Královna Zenobie

Královna Zenobie https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203830/bmid_kralovna-zenobie-s2j-203830.jpg 3 15 7

Slavná královna Zenobie vládla ve 3. století v Palmýře v Syrské poušti a dobyla po smrti manžela mnohá území – Sýrii, Palestinu, Arábii, Malou Asii či Egypt. Porazila i perské vojsko a vzdorovala samotnému Římu. Osudy této mimořádné ženy inspirovaly představivost řady umělců. V novém historickém románu je vypravěčkou sama královna; líčí celý svůj život hostům při oslavě svých narozenin, uspořádané ve vile nedaleko Říma. Autor přibližuje i další postavy starověkého Orientu (egyptská královna Hatšepsut, královna ze Sáby, král Šalamoun), také egyptské nebo palmýrské bohy, báje a legendy.... celý text

Přidat komentář

vera5841
19.04.2021 2 z 5

Téma mě zaujalo, Zenobie byla jistě velmi výjimečná žena. Ale to zpracování... Dlouhé popisy, časté opakování a spousta (opravdu velká spousta) exotických jmen a názvů, což orientaci příliš nepomáhá. Většinou nemám problém číst dlouhé texty, ale u této knihy jsem si musela po pár stránkách dávat pauzu.

Petr Seth
16.06.2019 3 z 5

místy zdlouhave


veronika3072
09.10.2018 5 z 5

Musím říct že jsem byla skeptik. Nemám víru v české autory a v jejich šílená díla protože dnes může být spisovatele mi člověk bez talentu. Stačí sláva a peníze. Ale musím říct že tady jsem byla unesená. Je to opravdu krásně napsané, a hezky se to čte. Jeho styl psaní mi hodně připomíná Christiana Jacqa a toho mám hodně ráda. Celkově příběh je opravdu poutavý, do puntíku popisuje všechny detaily a neni tam moc věcí které by člověk mohl předpovědět. Určitě mne to pozitivně překvapilo a určitě doporučuji.

asakz
22.09.2018 4 z 5

Pěkný příběh o v našem kulturním kontextu nepříliš známé syrské královně Zenobii, do něhož jsou vložena další, kratší vyprávění o jiných historických osobnostech, mýtických bytostech atp. Tomkův vypravěčský styl je poněkud zvláštní, místy snad příliš účelový (snaží se informovat čtenáře o historických faktech a místních reáliích prostřednictvím vkládání promluv do úst svých postav), ale když si na to člověk zvykne, jedná se o zajímavý a místy velmi napínavý román. Zenobie je zde vylíčena jako nesmírně statečná, ušlechtilá a osvícená žena a panovnice a člověk se zajisté může ptát, nakolik toto zpodobení odpovídá historické realitě. Ale to koneckonců není až tak důležité.

ksander33
26.10.2017 3 z 5

Začíná to jako román, pokračuje jako populárně historické vyprávění, pak následuje soubor bájí a končí zase jako román. Tak nějak bych popsala knihu, která mě sice bavila, ale byla jsem z ní chvílemi zmatená. Životopisné vyprávění se v některých kapitolách věnovalo bitevní anabázi bez osobních pocitů a emocí, sem tam byla kapitola často jen převyprávěním starodávné báje, což mi nevadilo, ale nějak mi chybělo spojení se zbytkem knihy. Dobře a rychle se čte. Ideální na dovolenou, kdy není třeba se moc soustředit.

braunerova
28.08.2015 3 z 5

Příběh poskládaný z historických faktů a syrských bájí a pověstí. Většina postav je reálných (Zabdas, Timagenes, Longinus), nechybí poznámka autora, mapky a genealogie předků Zenobie. Vlastní vyprávění mi ale přišlo dost naivní:

"Bojovala jsem svěřepě jako lvice, která přišla o svá mláďata. Mé obnažené paže střílely šíp za šípem, které přesně zasahovaly prchající a pak útočící nepřátele."

orinka3
27.01.2015 3 z 5

Tak nevím...asi jsem zkažená čtenářka, která neocení rozvleklé popisné pasáže. Kniha mi připadá až moc zdlouhavá, méně by bylo více.