Král z Luxoru

Král z Luxoru https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423997/bmid_kral-z-luxoru-moG-423997.jpg 5 156 32

Životní příběh významného archeologa, objevitele Tutanchamonovy hrobky Howarda Cartera, začíná v době, kdy mladý Howard dokončuje docházku školy. Právě tam přichází nová učitelka, Sára Jonesová a s ní i jeho celoživotní láska. Autor sleduje Carterovy osudy milostné i profesionální, spletité cesty, jimiž se nadaný kreslíř dostal k archeologii. Jeho tragické lásky k ženám si hledali východisko v obdivu k Egyptu a starověkým dějinám. Carter, objevitel několika hrobů v Údolí králů, časem byl téměř posedlý myšlenkou nalézt hrob málo známého faraona Tutanchamona, panovníka 18. dynastie. Léta proto žil Carter v poušti, usiloval o splnění svého snu a mnohdy byl blíž šílenství než úspěchu. Románová biografie líčí osudy člověka, vzešlého z chudých poměrů, který dosáhl světového věhlasu, ale přestože odhalil významnou součást dějin lidstva, zemřel v zapomenutí.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Der König von Luxor , 2000


více info...

Přidat komentář

Emik87
17.02.2024 4 z 5

Knihu bych si užila daleko víc bez Sáry. Chápu, že bez ní by se nic z příběhu nestalo, ale stejně. Při líčení vykopávek atd. jsem byla z knížky nadšená. Zato vyprávění a básnění o Sáře bylo zbytečné, natahované a přitažené za vlasy.

madem
25.06.2023 5 z 5

četla jsem už od autora asi dvě knížky o hledání hrobek. Říkala jsem si, že mě nemůže už nic překvapit. Ale narazila jsem na nejlepší (pro mě) knihu autora.
Skvěle zpracované téma. Naprosto mě to nadchlo.


kalache
11.12.2021 4 z 5

...obdivuhodná vytrvalost lidí i když jim skřípe písek mezi zuby ...

m_martina
07.12.2021 5 z 5

Poslední dobou se mi líbí historické romány. A do Egypta se vždycky ráda podívám. Kniha o Howardu Carterovi se hezky četla a zase jsem se dozvěděla něco nového.

Lena79
11.06.2021 5 z 5

Začínám mít autora ve velké oblibě, protože toto je druhá kniha, kterou jsem četla a opět pecka. Celkem snadno jsem se nechala vtáhnout do děje, v Údolí králů mě to fakt bavilo. Je zde nádherně popsaná trpělivá práce archeologů. Knihu určitě doporučuji.

danka13
02.05.2021 5 z 5

Určitě 5 hvězdiček, byla jsem tam, knihu jsem si užila a do Egypta se určitě vypravím ještě jednou.

Janadvorackova
07.04.2020 2 z 5

Čekala jsem víc archeologie a dobrodružství, ne erotickou fixaci na starší učitelku z jeho strany. A z její strany taky pěkné podivnosti.
Prostě Sára v každé druhé větě. Zklamání.

loskarlos
31.03.2020 3 z 5

Zajímavý příběh skutečného života. Styl psaní málo svižný.

85098211
27.07.2019 5 z 5

Vynikající kniha na téma, které mne vždy zajímalo. A na archeologii nedám dopustit dodnes ;-). Autor umí psát, příběh je svižný a strhující a jen odsýpá. Zajímavý je i začátek knihy, kde se více dozvíme o raném mládí Howarda Cartera. No a potom i samotné hledání Tutanchámonovy hrobky je obdivuhodné, hlavně ta trpělivost, protože Carterovi se opravdu hodně dlouho nedařilo. Ostatní by to pravděpodobně vzdali už dávno... Román je čtivý a určitě zaujme každého, kdo má rád knihy tohoto typu. A taky se zde (víceméně na konci) mihne Agatha Christie - moje absolutně nejoblíbenější spisovatelka :-), dále Charlie Chaplin a další známé osobnosti té doby. No, a potom nedejte plný počet, že ano? :-)

Jacck
13.05.2019 5 z 5

Docela dobré, dám tak 4.5 hvězdičky. Jedná se životopis Howarda Cartera, anglického amatérského archeologa, která objevil v Egyptě hrobku Tutanchámona a nastartoval na západě mezi válkami celou modní vlní egyptologické mánie. Životopis se v obecnosti drží známých fakt z Carterova života, ale mezery vyplňuje fikcí. Např. jeho láska k jeho učitelce, Sáře Jonesové, je nejspíš fiktivní. Naproti tomu osoby jako Naville, Petrie, Chaplin a spousta dalších jsou reálné historické osobnosti.

