Král zvedá meč

Král zvedá meč https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196342/bmid_kral-zveda-mec-196342.jpg 4 74 18

Kdo je tajemný Pavel v blízkosti českého krále Karla z rodu Lucemburků? Mnich řádu dominikánů, nebo rytíř zběhlý ve válečném umění? Obratný diplomat, či nájemný vrah? Odkud vůbec přišel? Nový historický román Jana Bauera přivádí na svět krajně nebezpečného muže, na něhož se může budoucí Otec vlasti ve všem spolehnout. Už kdysi mu v Itálii zachránil život a prý měl prsty i v jeho volbě římským králem. Teď ho však čeká vskutku nadlidský úkol. Zbavit Karla jeho úhlavního protivníka císaře Ludvíka Bavora. Píše se rok 1348 a o tom, kdo je oprávněným vládcem Svaté říše římské, se má rozhodnout na bitevním poli. Nabízí se však ještě jedno řešení...... celý text

Přidat komentář

vlkcz
12.02.2024 1 z 5

Hodně slabé nejen v rámci žánru, ale i vzhledem k dalším knihám autora. V podstatě jde o povídky mapující podstatné události života mladého Karla IV. Pokusy o atentát během italského tažení, neshody s otcem při správě českých zemí, problémy bratra Jana Jindřicha v Tyrolích, cesta k císařské volbě. A když bylo nejhůř, kde se vzal, tu se vzal dominikán Pavel jako pravá Deus ex machina.
Ale ony to nejsou vlastně ani pořádné povídky, spíš mi to přišlo jen jako náčrt, který se už autorovi nechtělo dál rozpracovávat, tak aby byl alespoň nějaký děj, tak se Karlovi do postele vnutí nějaká lepá děva, případně se zmaže s kumpány, kde si postěžuje na otce, nesmyslně se najednou objeví piráti... Prostě takový guláš z toho, co je známo a co případně vyfabulovali další autoři píšící o Největším Čechovi. Zkusím ještě druhý díl, který alespoň podle anotace a komentářů vypadá kompaktněji, ale začátek série tedy hodně podprůměrný.

jarin58
23.03.2023 3 z 5

Napínavý příběh kde dominikán Pavel byl vždy včas na tom pravém místě a ochraňoval naivního Karla.


malýčtenář
24.10.2022 5 z 5

Mám velkou slabost pro historii, hlavně co se týče našeho nejslavnějšího panovníka Karla IV. Zde se s ním setkáváme jako s 15 letým mladíkem, plného života a jeho záhadným přítelem, který mu usnadňuje život v tehdejší náročné době. Velmi pěkné čtení, člověk by si přál, aby to tak mohlo být doopravdy. Zkrátka pěkná pohádka.

pepa3rd
18.08.2020 3 z 5

Myšlenka určitě dobrá, jen mám pocit, jako by mi dědeček vyprávěl z patra vymyšlený příběh na dobrou noc a už to chtěl mít za sebou. Celé je to hrozně zkratkovité, postavám chybí uvedení do děje, často jednají bez emocí a navíc podivně nebo spíš hloupě. Člověk si k nim tak jen těžko buduje nějaký vztah. Navíc autor doslova přeskakuje "historicky nezajímavé" roky, kde by se přitom mohla víc prosadit jeho fantazie, když by nebyl tolik svázaný známou historickou skutečností. Jako rešerše k historické sáze by to bylo super, ale jako samostatná kniha bohužel chudé. Uvidím další, lépe hodnocené díly, zde jen 50 % Porovnávám třeba s Rytíři z Vřesova, nebo Hynkem Tasem z Boru.

Peti
08.04.2019

První kniha ze série V tajných službách Otce vlasti mě pohltila. Dominikán Pavel vždy na správném místě a počátky kariéry Karla IV., těším se na další díl.

Jerry.69
26.03.2019 3 z 5

Příjemně napsaná kniha, historické reálie asi budou malinko pokulhávat, ale čtivé to je. Vize tajné služby českého království a jejich "jamese bonda" středověku je zajímavá :-). Pokud mají být příští díly lepší, určitě si je přečtu.

Kerberos
01.02.2019 3 z 5

Mám ráda dobu Karla IV.,ale líbí se mi více zpracování Vaňkové.No dám tomu šanci a přečtu si ještě další díl.

