Král obléká halenu

Král obléká halenu https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68004/bmid_kral-obleka-halenu-730-68004.jpg 4 22 3

Jaká je pravda o panovníku Václavu IV? Byl Václav IV. dobrotivým panovníkem, který v převleku chodil mezi lid a naslouchal hlasu svých poddaných? Či naopak slabošský a neřestný vládce, který se jen z rivality spolčoval proti šlechtě s nižšími stavy i lůzou? Vstoupíme-li do nitra člověka přes propast několika staletí, poznáme příběh muže, který po otci zdědil císařskou a královskou korunu a přitom vstoupil do složitější doby, na přelomu dvou epoch, kdy se již objevily první záblesky husitství. Václav dokázal rozeznat nově nastupující společenské síly, ale nedovedl se již o ně opřít, najít východisko z konfliktů zmítajících říší. Měl své vladařské tužby a plány, ale také povahu utíkat před skutečností, skrývat se v pitkách a na lovu. Jeho příběh byl spíše tragédií samoty, pasivity, nerozhodnosti mocného panovníka, který neměl síly uchopit otěže své doby. Autorův výrazně knižní, barvitý jazyk vykresluje především Václavův duchovní svěg a dobovou atmosféru a činí z románu báseň v próze.... celý text

Přidat komentář

Kuža007
21.03.2020 5 z 5

Krásný historický román. Pan Kratochvíl jako jeden z mála autorů nedělá z Václava IV. jen neschopného panovníka a opileckou trosku, ale i jako člověka s těžkým osudem.

KnihovniceVěra
21.08.2018 3 z 5

Lyrické vyprávění o pocitech Václava IV. mě sice nenásilnou formou připomnělo některé momenty z historie, ale vyznívá velmi depresivně. S uspokojením jsem si přečetla v létě u vody, ale na podzim by to k dobré náladě nepřispělo. Chápu, že autor to psal v době nacistické okupace, což se odrazilo v celkovém ladění knihy.


tomas8187
20.08.2015 4 z 5

Kniha je spíše lyrické vyprávění s barvitými až snovými obrazy, s poetickými popisy pocitů krále Václava a jeho vnímání světa a bezprostředního okolí. Pro čtení knihy je určitě dobré znát dobové reálie a události.