Král Šumavy

Král Šumavy https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93045/kral-sumavy-93045.jpg 4 157 42

Dobrodružný román podle skutečných událostí o strážcích československé hranice na počátku padesátých let. Kniha je snad i o tom, že cílem pohraničníků není a nebylo prohlubovat umělé předěly mezi státy, ale především postavit hráz zlu, namířenému proti základnímu právu každého člověka svobodně a po svém volit způsob života.... celý text

Přidat komentář

ArwenAragorn
22.11.2023 4 z 5

80%

Marie:
A tu vyrazila výkřik plný hrůzy.
Pocítila silný, obrovský strach, který ji zbavil myšlení. Stála zlomek vteřiny s klíčem v ruce, neschopná pohybu, vyděšené zvíře, kterému hrozí smrtelné nebezpečí. Na světlé ploše dveří ležel za jejím stínem ještě jeden stín, patřil někomu, kdo se k ní blížil od dveří na půdu. ...
___________________________________________________________________________
Pokud pomineme, že kniha je poplatná minulému režimu, jedná se o velice dobrý detektivní příběh. Má stísněnou, napjatou atmosféru, není tam nic moc veselého. I ta Šumava se svými blaty je tam pochmurná. No, neměli to ti kluci u hranic lehké.
Velmi dobře je zpracovaný i film, který jsem několikrát viděla.
Je to čtivé, napínavé, dobrodružné. Doporučuji.

mila2411
11.11.2023 4 z 5

Když odečtu nezbytnou várku ideologie a raději ani nemyslím proti komu byli tehdejší pohraničníci nuceni bojovat, je to čtivá a dobrá česká detektivka. Dýchá z ní chlad šumavských slatí. Oproti filmu tam toho moc navíc není.


heavy66
09.11.2023 4 z 5

Socialisticky uvědomělá literární díla ve svých komentářích obvykle kritizuji. Král Šumavy je výjimkou potvrzující pravidlo, přiznávám, že se mi četl velmi dobře. Napínavý eastern o statečných ochráncích hranic proti zákeřným a zavilým odpůrcům pokroku a vlády lidu! Filmová adaptace je stejně dobrá, skvělí herci, studená a deštivá atmosféra černobílého obrazu.

AmberTom
20.10.2023 3 z 5

Příběh pohraničníků ze začátku vlády nesmyslné komunistické ideologie. Kniha je psána svižně, zajímavě a chcete ji dočíst, opravdu syrový detektivní příběh, ale...
Ano, takto žili a přemýšleli naši předci, ne samozřejmě všichni, ale unavení skončenou válkou, chtěli něčemu věřit, chtěli budoucnost a tak jich hodně bohužel uvěřilo komunistům.
Měli bychom se z toho poučit a ne se zase slepě hnát k těm novým, dalším rodícím se ideologiím - každý si může dosadit podle svého uvážení, nebo nás to semele a naši potomci na nás v budoucnu budou zase plivat, co že jsme to udělali...

rafan65
21.09.2023 3 z 5

Tuto knihu musí člověk brát z nadhledu, jde o dílo poplatné tehdejšímu režimu. Děj je celkem ucházející, pro dnešní generaci která už nezažila povinnou vojenskou službu asi těžko k pochopení. Prostě taková byla doba a museli jsme to nějak přežít.

Aribana
09.03.2023 2 z 5

Kniha z dob komunistické éry nečetla se mi úplně nejhůř, ale už je pro dnešní dobu trochu zkostnatělá.

n.ezn.amy
01.01.2023

Příběh pohraničníků krátce po únorových událostech r.1948 a hlavně jejich honba za Králem Šumavy, který převádí lidi do Západního Německa. Tak nějak nevím jak napsat hodnocení této knihy. Z literárního hlediska je kniha napsaná podle mě dobře. Pokud člověk odhlédne od ideologie, tak je napsaná hodně napínavě a děj rychle plyne. Ovšem je dobré si přečíst i jiné knihy, které jsou psané těmi, kteří převáděli a zachraňovali občany před komunistickou "spravedlností" . A zde pak dochází k určité kontroverzi. Tato kniha je napsaná bývalým komunistickým pohraničníkem a je zde patrný jeho názor na tuto problematiku. Vyvrcholení této knihy je lživé, což už dnes asi každý ví, stejně jako pohled na lidi, kteří utíkali z této republiky a byli jednoznačně zaškatulkování. Přesto, jak jsem psal výše, se mi z literárního hlediska četla dobře, jen každý má tu svojí pravdu někdy jinde. A proto knihu hvězdami nehodnotím.

