Kráľovraždy

Kráľovraždy https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331884/bmid_kralovrazdy-Ysc-331884.jpg 4 50 8

Kráľovraždy alebo český pitaval - literatúra faktu, v ktorej nás autor oboznamuje s českými dejinami: Závisť - záznamy a poznatky o vražde Václava III., Lakomstvo - nezvyčajný osud kráľa Rudolfa, Pýcha - materiály o smrti vojvodu Albrechta z Valdštejna, atd...

roso.mak
roso.mak
26.02.2022 3 z 5

Mírně zastaralá, ale i tak zajímavá kniha. Jen ty pokusy o beletrizaci by si autor mohl odpustit. Bez pana detektiva bych se klidne obešla.

4444913
4444913
21.10.2020 5 z 5

Knížku jsem objevila asi před dvěma týdny a jsem ráda že i když se schovávala,neunikla.Napínavé čtení o různých postavách našich dějin,které tak nějak "neměly kliku".Výborná knížka pro každého koho zajímá naše historie.Miroslav Ivanov,to je záruka skvělého čtení.


jana14
jana14
03.06.2020 5 z 5

Od mládí jsem milovala historii a historické romány. Miroslav Ivanov mě doplnil znalosti a náhled na historii díky svým kvalitním i poutavým knihám literatury faktu. Jsem mu vděčná.

Madelisi
Madelisi
27.01.2020 5 z 5

Unikát. Čtivou románovou formou se dozvíme faktické informace a to, jak se vytváří historické hypotézy, a co jsou důležitá fakta. Navíc vše rámuje příběh Kuksu a známých soch. Jedna z nejlepších knih.

Kapitola o Jaromírovi ujasnila, kdo s kým a proti komu. Po ní už není v 11. století binec.

Nejobsáhlejší kapitola byla o vraždě Václava III. Moc pěkně se vyvrací, proč daný podezřelý nevraždil. Až ve mně úplně hrklo, když se mezi podezřelé dostala i Eliška Rejčka.

Ve stručnosti se okomentovala smrt krále Rudolfa a obšírněji rekonstruoval životopis Dalibora. Zaujala mě představa, že vyváděli vězně ven, aby si vyžebrali jídlo. Jinak romantický hrdina Dalibor zůstává jen v našich představách.

Část o Ladislavu Pohrobkovi má dnes už význam pouze jako vysvětlení jeho doby, protože díky exhumaci jeho ostatků, která byla skutečně v kapitole navržena, víme, co se stalo.

Albrecht z Valdštejna byl pěkný oportunista. Zde mě zaujalo, jak si exulanti mohli pravidelně jezdit do Čech.

Hrob Jana Amose Komenského je pěkná perlička na závěr. Doporučuji přečíst každému před návštěvou Naardenu.

icewind
icewind
06.01.2019 4 z 5

Musím se přiznat, že čím dále do české historie, tím méně se v těch jménech a událostech orientuji, takhle knížka mi pomohla si některé zásadní historická fakta aspoň trochu srovnat a hlavně moc dobře se to čte. Přesto i tak jsem se zejména v kapitole o Albrechtu z Valdštejna pohyboval dost těžkopádně než jsem se zorientoval ve všech pohnutkách, piklích a zájmech tehdejších aktérů....Začátek na mém oblíbeném Kuksu navodil to správnou atmosféru, místo narození Albrechta mám taky za rohem, zkrátka pro mě moc příjemný čtenářský začátek roku. A jak už bylo uvedeno - zkoumání okolností smrti Ladislava Pohrobka je relevantní k datu vydání knihy.

Bumeso
Bumeso
15.06.2017 4 z 5

Poměrně dobrá kniha, ale ta o atentátu na Heydricha mě zaujala víc. Výborné byly kapitoly o Přemyslovcích, nejméně mě zaujala kapitola o Albrechtu z Valdštejna. Nejlepší však bylo číst kapitolu o smrti Ladislava Pohrobka-mohl jsem konfrontovat pravdu s fundovanými dohady pana Ivanova, pardon, Dalibora Daňka.

Bašťák
Bašťák
15.05.2017 4 z 5

Výborná kniha často citovaná v rozhlasové verzi Toulek českou minulostí. Proto jsem se také rozhodl ji číst. Skvělá je kapitola o smrti Václava III, Albrechta z Valdštejna i ostatní. Kapitola o smrti Ladislava Pohrobka (vzhledem k době vzniku) neobsahuje informaci o výzkumu E. Vlčka, který zjistil, že král trpěl vzácnou formou leukémie. V tomto světle je tato kapitola trochu mimo, nicméně i tak obsahuje řadu zajímavých informací.

čtenářka_H
čtenářka_H
07.08.2013

Naprosto úžasná kniha, kde mě úplně nadchlo pátrání po vrazích Václava III, tuto část jsem přečetla jedním dechem. Kniha se velmi dobře čte a poctivý přístup k faktům je evidentní, i proto mě tak zaujala. Jen lituji, že se mi nedostala do ruky již dávno.....