Králova řeč

Králova řeč https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66947/kralova-rec-66947.jpg 4 123 30

Jak jeden muž zachránil britskou monarchii Nesmělý Albert, vévoda z Yorku, je mladší syn britské panovnické rodiny, Lionel Logue zase neortodoxní logoped z Austrálie. V říjnu 1926 tuto nesourodou dvojici svede dohromady vévodovo koktání, které fatálním způsobem poznamenává "Albieho" veřejné projevy - a výsledkem je jeden z nejpozoruhodnějších příběhů první poloviny 20. století. Australskému terapeutovi se netradičními metodami nejenže podaří královského potomka rychle připravit na významný projev u příležitosti otevření nového australského parlamentu v Canbeře v roce 1927, ale především ho díky další spolupráci připraví na neočekávaný nástup na trůn v roce 1937 i na následné zvládání mimořádně náročných povinností. Kniha Králova řeč vychází z deníku logopeda, který s králem Jiřím VI. navázal přátelský vztah, a přináší fascinující pohled do zákulisí ostrovní monarchie v době, kdy britská říše procházela nejtěžší krizí. Knižní předloha oceňovaného filmu s Colinem Firthem, Geoffreyem Rushem a Helenou Bonham Carterovou - 12 nominací na Oscara.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The King , 2009


více info...

Přidat komentář

fénix56
03.11.2023 3 z 5

Kdysi jsem viděla film, který byl díky hlavním představitelům výborný. Kniha byla o poznání slabší, možná i proto, že ve filmu jdou díky hlasovým nuancím lépe zahrát fobie, které měl Albert z veřejných vystoupení a mikrofonu.

Ráda si čtu o britské královské rodině, ale tady je hlavní postavou spíše logoped Logue. Bohužel v tomto případě se mi více líbil film, u knihy jsem se občas nudila.

Rade
29.11.2022 4 z 5

Životopis australského logopeda Lionela Logue, kterého známe z filmu Králova řeč. Do té doby téměř neznámá osoba se stala po úspěchu filmu středem zájmu a vnuk Lionela Mark Logue, který spolupracoval s autory filmu, se pustil do hledání rodinných dokumentů, pátrání po rodinné historii a sepisování dědečkova životopisu.
Výsledkem je zajímavé, i když možná občas trochu suchopárné vyprávění o životě Markova dědečka Lionela s prolnutím s životopisy jednotlivých tehdejších členů královské rodiny a taky s evropskými dějinami, což nabírá na zajímavosti především od okamžiku, kdy se vévoda z Yorku (princ Albert, zvaný Bertie) po abdikaci Edwarda VIII. stane králem Jiřím VI. a brzy nato vypukne 2. světová válka.
Občas je to čtení až úsměvně loajální, jak v rámci vlastní rodiny, tak v rámci Koruny a tehdejšího britského impéria, ale asi nelze očekávat opak. Může oslovit toho, kdo má rád evropské dějiny 20. století a historii britské královské rodiny, příliš vzrušující čtení ale nečekejte. Oproti filmu je to ale nepřikrášlená skutečnost.
Pro našince zajímavý předválečný postoj krále Jiřího VI. a jeho manželky, kteří podporovali politiku appeasementu a vstřícnosti ústupkům Hitlerovi, v politické krizi na začátku války upřednostňovali premiéra Chamberlaina a lorda Halifaxe oproti Churchillovi. Teprve během války pochopili, že agresorovi se ustupovat nemá…

K obálce: Použití fotky z filmu a lživého nápisu 'Předloha k filmu' je bohužel marketingový nešvar; mě takto naštvala obálka knihy „Jan Masaryk“ autorů Pavla Kosatíka a Michala Koláře (vydání z r. 2016), kde obálku zdobí Karel Roden, převlečený za Jana Masaryka, přičemž životopisná kniha, mimochodem výborná, nemá s filmem Masaryk společného kromě Jana Masaryka vůbec nic, tím méně s hercem Karlem Rodenem.
Ale takovéto triky vydavatelů knihy holt asi prodávají…


boxas
26.09.2021 4 z 5

Naprosto souhlasím s evismaior a několika dalšími, kteří knihu hodnotili přede mnou.
Já chápu, že vydavatelství chtělo využít nesmírného úspěchu filmu, koneckonců 4x Oscar, to už je něco...ale...
...ale ušetřit si práci natolik, že použili na přebal stejný plakát, jaký byl k filmu, to je moc! Čtenář, včetně mě, pak očekává od knihy něco zcela jiného, než co si nakonec přečte.
Moje doporučení tedy zní:
podívejte se nejdřív na film nebo zajděte do divadla na divadelní adaptaci a teprve pak si doplňte informace o králi a jeho logopedovi četbou nebo poslechem této knihy! Pokud to uděláte v tomto pořadí, nebudete zklamáni!

