Král, Válečník, Kouzelník, Milovník

Král, Válečník, Kouzelník, Milovník https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208554/kral-valecnik-kouzelnik-milovnik-DNB-208554.png 4 43 9

Analytický (jungiánský) pohled na mužskou duši. Autoři poukazují na problematiku nezralých mužů a současnou krizi mužské identity. Příčiny vidí ve dvou základních faktorech - vytrácení rituálních praktik, speciálně iniciačních a přechodových rituálů, ze života moderní společnosti a v přežívání patriarchátu jakožto projevu nezralé mužnosti. Současní muži nepostrádají ani tak vztah k ženství, jak je jim vytýkáno feministkami, ale spíše jim chybí vztah k pravé mužnosti. Svoji nezralost zakrývají panovačností, agresivitou a předstíráním mužnosti. Cesta k nápravě tohoto stavu je možná skrze jungovskou psychologii, kdy prostřednictvím aktivní imaginace se muži doberou k archetypům zralé mužnosti, tedy přejdou od psychologie chlapce k psychologii muže, která se pojí s archetypy Krále, Válečníka, Kouzelníka a Milovníka.... celý text

Žánr:
Esoterika, astrologie, okultismus , Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

King, Warrior, Magician, Lover, Rediscovering the Archetypes of the Mature Masculine


více info...

Přidat komentář

JirkaTob
30.01.2023 3 z 5

Knížka pro mě bla v některých pasážích velice čtivá. V jiných jsem nerozuměl, co se snazi autor říci a v některých autoři skáčou od jednoho k druhému bez rozmyslu.
Podařené části jsou podle mě ty o válečníkovi a kouzeknikovi.
Rozebírání negativních a nezralych forem pro mě bylo zdlouhave. Osobně jsem doufal ve více praktik přechodů, dosahování plnosti atd.
Kdyby knížka orizla eto odstavce, zůstalo by z ní 120 mnohem lépe čtivých stran.

Zmiu
23.03.2022 3 z 5

Čtivá kniha, která pomůže rozkrýt, proč se někteří muži chovají tak, jak se chovají. Stojí za přečtení, ale v mnohém už na mě působí zastarale.


Hannah13069
14.09.2021 4 z 5

Velmi zajímavá a čtivá kniha. Bylo zvláštní a zajímavé, jak c některých popisech archetypů, ať už chlapeckých nebo mužských, jsem viděla chování mých kamarádů a známých i kolegů. Doporučuji přečíst, stojí to za to.

Zelený_Drak
21.08.2021 3 z 5

Kniha mě nepřesvědčila o tom, že psychologie je věda. Stále mi to připadá jako "nový název pro magii ve 21. století". Trochu chaotické, trochu povrchní. Od všeho se nakousne trochu. Nejvíc mě asi zaujalo, že se jungiáni nesnaží napasovat lidi do archetypů, ale archetypy do lidí. Podle této práce má mít vyzrálý člověk všechny archetypy v rovnováze. Poněkud mě mrzelo, že je to kniha "pro muže" a nedaří se mi najít její "ženský protějšek", ale dobře se to četlo a bylo to zajímavé. Na druhou stranu nechápu, že pro někoho může být toto nějaké zásadní, život měnící dílo. To se mi ale u psychologických knih stává často - že nechápu, že lidé potřebují navštívit terapeuta, aby na to či ono přišli a je to pro ně úplně nové a šokující (srozumitelnější mi přijde "terapie jako urovnání myšlenek").

Sygi
27.09.2020 5 z 5

Velice pečlivě zpracovaný přehled mužských energií a archetypů. Díky knize jsem se lépe vyznal v jejich využívání a působení - každý totiž disponuje všemi energiemi, které se ideálně doplňují a podporují.

Antares
14.01.2019 5 z 5

Knihu by som doporučila nielen mužom ale aj ženám. Ja som si ju zo zvedavosti prečítala (alebo, pravdupovediac, som ju úplne zhltla :)) a je fakt výborná. Pomohla mi pochopiť niektoré veci na vás - mužoch. A nielen to, niektoré myšlienky v nej sú univerzálne a inšpirovať sa môže každý. Je písaná naozaj stručne a veľmi výstižne, k veci. O to viac je ale potrebné sa nad vetami zamyslieť. Kniha nie je diktát, mala by vás (nás) viesť k pravde, ktorú v sebe nosíme. Mimochodom, metóda osobného dialógu (v závere knihy) medzi archetymi skutočne funguje.

Shindo
03.11.2018 4 z 5

Osobne sa na veci týkajúce sa "hľadania vlastnej maskulinity" pozerám s istým odstupom. V dnešnej dobe sa roztrhlo vrece s kadejakými konšteláciami, výcvikmi, kurzmi kde sa chlapi učia ako byť chlapmi a pochybnou literatúrou a často si kladiem otázku kde je hranica medzi skutočnou pomocou a ťahaním peňazí z naivných ľudí (takéto "zasväcovacie" kurzy totiž nebývajú práve najlacnejšie). Je smutné, že sa z mnohých z nás za posledné desaťročia stali posrané bábovky a atrapy chlapov.

Súhlasím aj s tým, že absencia prechodových rituálov je pre dnešného priemerného chlapa veľkou ranou. Vyrastajú z nich slabosi, muži - nemuži, otcovia, ktorí sú v rodine obrazne (alebo doslova) neprítomní... Nemyslím tým, že by mal každý chlapec po dovŕšení plnoletosti ísť do hôr skoliť diviaka vidličkou aby sa z neho stal muž, no chápete, kam tým mierim.

Pokiaľ ide o knihu, nie je to žiaden ezožvást. Jeden z autorov je jungiánsky psychoterapeut a kniha čerpá z Jungovej typológie archetypov. Preto je fajn, ak má človek aspoň nejaké povedomie o Jungovych teóriách. Kniha vysvetľuje pôsobenie štyroch mužských archetypov v živote bežného chlapa a to ako pozitívne, tak aj "negatívne" stránky. V závere poskytuje aj pár techník na prácu s archetypmi, ktoré sa môžu zdať na prvý pohľad divné, no v kontexte knihy dávajú zmysel (hey, as long as it works...).
Viackrát tu padajú aj známe mená ako Joseph Campbell alebo Robert Bly.

Pristupujte ku knihe zodpovedne ako ku kamošovi a radcovi, nie new age plátku na úrovni bulvárnych časopisov a je dosť možné, že vám rozšíri obzory.

LordSnape
01.07.2017 5 z 5

Osobně bych řekl, že v dnešní době jsou archetypy ještě více aktuální, než když s nima sám Jung přišel. Současnost ukazuje, že je potřeba maskulinnitu propagovat čím dál více. Společnost se změnila a s ní i muži. Slovo chlapa už není co bývalo a sám muž ztratil svoje místo ve světě i společenství. Ale to vše se dá (z)vrátit díky téhle knize. Je dnes už vlastně směšné, že autoři tady mluví o ztrátě mužství a přitom originál vyšel na počátku 90. let min. stol. Kniha je o psychologii a přístupu k okolí, životu i vztahům k ženám, ale není to žádná esoterika ani příručka osobního rozvoje, což jistě zklame lidi jako kolegu Comodore...

Pes Filipes
25.02.2017 5 z 5

Paráda, dobrá knížka o mužských a vlastně i chlapeckých archetypech. Čte se lehce. Sami si ji přečtěte a uvidíte.