Bufko
28.05.2022

Právě čtu Návrat krále Šumavy od D. J. Žáka. Před tím, než jsem začal číst, mě napadlo, zda to není pokračování něčeho, když je to "návrat". A tak jsem se náhodou dostal k této "knize". Do teď jsem nevěděl, že existuje knižní předloha filmu. Držím se pravidla, že než shlédnu nějaký zajímavý film, který vychází z knižní předlohy, snažím se nejdříve tuto předlohu přečíst a až pak se vyžívám sledováním filmu a porovnávám, zda se mé představy, získané čtením, přibližují filmovému zobrazení. Bohužel, film jsem viděl ještě jako děcko a určitě nehodlám trávit volný čas čtením této reklamy na pohraničníky. Vůbec mě překvapuje, že to dnes někdo vůbec čte a ještě tomu dává nějakou hvězdu. Doporučuji ten Návrat krále Šumavy.

KnihovniceVěra
27.01.2022 2 z 5

Kniha ještě detailněji než film popisuje praktiky příslušníků Sboru národní bezpečnosti po Únoru 1948 na hranicích s Bavorskem, jednostranně vyzdvihuje jejich "zásluhy" o zadržení lidí nepřátelských nebo nepohodlných komunistickému režimu, kteří se rozhodli odejít na Západ. Zatkli je třeba jen proto, že vystoupili z autobusu blízko hranic a nesli si kufry = pokus o trestný čin opuštění republiky. Vadil mi ten autorův třídní pohled, kádrování lidí a oslava věčně vzteklých soudruhů z SNB. Jejich těžká služba ve mně nevyvolala soucit, vždyť se do SNB přihlásili dobrovolně (teprve později pro roce 1950 byla zřízena Pohraniční stráž a hranici střežili vojáci povinné základní služby, ale to už je mimo časový rámec tohoto románu).
Opravdu přesná ukázka té doby vysídlování pohraničí, nastolování komunistických praktik včetně opěvování třídně uvědomělých hrdinů, jejich kulturní činnost (dechovka v místní hospodě)...
Za mě horší než film.

Abroš
23.01.2022 5 z 5

Dobrodružný příběh posádky pohraničníků . "Poplatné" době, ikdyž poplatné je asi špatné slovo. Prostě byla taková doba.....Dobře čtivá dobrodružná kniha.

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Klasika, kterou není třeba představovat. Pro pamětníky jistě agitka, ale taková prostě byla doba a kniha i film zapadají právě do této doby a příběh je pěkný, i když syrovost té doby z ní čiší.

georginaa
07.08.2021 5 z 5

Poutavé čtení z pohraničí Šumavy padesátých let, kde jednotka pohraničníků se snaží zlikvidovat převaděče, kteří výborně znají svůj kraj a převádějí lidi na obě strany hranice.... Příběh se hodně připomíná spíše filmem než knihou. Nezapomenutelný Jiří Vala, Radovan Lukavský, Jaroslav Marvan a plno dalších herců, kteří ne nadarmo jsou zasloužilými umělci.

pepa4081
30.04.2021 4 z 5

Doba, ve které se příběh odehrává, byla strašná, a jsem rád, že jsem ji nezažil. Díky bohu za tu trošku svobody, kterou dnes máme. Netroufám si ani hádat, na kterou stranu bych se v těch dobách přiklonil já. Hodně mi vadí, když dnes někdo mluví o pohraničnících, jako o vrazích. Byly to často ještě kluci, kteří něčemu věřili nebo prostě museli poslouchat rozkazy. (Sám jsem si užil své dva roky – a nebyly to prázdniny.) Naprosto souhlasím s komentářem od draka. Z literárního hlediska jsem si knihu opravdu užil. Myslím, že mnozí autoři dnešních thrillerů by se od pana Kalčíka mohli učit.
Mimochodem příběh se v některých pasážích mírně odlišuje od filmu, který hodně z nás zná. Pokud se oprostíte od ideologického poslání díla, můžete si čtení užít jako já.
Uspokojivé.

Německej
21.04.2021 5 z 5

Mně blízké jako bývalému pohraničníkovi, i když v jiné oblasti státních hranic.
Příběh trochu zpolitizovaný, ale čemu se divit v šedesátých letech...

