Osud Tearlingu

Osud Tearlingu https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361642/bmid_osud-tearlingu-Ylv-361642.jpg 4 195 59

Neuplynul ani rok a Kelsea se proměnila z obyčejné teenagerky v mocnou panovnici. Ale její boj proti korupci a snahy o nastolení řádu v sužované zemi jí přivedly do cesty nemalou řádku nepřátel. V čele s obávanou Rudou královnou, jejíž armáda se právě chystá napadnout Tearling… Aby svůj lid ochránila, obětuje Kelsea to nejcennější, co má, sebe samu. Odevzdá zlé královně své safíry a spolu s nimi i svou moc, a alespoň na čas tak odvrací nevyhnutelný útok nepřátelských armád. Zatímco je právoplatná vládkyně vězněm v sousední zemi, Mace – vládnoucí regent a jediný, komu Kelsea skutečně věří – shromažďuje své muže a plánuje velkolepou záchrannou akci. Země si totiž neporadí bez své královny. Začíná tak poslední souboj, poslední hra, v níž se Kelsein osud definitivně zpečetí. Stejně jako osud celého Tearlingu…... celý text

Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

The Fate of the Tearling , 2016


více info...

Přidat komentář

Arlienen
24.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Jestli jsem si myslela, že jsem byla u druhého dílu napnutá, jak struna, tak u třetího dílu jsem sotva dýchala, jak to bylo napínavé! Opět se vracíme do minulosti a tentokrát je to za Katie. U ní lze sledovat její vývoj a to jak začala chápat, že Row Finn je pro ostatní nebezpečný. Tato linie příběhu mě úplně pohltila a nemohla jsem se odtrhnout. Jedno úplně mi není jasné, proč musel Jonathan zemřít?
Kelsea se obětovala za Tearling a nechala se zajmout Rudou královnou, kterou jsme mohli blíže poznat ve druhém díle. Oproti druhému dílu je zde Rudá královna sotva svým stínem, protože má strach z Rowa Finna, který po ní jde. Překvapil mě vztah mezi Rudou královnou a Kelseou. Kelsea ji vlastně chápe a nějak se nemůže donutit ji nenávidět i potom všem, co Rudá královna způsobila obyvatelům Tearlingu.
Nelíbilo se mi, co autorka provedla s Rafanem. Na začátku jsem tuto postavu měla ráda, ale ve třetím díle se mi úplně zprotivil. Choval se jako odkopnuté štěně a to se mi prostě nelíbilo.
Ani Kostěj nezůstal bez poskvrny. Autorka odhalila jeho minulost a jaký vlastně byl. No, musím říct, že tím u mě trochu klesnul. Navíc jsem čekala, kdy konečně k něčemu dojde mezi ním a Kelseou a ono nic. To mě vážně zklamalo.
Knihu hodnotím spíše pozitivně. Dala jsem plný počet hvězdiček, protože dějová linka Katie mě moc bavila. Ten konec mě překvapil. Pořád si nejsem jistá, jestli se mi vlastně líbil nebo ne. Já jsem si ten konec představovala úplně jinak, asi by to byl moc velký happy end pro autorku....

M.C.SMITH
06.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Při čtení této knihy jsem utrpěla několik šoků a všechny mi způsobil Rafan!

Kniha se četla dobře, ale konec mne totálně odrovnal a já jsem si chvilku říkala, jestli se autorka nezbláznila. Bylo to výborně vymyšlené, ale já jsem čekala jiný konec. I tak to ale bylo skvělé. Jistě že Rafan mne rozsekal už když královničku pustil k vodě, to mi bylo hrozně líto a pak na samotném konci. Rafan a Palcát s otcem Tylerem byly mé oblíbené postavy.
Jsem ráda, že všichni žijí a mají zřejmě i spokojené životy.
Celá trilogie byla parádní a mne uchvátila. Bylo to skvěle vymyšlené a musím říci, že v knihách bylo něco, co mne upoutalo hned na první čtení.
Rozhodně to stojí za přečtení.


