsem si k němu nevybudoval žádnou empatii a sympatie, ale na druhou stranu ani pohrdání, takže možná takový antihrdina. Ostatní postavy bohužel vynechám, nebyly pro mě dostatečně popsané z hlediska vývoje a motivace, takže mě nějak minuly a ani mi nikoho nebylo příliš líto. Nevím úplně, jestli to je efekt redukce komiksu nebo možná záměr, aby se děj soustředil hlavně na Alvara. Hlavní slabina jsou chvíle, kdy vedlejší postavy odejdou a pak se tak jako zničehonic vrátí, to hrozně kazí celý proces identifikace s postavou. Klidně bych se plácl přes kapsu a tak dvě kapitoly přidal...

Nicméně jako celek mě kniha zaujala, ne že ne, a to až tajemným způsobem, protože pokud jsem si neoblíbil postavu, prostředí, děj, tak proč mě to tak vábí? Těším se na druhý díl, kde se vše završí! :)

Nelíísek
31.01.2021 4 z 5

Opravdu parádní komiks pokud máte rádi hru o trůny příjdete si na své. Vraždy, msta, intriky vše tento komiks obsahuje a ještě víc. Místy je ale komiks až moc krutý a barvitá někdy až moc detailní kresba to jen dotvzuje. Po příběhové stránce možná děj trochu místy někde skřípe.

Hadati
11.12.2020 4 z 5

Znáte ty mytologické příběhy ohledně neúmyslných incestů jako ten o Oidipovi a jeho matce? Jodorowski si z takových příběhů vzal příklad, ale jak je jeho zvykem, zněkolikanásobil ho. Všichni jsou zde více či méně křiváci, že i postavy z Hry o trůny by se musely hodně snažit, aby dosáhly na jejich úroveň.

Kresba je velmi pěkná, a přestože je celkově spíše do temna, je i dostatečně barevná. Ale i temné části jsou vhodně kolorované, takže se nestane, jak je zvykem u mnoha jiných komiksů, že u tmavých kreseb máte problém vidět detaily.

Je pak těžké sympatizovat s některou z postav, protože každý je tu svým způsobem bastard. Jako knihu bych to asi z tohoto důvodu nedokázal číst, v komiksu to tolik nevadí.

t_gon
01.11.2020 3 z 5

Možná jsem si nevšiml v komentářích níže, ale jediný snad Norri popisuje to, co mi z téhle pastvy pro oči kazilo nejvíc požitek z četby. To kdo koho kopíruje a zda někde na pozadí běží soutěž o „nejvíc zvrhle zvraty“ v rámci jedné knihy/komiksu, to neřeším, ale k čemu mi je překrásně naservírovaná pochoutka, která smrdí a je vevnitř prohnilejší, než půl roku přejeté srnka? O umění Lia není pochyb, to je kouzelník s barvami, ale ten scénář je problémovější než stavba tunelu Blanka. Jakkoli mám rád Jodowers Incalu a obecně fantasy ságy, tak tohle bylo utrpení. Většina i vedlejší postava se zde chová jako největší zmr**, strany a své povahy mění v rámci jednoho panelu asi dle rozmaru větru a celkově tak konzistence knihy jde někam do kopru. Fantasy prvky se zde objevují jak se které (mrtvé) postavě zrovna hodí a směrování ostatních postav v rámci osudu a kletby je o to hůře stravitelné. Druhý díl má víceméně cestu nalajnovanou a jsem zvědavý, zda dokáže příjemněji překvapit. Protože ze svatby jsem odešel příjemně najezený, ale s bolestmi břicha a pachem hniloby...

Mickhesh
28.10.2020 5 z 5

Dobrý komiks, kresba, scénář.. jo je to trochu přitáhlé za uši, ale kouzelné :-) 100%

Lenka.Vílka
25.07.2020 3 z 5

Tak tohle bylo fakt ujetý. A po dlouhé době jsem nenašla postavu, kterou bych označila za normální. Tam byli magoři úplně všichni.

Začnu tím, že dřív tady byla trochu jiná (a nic neříkající) anotace a já si říkala, že ta kočenka na obálce je fakt dobrá. A on to je chlap a ještě k tomu debil! :D

Ten úvod mě totiž dostal. Zrada krále, následné žití a jak to rychle otočil, když si vzpomněl, kdo je. V ten moment mě napadlo jediné. Pokud se na konci dozvím, že ho jeho dcera nezabila, naseru se. A to hodně. (No, potom jsem koukala!)