Áňa 998
23.10.2018 5 z 5

Knihy s historickou tématikou normálně nečtu, ale tahle byla skvělá!

francouz
06.10.2018 4 z 5

Jako mnozí z náš Čechů i já mám rád období kdy na Pražském hradě panovali Lucemburkové, a zejména otec vlasti. Tento příběh je pojednám trošku jinak, ale proč ne. Pan Bauer se snaží na základní dějinné zvraty té doby dívat svýma očima, a že u toho využívá mnicha, o kterého by se asi v současnosti rvali takové "firmy" jako CIA nebo Mosad, není vůbec pochyb.
Ano objevuje se znenadání, pohybuje se s lehkostí mezi tehdejšími mocipány známého světa a pomáhá našemu budoucímu císaři. někdy je trošku na škodu, že děj skáče dopředu nikoli jako vítr, ale jako uragán, a proto přeskočit několik let není problém. Ono totiž v těch přeskočených letech se neudálu mnoho zajímavého na mezinárodním poli, proto je třeba rovnou skočit na následující roky, které nesou jasné stopy z historického kontextu.
Tak toto bych řekl, že bylo opravdu na škodu.

babystar
07.09.2018 4 z 5

Mám ráda osobnost Karla IV. a tento příběh je trošku jiným pohledem na jeho život. Základní historické události, které jsou v knize, ty opravdu Karel i jeho bratr Jan Jindřich prožil, ale autor si přidal "omáčku" která ukazuje, jak k těmto událostem došlo a tam, kde šlo o štěstí nebo náhodu, strčil dominikána Pavla jako "šedou eminenci", která hýbe světem. I tak lze popularizovat naše dějiny a jsem zvědavá, jak bude autor pokračovat.

katka134
04.11.2017 3 z 5

Tento první díl série se mi dostal do ruky jako poslední. A je to dobře, protože bych s nákupem dalších dílů váhala. První ze série není tak dobrý jako následující. Ty stojí za to.

jprst
07.11.2016 2 z 5

Knihu jsem zkusil nalákán anotací, dokonce jsem ji i dočetl, ale žádný hit to není. Rozhodně si další z této série nedám.

TeaPeter
19.08.2016 2 z 5

Myslím, že tahle kniha by se spíše měla jmenovat "Jak je důležité mít Pavla aneb Karel IV pro naivní začátečníky". Je to taková nenáročná jednohubka s historickými motivy na dovolenou.

Khamsin
30.05.2015 3 z 5

Asi to nebyl autorův záměr... ale postava Karla IV. mi zde připadá jako naivní trumbera, který by si bez tajemného dominikána Pavla asi sám nedošel ani na prevét. Fajn, když tak působí ve svých 15 letech, tak se to "ještě dá". Ale když tak na mě působí i o 16 let později - jakoby postava v knize vůbec nestárla - pak mi to už docela vadí.

Nicméně kniha se jinak četla poměrně dobře a svižně. Historická fakta v knize jsou taky obsažena a podána jsou poměrně zajímavě, což oceňuji.

irousek9
07.10.2014 1 z 5

Já nevím..no...četla jsem už od tohoto autora lepší knihy.Osobně moc nemusím v historickém románu až tak moc vymyšlené postavy,které "prý" stály za pozadím závažných historických událostí jako byl tento tajemný dominikán, strážce Karla IV. Přečetla jsem již několik životopisných knih o tomto skvělém panovníkovi a tohle mi zkrátka připadá dětinské. Ale samozřejmě jako oddechové a lehké čtení proč ne.

kilometr
24.01.2014 2 z 5

Celá série se nese ve stínu lepšího čtení od stejného autora.Ještě že má budoucí král Karel IV. k ruce dominikána Pavla....40%.

tenax
05.01.2014 4 z 5

Trochu jiný pohled na Karla IV. a jeho dobu. Král a císař je zde vylíčen poněkud jinak, než ho známe z dějepisu, možná je tento pohled i autentičtější a lidštější, méně "kamenný". Důležitou postavou je ale dominikán Pavel, o němž toho ale v tomto prvním dílu série mnoho prozrazeno není. Je to jakýsi středověký James Bond, který se zjevuje a zasahuje v nejneočekávanějších okamžicích. Autor si zřejmě nechává v záloze další překvapení. A na to se těším.

Dandulka
04.05.2013 5 z 5

Největší postava českých dějin- Karel IV. Hltám každou knížku o tomto velikánovi, byť by to byl jen román psaný na hiatorických základech. U mě má Karel IV. vždy plný počet bodů!!!!!