Ailee
24.02.2023 4 z 5

Tohle bylo dobré. Moc dobré. Ano, konec trochu zklamal, velké finále, boj s nepřáteli, se vyřešilo příliš snadno. Takové šup sem a je konec. A asi nejsem vlastně ani úplně spokojená JAK se to vyřešilo. Na druhou stranu do toho příběhu to rak nějak zapadlo. A konec, ten závěr? No jo, slzička ukápla.
Až na pár nesrovnalostí se mi celá série líbila. Rozhodně jsem ji nečetla naposledy.

denniys
12.04.2022 5 z 5

Tak já vám nevím, když vidím ty povětšinou nic moc komentáře a hodnocení, jako bych četla jinou knihu než ostatní.. Ať se na tuto sérii dívám z jakéhokoliv úhlu, hodnotím ji velice kladně - včetně posledního dílu. Ten závěr nemohl čekat ani uhodnout nikdo! A to se povede málokterému autorovi. Erika stvořila vlastně 2 diametrálně odlišné a přitom stejné "světy", míchala techniku s magií, hlavní postava byly 3 ženy v jedné, zápletku zašmodrchala, až jsem se vážně bála, že to už nerozplete ani ona a ono ejhle!! Dlouho mě žádný závěr knihy tolik nepřekvapil. A já tleskám! Jak jinak to mohla udělat? Tolik si toho autorka usnadnila, nemusela uzavírat jednotlivá vlákna, udělala řez. A jelikož bylo v posledním díle možné všechno a vlastně tomuto řešení mnoho napovídalo, byla to ta nejlepší možná tečka za příběhem. V podstatě nešťastný happyend, žádné hromady cukru na závěr a za to já děkuju. Když Kelsea viděla Rafana, smekala jsem před spisovatelkou za odvahu nepoddat se klišé. Takhle to mělo přesně skončit. Kelsea byla drsná, zvládla drsný konec. Královna Tearlingu není určitě pro holky, co chtějí zamilované sladké parodie fantasy a hodně mě mrzí, že spadá do young adult kategorie - za mě je to slušné fantasy & scifi.. Během série prošli hrdinové ohromným vývojem, mnoho jsem si jich oblíbila - nakonec nepochopitelně i Rudou královnu. V tomto díle bylo několik krásných okamžiků - rozhovor Kelsey s Rafanem, Kelsea a Evelynina poslední chvíle, Even v boji s Brennou, kočka divoká a otec Tyler.. prostě dobrý! Asi bych bývala dala hoodně silné 4 hvězdičky, ale vzhledem k nezaslouženě nízkému hodnocení dám 5, protože si to Královna Tearlingu zaslouží.

Snapeova
09.02.2022 3 z 5

Pořád se nedokážu rozhodnout, jestli ten konec zabil celou trilogii nebo to byl skvělý tah.
Opravdu tenhle závěr měla autorka celou dobu vymyšlený? Takhle to bylo v plánu a celý příběh k tomu směřoval? Po dočtení jsem byla rozčarovaná. Něco mi na tom přišlo skvělé a neotřelé. Líbí se mi, že to nekončí jako většina knih a není potřeba, aby se hlavní hrdinka zamilovala se šťastným rozuzlením. Boří to mnoho stereotypů, ale na druhou stranu, neztratil tím koncem celý příběh význam? Přišlo mi, že zůstalo dost věcí, které nebyly řečeny, vysvětleny a některé postavy se zdánlivě trochu odkláněly od chování v předchozích knihách.

K celé trilogii musím říct, že mě bavila, dobře se četla. Hlavní hrdinka byla inteligentní a dost mě bavily ty výlety do minulosti. Jen ten konec to asi chtělo lépe zpracovat a vysvětlit. Nápad jako takový, na to zakončení trilogie, mi proti srsti není.

TFTka
22.04.2021 4 z 5

Celou dobu to bylo skvělý a pak to ten konec tak moc zkazil, až jsem ubrala celou hvězdičku. Fakt, posledních asi třicet stran mě zabilo. Do té doby jsem to milovala snad ještě víc než oba předchozí díly.