A potom se ukáže královna. Fakt kočka. Jako sexy roštěnka. Škoda, že má solidně nahoukáno. Jako asi svýho manžela moc neznala? Takže "dala svoje lůno" tomu, kdo se představil jako její manžel? Protože to je její role? (Hned jsem si vzpomněla na Johnnyho Englishe a jeho tetování na zadku královny.) Ok, takže toho svého krále znala dobře a ... hluboce. No, prostě scéna jak z telenovely. Jenže jak rychle obrátila, že jo? Když jí došlo, že má před sebou svého skutečného manžela. No, prostě občas je míra krásy rovna míře debility v hlavě. (A je jedno, kdy se příběh odehrává.) Hlavně, že pan král byl do té doby ok se svou "ženou".

Takže v téhle chvíli bych skočila s dějem v knize, ať nic nevykecám. Ve chvíli, kdy se kretén a blbka shodnou na tom, že sejmou falešného krále, aby jí skutečný král mohl ukázat i svůj třetí půlměsíc i za jiné situace. Ale všechno dopadne trochu jinak.

I přes nejistý začátek jsem si nakonec oblíbila Radora. A doufala jsem, že svýmu "taťuldovi" nakope zadek. A kde má ségru? Fakra, fakra! V lese... :D

Možná proto se mi druhá kniha líbila mnohem víc. Už mi nevadilo, že sleduju bandu magorů, úchylů a prasat, ale věděla jsem, o co té bandě magorů, úchylů a prasat jde. Druhá kniha je vlastně i trochu dojemná. (A chudák Nasťa zalejvala strom jako trapka a přitom stačilo oblbnout Ivánka, aby...)

Čili, Zločin a trest se mi líbil mnohem víc než Svatokrádežná svatba. A jsem ráda, že vyšlo, jak vyšlo, kdyby vyšel první díl samotný, druhý si nepřečtu.

Na mě celý příběh byl až moc. Stalo se tam moc věcí. Až moc. Až moc na tak malém prostoru...tenhle příběh by byl možná lepší v knize, ať je to o postavách. Takhle to bylo pouze o přehnané brutalitě a úchylnosti, kterých tam bylo fakt hodně. Ano, to od autora čekám. A kdo tohle čte, si asi říká: "Proč to ta blbka čte?". Ano, věděla jsem, do čeho jdu, ale tohle bylo moc. Na každé páté straně zvrat a pro mě nulová uvěřitelnost toho zvratu. Až moc velká snaha o prvoplánové šokováni čtenáře. A všechno tak rychle, že jsem to těm postavám prostě nevěřila.

A možná jsem to vůbec nepochopila. Možná jsem si doteď myslela, že jsem narušená o trochu víc. Holt nejsem, sorry světe :(

Co ale musím vynachválit do nebes, je kresba. A její dokonalost. Moc se mi libila. Tam nikdo netlačil na pilu jako v rámci příběhu. Hlavně v druhé části, kde nebylo místo pro temné barvy, protože přišla naděj, aby to kreslíř zase ztmavil, a dovedl do hořkého konce. Ty dvě hvězdy jsou za jeho práci, zbylá za scénář (za ten spíš půl, ale konec mi dal naději, že by se mi Pomsta a vykoupení mohlo líbit). Protože zatím byl děj jako břicho dítěte, které je poprvé na pouti. Skončí v něm všechno, potom ho bolí a když máte štěstí, nepobleje vám boty.

SPOILER ALERT
Víte, co by bylo fajn? Kdyby se stalo v druhém dílu...každej ví, kdo je ten týpek na obálce. Předpokládaný budoucí král se svojí nevlastní maminkou. Vidím to takhle. Bude se chtít pomstít, zabije svého otce, cestou splodí dvojčata (má to v krvy) se svým bratrem (půjde to kouzlem), a protože se to nikdo nebude moct dozvědět, schovají je u babičky. Jo, a na konci založí Řím. První kniha byla taky solidní magořina, tak proč, sakra, ne, že?

GoodGames
22.07.2020 4 z 5

Komiksové Game Of Thrones, len je to celé ešte o úroveň zvrhlejšie. Príbeh plný sexu, krvi a brutality a síce je občas prekombinovaný, je to aj napriek tomu príjemné čítanie pre dospelých. Hlavnou hviezdou komiksu je Dongzi Liu, ktorého kresba vypadá famózne.

FallenOne
27.06.2020 5 z 5

Příběh i kresba jsou jednoduše dokonalé. Skvělé spojení dvou lidí na svém místě. Respekt oběma tvůrcům a klobouček!

Ozymandias
10.04.2020 5 z 5

Pěkně zvrácený, těším se na pokračování.

