Král obléká halenu

Král obléká halenu https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53891/bmid_kral-obleka-halenu-ipp-53891.jpg 4 22 3

Historický román o životě a tragické vládě Václava IV. Autor zde na pozadí evropských a českých dějin líčí jeho osud od křtu r. 1361 do jeho smrti a tajného pohřbu v předvečer husitských bouří r. 1419, přičemž je to však více román o člověku než o císaři a králi, který se marně snažil být mocným panovníkem, protože síly, jež určovaly běh dějin nedaly se zvládnout. Po řadě neúspěchů, kdy pozbývá moc císařskou a nakonec i královskou, "obléká halenu" a dochází do krčmy mezi prosté lidi, aby se zachránil z pocitu osamělosti, ale pak jej zastihne předčasná smrt a všechno předchozí úsilí není, jak uzavírá autor, "než vzplanutím jediné plevy v požáru krve a plamenů, jímž začíná těžce pracovat k porodu nový svět"... celý text

Přidat komentář

Kuža007
21.03.2020 5 z 5

Krásný historický román. Pan Kratochvíl jako jeden z mála autorů nedělá z Václava IV. jen neschopného panovníka a opileckou trosku, ale i jako člověka s těžkým osudem.

KnihovniceVěra
21.08.2018 3 z 5

Lyrické vyprávění o pocitech Václava IV. mě sice nenásilnou formou připomnělo některé momenty z historie, ale vyznívá velmi depresivně. S uspokojením jsem si přečetla v létě u vody, ale na podzim by to k dobré náladě nepřispělo. Chápu, že autor to psal v době nacistické okupace, což se odrazilo v celkovém ladění knihy.


tomas8187
20.08.2015 4 z 5

Kniha je spíše lyrické vyprávění s barvitými až snovými obrazy, s poetickými popisy pocitů krále Václava a jeho vnímání světa a bezprostředního okolí. Pro čtení knihy je určitě dobré znát dobové reálie a události.