Obelix15
09.01.2021 3 z 5

(SPOILER) Člověk zná film nazpaměť, proto jsem si řekl, že si přečtu i knižní podobu. Příběh jako takový je velice poutavý, i když vím, že je dílo osekáno a natečeno / napsáno dle tehdejší idey. Líbilo se mi, že dialogy a scenérie jsou skoro na vlas stejné jako ve filmu. Člověk si tak během četby mohl v hlavě přehrávat film. Dále se mi líbil konec Krále Šumavy, který neodpovídal filmu a já se nikdy nebránil alternativním koncům. Co ale nepochopím bylo to, proč je v knize uvedeno, že Pavel Rys při útěku od manželky do Bavor zastřelil u hamru strážmistra přezdívaného Mařenka, když ve filmu při stejné situaci zastřelil strážmistra Cigánka? Nevím, jestli to byl záměr či ne, ale pro někoho, kdo má příběh nakoukaný, to bylo jako pěstí do oka. Za mě 3 hvězdy.

rumund
23.11.2020 3 z 5

Velice známý příběh, který jsem si prostě musel přečíst. Ale takový lepší průměr.

TaťkaMF
31.08.2020 3 z 5

Dobrodružný román z prostředí jedné pohraniční hlídky v Hamrech na Šumavě, která se snaží zadržovat tzv. kopečkáře a zahraniční agenty. Úspěšných záchytů je ale málo a větší skupinky se pomocí pololegendárního převaděče dostávají stále mimo dosah jednotek strážmistra Kota. Záhada, kdo je vlastně tím převaděčem, který je také přezdíván jako Král Šumavy, nás provází celou knihou. Do toho ještě sledujeme osudy a život dalších příslušníků a i několika obyvatel pohraniční obce. Děj je místy docela zábavný a napínavý. Autor si neodpustil množství prostranických narážek, ale ty jsem míjel spíš s úsměvem. K některým postavám (např. Zeman) jsem celou knihu nemohl najít hlubší vztah. Celkově je zápletka docela zajímavá a kniha mě přesvědčila, že bych měl vidět i filmovou verzi.

draka
21.08.2020 5 z 5

Narukuji na vojnu, je mi 18-20 let, mám za sebou přísahu a nemám z civilu žádný problém se zákonem a v rodině nikoho v zahraničí. Jsem přiměřeně zdravý a přidělili mě k Pohraniční stráži kamsi na západní nebo jižní hranici. Dostanu samopal s ostrými náboji a jdu strážit s jasnými příkazy a rozkazy. Zahlédnu narušitele, zavolám: „ Stůj !“ Pak: „Stůj nebo střelím !“ Potom vystřelím varovný výstřel do vzduchu a když nezastaví, střílím nad hlavu a pak s cílem trefit, ale pokud možno zadržet živého. Nechci se nechat postřelit ani zastřelit. Může mi jít o život. Pak je mi jedno, jestli to je voják, běloch, černoch, žid, cikán, muslim, věřící či nevěřící. Jsem voják ! Je na tom něco k nepochopení? Nezastávám se minulého režimu, v roce 1976 jsem omítl jít k volbám. Pamětníci ví, jak na to dokázal režim reagovat. Mám v knihovně dost publikací žalujících minulý režim, poválečná a padesátá léta, únorový puč, kolektivizaci, postihování a likvidaci církve a kněží, spisovatelů, učitelů, jejich utrpení ve vězení a uranových dolech, mohl bych pokračovat. Nejsem žádný hrdina ani soudce. Vojáci na hranicích byli „jen vojáci“.
Román Král Šumavy zachycuje věrně život vojáků na hranicích a je velmi dobře napsaný, proto je oblíbený a úspěšný. Filmové zpracování patří k našim nejlépe hodnoceným filmům.
Pozn: V ZVS jsem sice sloužil na západní hranici, ale jako mechanik v technických opravnách

1amu
06.08.2020 odpad!

Režimní komunistický spisovatel psal knihy na objednávku zejména ministerstva vnitra. Stačí se podívat na jeho životopis a pozorný čtenář má hned jasno.
Protože znám exteriér, kde probíhal děj nejen této knihy a k tomu zde byl ještě film, očekávaný normálními lidmi s napětím. Výsledek ? Drtivá většina chtěla po skončení vrátit 2 .-Kčs (v oněch dobách cena 1 lístku). Krásně to napsal v komentáři woodward, nenapsal bych to lépe.
Inu soudruh ředitel nakladatelství Naše vojsko napsal póvl a tučného bakšiše si jistě užíval.
Jenže opravdová historie se psala jinde a jinak.

Katka2382
14.05.2020 3 z 5

Tahle kniha se prostě musí číst s určitým nadhledem jinak to nejde.Myslím,že kniha i film věrohodně líčí dobovou atmosféru.