Rozmarýna Rozm
03.09.2018 5 z 5

Zajímavý životní příběh Howarda Cartera, který vykopal hrobku Tutanchamona. Na knize oceňuji popsaný způsob, jakým probíhaly vykopávky. Vždy jsem si říkala, jak ti archeologové vědí, kde kopat. A oni nevědí, prostě začnou kopat a když nic nenajdou, kopou o pár metrů dále. Škoda, že na závěr nebylo slovo autora o tom, kde našel informace o Carterovi a o tom, co je pravda a co fikce.

hajrys
15.06.2018 5 z 5

Plně souhlasím s Killinjoke. První třetina knihy mohla být kratší. Zbytek přečten se zaujetím. Opravdu mistrovsky napsaný román z prostředí archeologie. Nelze poznat, kde je skutečnost a kde fikce. Prostředí Egypta a archeologických vykopávek je popsáno velmi pěkně. Příběh nezdolné vůle a trpělivosti. Krásná kniha

Killingjoke
08.04.2018 5 z 5

Král z Luxoru je románovým zpracováním osudu slavného Howarda Cartera, objevitele hrobky faraona Tutanchamona. Nejsem si však jist, zda je právě archeologická práce v tomhle příběhu to nejdůležitější. Spíše jde v prvé řadě o romanticko-milostný příběh může, svádějícího marný boj s milostnými nezdary, kterého hra osudu přivedla do výhně egyptské pouště... Čekal jsem trošku jinou knihu a za normálních okolností bych knihu po pár desítkách stran odložil. Ale jak teď konečně přichází jaro, asi jsem se taky trošku nakazil a nakonec i zjistil, že mě vážně zajímá, jak tenhle příběh o velké a zakázané lásce dopadne. Směr příběhu se totiž odvíjí od chvíle, kdy patnáctiletý Howard Carter prožije vášnivý milostný vztah se svou učitelkou Sárou Jonesovou, tedy od něčeho, po čem během jalových let naivně toužil nejeden kluk a to včetně mě. Samozřejmě, později se posouváme do Egypta, kde trvalo Howardu Carterovi dalších třicet let, než dosáhl svého stanoveného cíle a nalezl místo posledního odpočinku zapomenutého faraona... To vše napsané opravdu poutavou formou, kombinující historické souvislosti s autorovou schopností vymyslet situace a události tak, že vyznějí uvěřitelně až do poslední stránky knihy. Možná dvakrát třikrát jsem si říkal, že daná situace je až moc náhodná na to, aby se kdy skutečně odehrála. Takže nakonec asi nemám nic co vytknout, snad jen se mi zdálo, že první třetina knihy mohla mít klidně o polovinu méně stran. To je ale jen detail a knížka se mi jinak opravdu moc líbila... Jen by mě fakt zajímalo, nakolik byla Sára Jonesová skutečnou postavou, protože na internetu jsem o ní v souvislosti s Howardem Carterem nic nenašel, ale třeba jen nejsem ten správný hledač pokladů :)

Sabinaski
12.02.2018 5 z 5

Přečteno v češtině i němčině. Příběh Howarda Cartera je ohromující. Hltala jsem jeho život, objevy, lásky... Z historických knih mě baví pouze Egypt a Philipp píše fantasticky!

Hannelle
10.09.2017 5 z 5

Zatím nejlepší kniha od tohoto autora. Život Howarda Cartera byl plný změn, náhod a nečekaných zvratů. Obyčejný mladík, který díky svému nadání, píli a odvaze dosáhl obrovského úspěchu na poli archeologie. A jak už to u takovýchto vyjimečných lidí bývá, za svůj úspěch musel také tvrdě zaplatit. Skvěle napsáno!

JPBelmondo
22.05.2017 4 z 5

Další krásná kniha od oblíbeného autora. Příběh je vlastně životopisem Howarda Cartera a líbilo se mi, že se netočí jen kolem hledání a objevení hrobky Tutanchamona, ale je i protkán celoživotní láskou Cartera. Velmi působivě napsáno, čtivé a dojemné zároveň.

Dandy1
17.04.2017 5 z 5

Kniha mě moc bavila. Vandenberg umí dobře ztvárnit atmosféru dané doby.

Jana283
23.02.2017 5 z 5

Nejlepší Vandenberg. Historie, láska, vášeň...

kleozpatra
02.07.2015 5 z 5

Moje první setkání s Vandenbergem a hned láska jako trám, co na tom, že už jsme žádnou další knihou spolu víc nevstoupili do téže řeky, Král z Luxoru bude navždy spojen s Howardem Carterem a velkou vášní a nezlomnou touhou hledat. Přepis jeho telegramu o tom, že našel, odstartoval mocné dojetí a můj zájem o jeho osobu. A to je přece krásný, když se odstartuje zájem, no ne? :)

Damato
23.06.2015 5 z 5

Natrefila jsem na knihu v knihovně, když ji přede mnou někdo vracel a jméno spisovatele mi nebylo úplně neznámé- četla jsem Zapomenutého faraona, - jen jsem do knihy nakoukla a hned si ji půjčila a určitě jsem udělala dobře. A myslím, že budu určitě v seznamu pana Vandenberga pokračovat.