padajicidvere
18.04.2021 2 z 5

(SPOILER) Prosím vás proč.. Nenapadlo by mě, že závěrečná kniha dokáže "potopit" celou trilogii. To se už měl Tear rovnou utopit při Překročení se všemi loďmi a posádkou, než tohle.. Už jen ta kombinace jmen pro jednu postavu. Neměla jsem sílu si pamatovat všechna jména jen na jednu osobu, a to tam takových případů bylo několik. Potom to chování postav. To je snad špatný vtip.. Kniha okamžitě navazuje na předcházející díl a postavy jednají úplně mimo svůj vzorec chování jako doposud. Cože?! Rudá královna, Karmínová paní a já nevím co ještě..taková kamarádka? A ty kameny? Odkdy působí jinak než doteď? Jak?! Prvních 100 stran jsem četla hodně pomalu, a to jsem myslela, že to nemůže být horší. Ale víte co? Ono bylo.. Takže jsem rovnou přeskakovala řádky, jen aby bylo rozuzlení a závěr. Ale takový konec?! Proč mám dojem déjà vu..Dallas, sprcha, sen.. Kde je ta logika ve vraždě JT? Po tom všem ho zabije ona? ONA?! A tímhle způsobem..? A zase to nemůže být horší, ale ono zase je! Takže to všechno bylo jedno velké NIC! Výborně. A jak se tedy celá věc povedla? Díky čemu? Kolikrát si už lidé řekli, že dosáhnou utopie, viz Tear, a jak to dopadlo.. Tak co bylo teď jinak? A co ta koruna? Přece je pořád zakopána. To ji nikdo nenašel a nenajde? Mrzí mě tak zpackaný konec, protože jsem sérii měla moc ráda. Tak jako autorka udělala NIC z celé historie, udělám já NIC z tohoto dílu. Závěr si raději vymyslím sama.

PetaZ
25.01.2021 4 z 5

Kniha se mi libila moc, ale ten konec nebyl teda podle mych predstav

marianna7090
08.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Toto bol pravdepodobne najnečakanejší záver aký by som čakala od tejto série. A považujem to za pozitívum. Neskutočne sa mi táto séria páčila, chcela som síce lepší koniec, ale na druhej strane sa to všetko tak sralo, že je vlastne skvelé, že sme dostali práve takýto, no nie? Takže chválim, že Kelsea zachránila svoje milované kráľovstvo vlastne úplne sama, nepotrebovala chlapa do ktorého bola zbláznená, z ktorého sa jej rozpaľovali lýtka a podobne. Aj keď Pen, ach Pen, poblúznil si mi hlavičku, Kelsea bola evidentne odolnejšia ako ja.
Každopádne, ja osobne som veľmi, veľmi spokojná. Krásna séria ktorej sa malo dostať omnoho viac pozornosti a rozhodne ju budem ospevovať kade budem chodiť.
Milujem Tearling a určite rada sa k nemu niekedy vrátim.

leleia
30.05.2020 3 z 5

Popravdě už jsem dlouho nečetla knihu která by mě takto naštvala... Celou sérii jsem zvládla za tři dny, byla napínavá, příběh super, postavy, které si člověk zamiluje, všechno to graduje a najednou BUM! absolutně odfláknutý konec, který se dá srovnat s nenáviděným: byl to jen sen...
Spousta věcí zůstala nedořečená a nedořešená, postavy se chovají úplně jinak a ty zatracené safíry byly jen pohodlná Deus ex machina!
Skoro se mi zdá, že autorku tlačil termín nebo jí prostě docházela šťáva, proto něco spleskala a voilà závěr.

Na goodreads jsem se dočetla, že má v příštím roce vyjít čtvrtý díl, který se bude soustředit na Palcáta a události za vlády Elissy. Popravdě si nejsem jistá, jestli mě to ještě zajímá. Záležitost s "všichni žili šťastně až do smrti (až na hlavní hrdinku, která vše ztratila, ale možná vlastně ne, protože hluboké řeči a morální ponaučení)" mě od četby dalších děl této autorky lehce odrazuje.
Takový potenciál! Odcházím si poplakat...