Rawen616
18.01.2020 4 z 5

Na Jodorowského překvapivě "realistická" temná fantasy. Nepřekvapivě je to samozřejmě plné utrpení, násilí, sexu(ovšem, jak už to u Joda bývá, ne samoúčelně!) a hrdinové jako obvykle procházejí velmi trnitou životní cestou, kdy jsou dohnáni až na samou mez toho co jsou schopni unést. Jak vidíte, Jodo se drží svých tradičních postupů které máme tak rádi. A jak je už u mistra obvyklé, opět si dal záležet na výběru umělce který ztvární jeho představy. Dongzi Liu má poměrně nezvyklý styl s nádechem asijské mangy, což ve spojení s krvavým příběhem v téměř ryze evropském středověkém prostředí vytváří zajímavý a velmi lahodný koktejl:-) Těším se na další díly. Vypadá to na poněkud ostřejší Hru o trůny.

azzies
15.01.2020 4 z 5

Komiks se mi četl velmi dobře a stejně tak mě bavil. Příběh není překombinovaný a jednání postav má víceméně smysl. Občasné twisty a prvky fantazy jsou jedinými vadami na kráse. Bratranec hlavní postavy má kouzelnou moc? Nebo nemá?
Kresba je velmi, velmi zdařilá. Fantazijně realistická, plná propracovaných detailů. I ve velmi tmavých panelech je ale stále zřetelná a výrazná a často jsem se bavil jenom tím, že jsem si opakovaně a důkladně prohlížel některé panely. Bohužel, obličeje mají zbytečně velké oči a postavy jsou přehnaně protáhlé.
A tak stejně, jako u Bílého Lámy , jsem rád, že jsem knihu četl, ale jednou to stačilo.

Djkoma
26.12.2019 4 z 5

Úchvatná kresba, přímočarý příběh s mnoha krvavými i erotickými scénami, v některých místech podobný Hře o trůny, na kterou také odkazuje. V Jodorowskeho tvorbě spíše "mainstreamové" pojetí bez výraznější mystiky a zásadních boření hranic příběhu.

Disease
09.12.2019 2 z 5

Vcelku fajn pohádka s pěknou kresbou.

Terva
15.11.2019 4 z 5

Klid...
nic to není....
vyjmou mi šíp....
ovážou mě...
...a já se vrátím.

Liou Tung-ć v Evropě řečený Liu Dongzi dodal komiksu temnější nádech. Možná až moc temný. Používá tmavší odstíny barev a to převážně hnědou v různých odstínech. Někdy to bylo na škodu. Trochu více světlejších barev by do příběhu vneslo osvícení, protože scénář mistra Jodorowského je opět unikátní. A hned vám dojde, že ta tmavší barva je asi na svém místě. Ponuré a smutné s příchutí lásky i pomsty. Plné krve a nepřátelství.

Malá ochutnávka:
….bez mrknutí oka vás nechám otrávit! Od nynějška budete žít v nejodlehlejším křídle hradu. Vycházet budete jen na obřady a ceremonie – a při sebemenší chybě vás dám popravit....

Po několika Jodorowskyho komiksech, které jsem v poslední době přečetl, jsem s tímto příběhem opět spokojen. Výhrada by tu sice byla a to ta, že podstata děje je omletá již tisíckrát, ale v podání těchto dvou tvůrců to nabralo zase trochu jiný nádech. Více brutality, násilí a krve. Při čtení tohoto příběhu jsem poslouchal Pink Floyd a jejich počin z roku 1994 – The Division Bell.

Citát: Osud vás svede dohromady, aby vás líp zničil.

špulo
17.09.2019 4 z 5

Nedávno som hodnotil komiks Mistr meče, ktorý niekto v komentoch označil za morbídny. Ha! Tu je prvým obrázkom meč zaseknutý do tváre bojovníka takpovediac in progres. A to je len chabá predzvesť vecí budúcich. Kresba je celkom fajn, až na občasné manga prvky. Tie mi vo vyslovene temnom výtvarnom ladení komiksu nesedeli. Rušili ma. A scenár? Čakal som trochu viac, no šlo to. Aj keď občas chaos. Hlavný hrdina urobil vo svojom psychologickom vývoji toľko veselých kotrmelcov ako ja v dvanástich na skateboarde. S tou doskou na kolieskach som to vzdal, ale Jodovi ešte šancu dám...

jarynek
16.09.2019 4 z 5

V příběhu je využita většina tradičních Jodových atributů - násilí, krev, zvrácenné rodinné vztahy, sex, zrada, pomsta, nejednoznační hrdinové. Jen to duchovno chybí, ale za mne to je snad i dobře.
Tím, že jde o již známá témata, která jsou tentokrát z důvodu rozsahu knihy méně rozvinutá, je příběh celekm předvídatelný a ne zcela originální. Přesto se čte dobře a díky krásné kresbě ve velké formátu se jedná o knihu, která určitě stojí za přečtení.

Autorovy další knížky

Alejandro Jodorowsky
chilská, 1929
2014  91%Kasta metabaronů
2011  83%Incal
2013  85%Borgia
2015  88%Psychomagie
2018  75%Šílená ze Sacré-Coeur

Kniha Svatokrádežná svatba je v

Přečtených136x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených8x
Knihotéce57x
Chystám se číst34x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x