Královna Viktorie - Vládkyně impéria, která dala jméno celé epoše

Královna Viktorie - Vládkyně impéria, která dala jméno celé epoše https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466956/mid_kralovna-viktorie-vladkyne-imperia--OJX-466956.jpg 4 7 4

Poznejte vládkyni britského impéria, která dala jméno celé epoše! V den své smrti 22. ledna 1901 byla Viktorie nejdéle vládnoucí panovnicí britské historie. Za šest desetiletí jejího setrvání na trůně se svět změnil k nepoznání – zatímco Británie vybudovala největší koloniální impérium všech dob, průmyslová revoluce uvedla v život neobyčejné zázraky vědy a techniky. Jak ale vypadala žena skrytá za královským majestátem? Poznejte příběh mimořádné panovnice, seznamte se s mužem, který si získal její srdce, nalezněte odpověď na otázku, jak dokázala devítinásobná matka skloubit péči o rodinu s vladařskými povinnostmi. Zjistěte, jak ovlivnila vývoj britské i světové politiky a co z odkazu této „babičky Evropy“ přežívá dodnes… (citace z webu Extra Publishing... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Extra Publishing
Originální název:

Queen Victoria , 2020


více info...

Přidat komentář

Emik87
21.02.2024 5 z 5

Čtenářovi kniha přináší rozsáhlé informace o této britské panovnici. Neurazí i když některé formulace jsou trochu kostrbaté.

crazyslunicko
13.01.2022 4 z 5

Obsáhlá kniha o životě jedné z největších panovnic britské historie. Obsahuje množství fotografií a podrobné informace o jejím životě. Kniha se zaměřuje jak na její soukromý život od dětství, korunovaci, či svatbu s Albertem, tak na její politický život. Je pravda, že některé části se opakovaly, ale i tak mi kniha přinesla zážitek a přiblížení k této výjimečné ženě.

"Netušíme, v jakém stavu se na věčnosti shledáme. Nepochybuji však, že se poznáme, a potom budeme již navždy spolu."

"Ve všech životních etapách byla inspirativní osobností. Ať jako panenská královna, šťastná manželka a matka, nebo jako zlomená vdova, královna Viktorie pro nás všechny zůstává velkou panovnicí a vznešenou ženou."

"Pokud zmizí společné cíle, zmizí i prostor pro výměnu myšlenek. A jakmile si lidé navzájem přestanou důvěřovat a rozumět, přestanou spolu nakonec mluvit." (Alžběta II.)


Magdalena5
06.09.2021 3 z 5

Podle grafického zpracování, které je mimochodem úžasné, jsem se nechala nalákat na velkou panovnici 19. století. Nadšení mě postupně opouštělo, nakonec jsem nedočetla. Hodně zkratkovitých opakujících se informací, stále jsem listovala a hledala spojitosti.

Kozel
27.02.2021 3 z 5

Objemný sešit skvěle poslouží coby povšechný náhled na jednu z největších - možná i největší - vladařek Británie. Tím "povšechný" mám na mysli, že se nejedná o vědeckou studii či regulerní biografii/monografii a témat se dotýká spíš povrchně, ačkoliv se dotýká v podstatě všeho; od královnina nástupu, přes její rodinné zázemí, Alberta, politiku i dobu 19. století v podobě největšího rozmachu ostrovní země celkově. Vhodné pro ty, kteří se také kochají seriálem Victoria, nebo se vůbec chtějí podívat blíže na tuto panovnici. Grafická stránka je sama o sobě fenomenální, což podtrhuje ještě zvolený papír (křídový by byl ke škodě).

Ne všechno je super, a tak je hodně znát, že je to soubor článků několika autorů. Proto se velmi často opakují zmínky o zlomových momentech Viktoriina života. Někdy zní užité věty a popisy vyloženě šablonovitě.