lucifess
09.07.2021 4 z 5

Mám ráda Británii a její kulturu, jsem příznivcem královské rodiny a tak kniha se mi tedy líbila. Teď se chystám ještě na film, abych mohla porovnat a posoudit.

Alto98
13.03.2021 4 z 5

Knihu jsem přečetl jako doplnění skvělého stejnojmenného filmu. Bavilo mne porovnávat, jak si tvůrci filmu v zájmu dramatičnosti skutečné události přizpůsobili. Ale celkové vyznění zůstalo v knize i filmu stejné.

4444913
21.10.2020 5 z 5

Pro mě zážitek.Knížku jsem koupila až poté co jsem z ohlasů zjistila že se ve skutečnosti o předlohu k filmu NEJEDNÁ.A opravdu jsem nadšená seriózností a soustředěním na fakta.Chápu že film má své zákonitosti,potřebuje gradaci ap.ale, i kdybych si hlavu ukopla, vadí mi překroucený děj a historická nedůvěryhodnost a tak jsem do knížky původně nešla.Chybka.Nenápadný poklad který se snad nemůže více lišit od obvyklého stylu knih o královské rodně ignorujícího objektivitu,přesnost a solidnost informací.

Ana72154
09.02.2019 3 z 5

Tato kniha byla pro mě oříšek. Některé pasáže byli na můj vkus až příliš táhlé a nezajímavé.

Nelmal
14.12.2018 2 z 5

Tohle asi baví jen opravdové milovníky Británie a královské rodiny. Poslouchala jsem jako audioknihu, tak se to dalo, číst to, pochybuji že bych dočetla. Moc detailů různých projevů a logopedické historie a praxe.

Lucy1905
07.12.2018 4 z 5

Kniha se četla velice dobře a zhltla jsem ji během pár dní. Na jednu stranu je kniha vždy více propagovaná, pokud se jedná o předlohu filmu (ale musí tomu tak opravdu být) , což je plus pro proslavení knihy. V tomto případě ovšem spoustu lidí může zklamat, že kniha je mnohem více rozvinutější než film a možná pro někoho méně zajímavá. Já osobně jsem za to spíše ráda, nikdy není na škodu dozvědět se něco nového. Ať už život britské královské rodiny především Jiřího VI. či cestu jeho spásy logopeda Lionela Logua z Austrálie až do Buckinghamského paláce. Celkově dojem z knihy je pozitivní a možná, pokud si v budoucnu budu chtít přečíst o skutečném lidském příběhu, sáhnu právě po Králově řeči.

evismaior
05.11.2018 4 z 5

80% - obálka tvrdí, že tahle kniha byla předlohou k filmu, přitom sám autor (Mark Logue - vnuk hlavního hrdiny Lionela Loguea) už na začátku říká, že začal sbírat materiály vlastně až v reakci na v té době již připravovaný film. Proto se také "děj" knihy s filmem nekryje, ale sledujeme životní příběh vizionářského logopeda od jeho příjezdu z Austrálie do Anglie vlastně až do jeho smrti tak, jak si ho zapisoval do deníků a jak vyplynul z četných novinových ústřižků a dopisů, které si schovával. Zjevně podstatná část těchto materiálů se celkem logicky týkala jeho práce pro britského krále Jiřího VI. (otce dnešní královny Alžběty II.), který trpěl závažnou vadou řeči, což je pro člena královské rodiny, jenž musí pořád někde řečnit, celkem zásadní problém. Logue mu dokázal pomoci a stali se v rámci možností dokonce přáteli, kniha tak nechává nahlédnout i do mnoha podrobností kolem královské rodiny a životě na královském dvoře, i když sám autor v závěru knihy připouští, že míra servilnosti jeho dědečka vůči králi asi může leckomu připadal podivná (a tak ty deníkové záznamy a dopisy na mě opravdu působily, ačkoli jsou zřejmě lidé, kteří tytéž pocity mají k členům královské rodiny i v dnešní době a nepovažují to za nic zvláštního). Zajímavě je také popsané období druhé světové války, kam už film prakticky nezasáhl. Kniha tak není románem, ale literaturou faktu - v tomto ohledu samozřejmě skvěle natočený a zahraný film nutně musí působit poutavějším dojmem.

