Král za branou

Král za branou https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80533/mid_kral-za-branou-KEg-80533.jpg 4 153 10

Drenajská sága série

< 8. díl >

Století po hrdinné obraně Dros Delnochu musí lid Drenaje čelit nové hrůze - šílenému císaři, jehož u moci drží zkříženci, mocní dlaci, a tmaví templáři, mniši Temnoty a válečníci nemající sobě rovné: dva voje nepřemožitelného zla. Ale jeden muž, vyděděnec nenáviděný Drenajci pro svou nadirskou krev a opovrhovaný Nadiry pro své drenajské předky, se vydává na cestu, aby císaře zničil. Je to jeden muž proti vojsku Chaosu. Je to Tenaka Chán - Kníže stínů. -- zdroj: legie.info --... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Návrat
Originální název:

The King Beyond the Gate , 1985


více info...

Přidat komentář

špulo
17.05.2022 5 z 5

Za total fulhavs to úplne nie je. Predsa len nám David napísal aj prepracovanejšie veci. Ale, mne jeho prístup proste sedí. Nie vždy treba popisovať všetky charaktery do detajlu alebo zatiahnuť čitateľa na bojové pole cez 300 strán. Navyše, tento autor vám dokáže o svojich postavách povedať dosť veľa niekoľkými vetami či krátkou medziscénkou. A ešte do celého vložiť aj zopár myšlienok na zamyslenie. Proste, Gemmell...

avalonek
05.04.2022 5 z 5

Zase super čtení,vždycky mě to v polovině úplně obrátí a já to úplně slupnu


skepsi
09.09.2021 3 z 5

Ukočírovat narativ... to se Gemmellovi v Legendě povedlo na jedničku (za mě 10/10). Král za branou? Spousta motivů, spousta postav, snaha autora napchat to vše do necelých 400 stran... nemluvě o, oproti Legendě, zkratkovitých bitvách.

Na Gemmellovky nezanevřu... druhá co čtu a i přes uvedenou výtku se jedná o skvělou knihu... jen s nevyužitým potenciálem :)

7/10

denniys
08.05.2021 4 z 5

Tak nevím, jestli je už na mě těch příběhu z Drenaje moc, ale tento díl mě prostě nebavil. Možná je to tím, že předchozí Legenda byla naprosto skvělá. Tato kniha je dobrá, ale je to pořád to samé, každý další díl je jak přes kopírák - vždy se objeví nějaký silný, rozpolcený hrdina, který musí vyhrát bitvu, jež se předem jeví ztracená.. Navíc se jedná o poměrně jednoduché čtení s málo prvky fantasy.

Hadati
09.04.2021 3 z 5

Tenhle díl byl pro mě zklamáním. Je tady dost hlavních postav, které by mohly být zajímavé, ale není tu dost prostoru, aby se jim dalo dostatečně věnovat a rozvinout jejich charaktery. Čtenář tak nedostane dost času na to, aby si nějakou postavu dostatečně oblíbil. Navíc jde krátký vývoj těchto postav z mého pohledu špatným směrem.

Tenaka Chán je od svého dětství pod vlivem drenajské kultury a není důvod, aby cítil vřelé vztahy k nadirskému národu. Přesto mu stačí chvilka, aby přijal své nadirské kořeny a postavil se do čela svého národa. Zdirad je podvodník, u kterého jen těžko dokážete najít nějakou vlastnost, která by ve vás vzbudila sympatie. Dostatečné sympatie nezískáte ani vůči Ananaidovi nebo Decadovi, kteří jsou spíše jen stroji na zabíjení, než lidmi. Vykreslení Raivan, vůdkyně povstalců, je zase příliš mělké, aby dokázalo zaujmout. Ostatní postavy jsou pak spíše do počtu a jsou zaměnitelné. Nejzajímavější je pak vedlejší postava Pohan, která však má negativum, že pro hlavní dění v knize není nijak významná.

Tato kniha je zkrátka kotlíkem, do kterého bylo vhozeno mnoho dobrý ingrediencí, které se však nedovařily a dohromady vytváří pokrm nevalné chuti.
Mám rád Drenajskou ságu. Zejména Druss a Tulák jsou skvělé postavy, o kterých se dobře čte a snadno vzbudí sympatie čtenáře. Tady však nevystupuje ani jeden z nich a Gemmelovi se nepodařilo nahradit je žádnou postavou, která by se k nim byť jen blížila.

Doufám, že poslední tři knihy, které mě v této sérii ještě čekají (čtu je podle dějové chronologie, ne jak knihy vyšly za sebou), se opět vrátí ke kvalitě, na kterou jsem si v této sérii zvykl.

n.ezn.amy
10.03.2021 5 z 5

Sto let po velké bitvě o Dros Delnoch je opět Drenaj ve velkém ohrožení, kdy šílený císař se rozhodne dobít celý svět. Tentokrát se mu postaví tři hrdinové, z nichž každý je něčím poznamenaný, Tenaka Chán, míšenec nadirky a drenajce, Ananais, kdysi krasavec, teď znetvořený bojovník a jedinečný šermír Decado, který začíná pochybovat o svém umění. Jediná šance je sjednotit kmeny Nadirů a postavit vojsko proti císaři. Ovšem nadiry již sto let nikdo nedokázal sjednotit a tato snaha je prakticky bez šance. Ale kde je vůle, tam je i cesta. Další z drenajských příběhů, kdy naděje umírá poslední a víra ve vítězství dodává odvahu.

Pan_Skala
14.02.2018 4 z 5

Klasický Gemmell jenom škoda, že to v sérii je po výborné Legendě. Nebylo to špatné, ale přiznávám, že znám jeho lepší knihy. I přes to všechno jsem si to užil a už přemýšlím, kterou další si přečtu.

Gordonlord
17.07.2017 1 z 5

Pro mě zatím nejhorší Gemmellovka.

Postav je tady jak v Indii na nádraží, žádná zde nemá prostor a u některých jsem během děje ani nevěděl, kdo vlastně jsou. Příběh je nemastný neslaný, nudil jsem se celou dobu a knihu jsem dočetl prostě a jen proto, že nemám rád rozdělanou práci.
Tenaka Chán se zde nijak neprojeví - což ostatně nikdo z hlavních hrdinů - a celé to zároveň postrádá sílu, charisma, napětí, gradaci a dokonce i finále. Gemmell u toho snad spal.

Zbytečná kniha a velké zklamání, nemám co víc bych dodal.

Eigis
27.11.2013 4 z 5

Kniha má velice dobrý děj, ale některé části by si zasloužili větší prostor.

Krišot
10.05.2013 4 z 5

Po legendě je toto další kniha od Gemmela, kterou jsem přečetl za pár dnů. Zde opět předvádí svůj jemnocit pro tvorbu hrdinů a jejich vývoj. V ostatních fantasy jsem si dokázal vždy vybrat hrdinu mému srdci nejbližšího. Zde bych to nedokázal, adeptů je prostě mnoho. K tomu si připočítejte ještě úžasnou atmosféru a máte další skvělou knihu.