Kráľovnin sľub

Kráľovnin sľub https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491585/bmid_kralovnin-slub-J15-491585.jpeg 4 11 4

Izabela je iba mladé dievča, keď sa nevedomky stane pešiakom v sprisahaní proti svojmu nevlastnému bratovi kráľovi Enriquemu. Kráľ intrigy odhalí a Izabelu drží v zajatí. Dievča je však pevne odhodlané zabezpečiť si korunu a vydať sa na muža, ktorého miluje – aragónskeho princa Ferdinanda, hoci kráľ ju sľúbil portugalského kráľovi Afonsovi, aby si zabezpečil spojenectvo. Izabela však s kráľom rozohrá smrteľne nebezpečnú hru a napokon ako sedemnásťročná nastúpi na trón v Kastílii, najmocnejšom kráľovstve v Španielsku. S Ferdinandom Aragónskym spoja svoje ríše a túžia vybudovať jednotné, mocné kráľovstvo . Keď im však Maurovia z juhu z Granady vyhlásia vojnu, vypukne tvrdý a zradný boj proti starovekému protivníkovi, ktorý preverí všetko Izabelino odhodlanie, odvahu a húževnatú vieru vo svoj osud.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Queen's Vow: A Novel of Isabella of Castile , 2012


více info...

Přidat komentář

Jacinda123
06.11.2023 3 z 5

Zaujímava kniha. Prinutila ma uvažovať o rozličných aspektoch života kraľovnej Izabely. Takto, poznala som zakladne biograficke udaje, ako napríklad, že mala pridomok Katolicka, ale neuvažovala som o tom ako k nemu prišla, že jedným z tých dôvodov bola inkvizicia a vyhnanie židov.

Paulika419
04.04.2023 5 z 5

Velmi krásná kniha.Život královny Isabely Kastilské spisovatel dokonale vystihl a čitatel určitě pocítí nezapomenutelný prožitek z přečteného románu.


orinka3
11.10.2022 5 z 5

Překrásný, čtivý román o slavné španělské královně. Od jejích dětských let až k době její největší slávy. Spolu s ní prožíváme napínavá dobrodružství a nástrahy, kterým se musí vyhýbat, aby obstála. Její dětskou lásku k Ferdinandovi, kterému zůstala neochvějně věrná po celá leta, než si ho svou neoblomností vydobyla (ono to ve skutečnosti nebylo tak romantické, ale i tak jim to vyšlo). Zatímco na trůnu seděl neschopný nevlastní bratr Jindřich, který nebyl nejen schopen vlády, ale ani zplození dědice a vlast svým slabošstvím decimoval, Isabela měla před sebou důležitý cíl: ocitnout se místo něj na trůnu jako právoplatná královna Španělska. S pomocí vlivných přátel toho nakonec dosahuje, ba i toho vytouženého sňatku s Ferdinandem. A pak už se jenom bojuje, přičemž sama Isabela prokazuje neobyčejnou statečnost a jde celému národu vzorem, aby ho ujistila, že trůn je v nejlepších rukách. To, že ve Španělsku dovolila inkvizici pronásledovat nepohodlné jakýmikoliv prostředky, je velká kaňka na Isabelině panování. Jenže....já to vidím očima člověka o víc než půl tisíciletí mladšího a těžko posuzovat kroky panovnice, která měla odpovědnost na celé Španělsko. Říkala si "něco za něco?!". Scéna, kdy zástupce Židů předstoupili před Isabelu, nesli jí obrovské poklady za to, že je nenechá vyhnat, bere za srdce. Přesto, že jí byli po celý její panovnický život oporou, je zrazuje. A tím posvěcuje všechny ty krutosti, které pak v její vlasti nastaly. Kniha končí vyplutím Kryštofa Kolumba, kterého Isabela přece jen přijala do svých služeb. Co pak v Jižní Americe vypuklo, asi nemohla tušit. I tady zavinila nezvratnou zkázu, jen aby mohlo Španělsko bohatnout. Historie pokračuje dál a jedna z dcer, Johana/Jana zřejmě po babičce podědila duševní poruchu, kterou poté v historii neblaze proslula i ona, coby manželka Filipa Sličného. Syn se nástupu na královský trůn nedožil. Ale to už je jiný příběh....

Fanda74
04.06.2022 5 z 5

Tohoto autora historických románů jsem objevil víceméně náhodou a nezklamalo. Skvěle se román čte, autor poměrně nezaujatě líčí osudy španělské královny, která se společně s manželem králem Ferdinandem Aragonským zasloužila o spojení Španělska. Ta cesta byla dost trnitá a rozhodnutí panovníků byla z dnešního pohledu mírně řešeno kontroverzní. Zajímavý je i autorův doslov a seznam literatury nejen naučné, ale i beletrie.