OnlyFour
24.07.2018 3 z 5

Ale hej, ako literatúra faktu fajn, nenechať sa zmiasť obálkou :)

speciale88
19.06.2018 5 z 5

Zajímavá kniha. Závěr knihy ve filmovém zpracování nenajdete. Film končí proslovem kdežto kniha vás zavede až do úplného konce. jak kniha tak film se mi moc líbí. Knihu doporučuji,

jan8470
08.05.2018 4 z 5

Slyšel jsem ji jako audioknihu. Načetl to pan Táborský a dobře. Je to zajímavý vhled do historie královské rodiny a zajímavého a těžkého období anglických dějin. Rozhodně zajímavá kniha. Podle mého jí uškodila fotografie z filmu a propagace, že je předlohou filmu.

MíšaS.
06.04.2018 2 z 5

Životopisné knihy mi nevadí, ale tahle je poněkud táhlá a dobré momenty se střídají s dlouhými pasážemi o ničem.
Film jsem neviděla, ale určitě to napravím :)

babsi66
25.09.2017 3 z 5

Zjednodušeně řečeno kniha je v podstatě faktografickým sledem důležitých proslovů krále Jiřího VI. mapující jeho úsilí vynaložené na odstranění vady řeči. Kupodivu to není nuda, a to ani přesto, že se nejedná o předlohu filmu (ať už obálka uvádí cokoli). Ačkoli tedy hlavní linie sleduje králův boj s jeho koktavostí, děje se tak na pozadí historických událostí a čtenáři je přáno nakouknout i do spletence vztahů v královské rodině, což příběhu dodává na atraktivitě.

3Ketrin
25.08.2017 2 z 5

film se mi líbil více

vlkcz
24.08.2017 4 z 5

Téhle knížce dost ublížilo vydavatelství, které na přebalu uvedlo, že jde o předlohu slavného filmu. Nejde, už jenom proto, že, jak Mark Logue přiznává, ke konzultacím o svém dědečkovi byl přizván až v průběhu realizace filmu. A teprve díky tomu zjistil, jak blízký (s ohledem na obrovskou společenskou propast) vztah měl s králem Jiřím VI. Proto se rozhodl, že na základě studia rodinných dokumentů přiblíží osobu svého předka a dobu, ve které žil. V okamžiku, kdy ke knize budete přistupovat jako k faktografii a ne románu, nemůžete být zklamáni.
Jediná potíž, ale ta se objevuje u řady knih z britského prostředí, je horší orientace v postavách. Rodiny střídaly stále stejná jména, v královské rodině se dokonce mohla měnit, do toho odvolávání na členy královské rodiny nejen přes jména, ale i přes tituly. To pak občas člověk neví, o kom je zrovna řeč. Zde je to ještě umocněno skutečností, že u popisu dětství Lionela Logua, se o něm, jeho otci i jeho dědovi mluví prostě jako o Logueovi.
Celkově ale zajímavé svědectví o zajímavé době.

momo01
07.07.2017 1 z 5

nuda...nuda...šeď...šeď...nuda.... No dobře, můžu si za to sama, nejsem fanda životopisů, historie, ani královské rodiny.

pecinka21
18.12.2016 3 z 5

Knihu jsem četla až po té co jsem viděla film a musím boužel uznat, že tentokrát mě oslovil více film než kniha.

Tess.96
07.11.2016 4 z 5

Trvalo mi než jsem se do toho pořádně začetla a více mě bavili pasáže, když se tam autor zmiňoval o králi nebo o společné spolupráci s Loguem. Například rodinnou historii Loguovi rodiny bych klidně mohla postrádat, jelikož to pro mě bylo nezajímavé a k příběhu naprosto nepodstatné. Nicméně některé pasáže, například výňatky z dopisů od krále byli pro mě hodně zajímavé, protože jsem se mohla trochu dostat do soukromí Jeho Královské Výsosti. Není to kniha pro každého, ale mě se docela líbila.