Luigi1
26.05.2020 5 z 5

Krásné čtení,je to zajímavá trilogie,se zajímavým ukočením.Doporučuji

Gi-Gi
17.05.2020 5 z 5

Zajímavý konec, neotřelé, příjemné, prostě se mi to asi libilo nejvíc z celé trilogie...

terezamuf
26.04.2020

Na poslední díl jsem se těšila, ale bohužel. Ještě nikdy jsem nezažila, že by autor takhle zabil vlastní knihu. Ten zajímavý svět, velmi pěkně propracovaný a super napsaný, který se v předchozích dílech a z části i v tomto slibně vyvíjel, dostal na konci opravdu ťafku. Velké zklamání.

chodícírohožka
25.02.2020 4 z 5

Přemýšlela jsem nad třema hvězdičkama, ale nakonec dám čtyři (protože s odstupem pár dnů jsem jaksi shovívavější). Tento díl ve mě vzbuzuje rozporuplné pocity. Na jednu stranu byl dobře napsaný, napínavý, zajímavý. Líbilo se mi odkrývání osudů jednotlivých postav, jejich netypičnost, dostala jsem odpovědi na většinu otázek, které mě v průběhu četby této série napadly, těšilo mě, že hlavní hrdinka se konečně trochu vzpamatovala a přestala se chovat jako husa... Ale přesto mi některé věci nedávaly dostatečně smysl, jiné mi připadaly hloupé a zbytečné a celkový konec knihy (a celé série vůbec) se mi nelíbil. Na jednu stranu fajn, bylo to celkem nepředpokládané. Na druhou stranu to však bylo všechno příliš jednoduché (a vlastně k tomu došlo pro mě dost nepochopitelným, nedostatečně vysvětleným způsobem). Hledala jsem pointu, ale nenašla. Opravdu mělo být tohle to velké finále, ten bod, do něhož celá trilogie směřovala?

vrana55
31.01.2020 3 z 5

Bylo tady střídání nudných a zajímavých scén, bohužel už od prvnich okamžiku v serii mě cesta v čase nebavila a ani u třetího dilu to nybylo výjimkou. Postava kostěje byla od prvního dilu skvěla, a jeho odhalení pro mne bylo sklamanim...
Bylo tady tolikrát zminěno ter-něco/někdo že to nevypustim z hlavy ještě dlouho, William tear, tearling, a zase William tear atd...
Konec byl podle mě naprostým zklamáním, přestože to byl zajímavý nápad, tak nevyšel, jako by to nesedlo do celé te serie, je to jako by autorka celou serii psala o bujnem pralesu a nakonec v posledních par strankach začala o betonove džungli...

Teraka
27.01.2020 3 z 5

Nedá se než souhlasit s ostatními komentáři. Nadějná série byla rozcupována samotnou autorkou a to mé šetření závěrečného dílu byla jen ztráta času.

Sam.Mischell
09.01.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, musím ocenit prolínání děje, kde se dozvídáme něco o minulosti. Konec mě velice překvapil, čekala jsem "Žili štastně dokud neumřeli," ale tak to není. Nakonec vše dopadlo jak mělo, ale chudák hlavní hrdinka, chtěla pro Tearling jen to nejlepší a na sebe ani nepomyslela. Co se jí týče, pro ni to moc dobře nedopadlo, ale asi právě proto, se mi ten konec tak líbil, něco jineho než na co jsem zvyklá.

luculi
22.09.2019 3 z 5

Už po druhém dílu bylo jasné, že tahle série dost upadá a tak se první díl zdá jako nejlepší. Závěr je dost zmatený, nedotažený a nelogický. A ukončení ke všemu ne takové, jaké by člověk po takové době očekával. I když to bylo zajímavé a originální, tak kombinace fantasy a sci-fi v tomto případě moc nesedla...

kubakubikula
24.06.2019 5 z 5

Cela serie se mi moc libila, urcite doporucuji...Cetlo se to dobre, melo to spad a porad se tam neco delo... Trochu me prekvapil konec, to jsem vazne necekala...

Terie
10.06.2019 3 z 5

Celkově tato trilogie není špatná, nápad je zajímavý, děj má spád, spousta akce... Nicméně si nemyslím, že bych to celé někdy četla znovu. No a nakonec hvězdička dolů za ten závěr, to se nepovedlo a mám z toho poněkud smíšené pocity. Na jednu stranu je to určitě dobrý nápad, na druhou stranu je to vůči Kelsee nefér, za to, co všechno pro svoje království udělala... Je mi jí líto.

Štítky knihy

pro dívky

Autorovy další knížky

2014  84%Královna Tearlingu
2016  83%Tažení do Tearlingu
2017  73%Osud Tearlingu

Kniha Osud Tearlingu je v

Právě čtených2x
Přečtených263x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených11x
Knihotéce206x
Chystám se číst145x
Chci si koupit64x
dalších seznamech6x