Královnina noc

Královnina noc https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61620/kralovnina-noc-61620.JPG 5 7 3

V románové fresce se autor vrací hluboko do minulosti rodné země, která prožila šťastnou dobu rozkvětu a vytvořila vysokou kulturu, a nyní, v první polovině 13. století, se ocitá v samém středu ničivé dějinné bouře. Z dalekých asijských stepí vyrazil Čingischán. Žene před sebou vojska chórezmského sultána, který ve snaze získat bohatství Gruzie a postavit se Mongolům na odpor, vtrhne do země a nelítostně ji plení. Vládne zde nerozhodná královna, země je oslabena předchozími léty blahobytu, její velmožové uvykli víc zábavám a přepychu než meči, a tak gruzínský lid, vášnivě milující svobodu, je pojednou nucen nést tíhu nepřátelského vpádu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Dolgaja noč , 1972


více info...

Přidat komentář

Koketa
01.04.2019 4 z 5

Knihu jsem četla v rámci Čtenářské výzvy (ano, my se ve škole učili, že Gruzie patří Asii), jinak bych si historický román stěží vybrala.

První třetinu knihy jsem doslova protrpěla - nutila jsem se do čtení a nebavila mě. Pak jako když mávne kouzelným proutkem a naopak jsem ji nemohla odložit.

Krásný příběh, který od začátku do konce provází talentovaný Vačo. Politické hry, vojenské taktiky, nečekané zvraty... Na knihu určitě nezapomenu a rozhodně doporučuji.

Terhalta
03.07.2018 5 z 5

Po prvních pár stránkách jsem nabyla dojmu, že půjde o romantický příběh. Nemohla jsem se víc mýlit, už brzy se přede mnou rozvinul historický román plný vojenské taktiky i osobních zvratů, který si mortalitou postav v ničem nezadá s Hrou o trůny. (Vážně, raději k hrdinům moc nepřilněte.) Během čtení jsem byla neustále vděčná, že žiju v (prozatím?) mírumilovné Evropě jednadvacátého století. Skvělá kniha!


notburga
14.08.2015 5 z 5

Nádherná kniha, která si určitě nezaslouží být zapomenuta. Osudy postav se navzájem neuvěřitelně proplétají a když některý z hrdinů dojde na konec své cesty, i slza při čtení ukápne. Dojemné okamžiky se střídají s vážnými. Pokud začíná hrozit, že politické pasáže čtenáře příliš znudí, vplete autor do textu zajímavou epizodku. Umění je v knize popisováno s takovou láskou a porozuměním, že je doslova vidíte před sebou. A královna, o které nadpis vypráví, se vlastně jen skrývá v pozadí, i když se okolí ní celý děj nenápadně točí.

Štítky knihy

Gruzie gruzínská literatura

Autorovy další knížky

Grigol Abašidze
gruzínská, 1914 - 1994
1973  65%Králova milostnice
1976  97%Královnina noc
1981  0%Tri orechy
1987  0%Zemetrasenie

Kniha Královnina noc je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x