Artuš

Artuš https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465012/bmid_artus-x6t-465012.jpg 4 53 16

Král, jenž byl a bude série

1. díl >

VEŠKERÉ LEGENDY A MÝTY... JSOU PRAVDIVÉ. Starodávná pochva bájného Excaliburu padne do rukou podivných nacionalistů, kteří chtějí s její pomocí naplnit dávné proroctví o návratu krále Artuše. Ale dříve, než k tomu dojde, se do věci vloží Bridgette McGuireová, svérázná důchodkyně a bývalá lovkyně netvorů. Tím uvede svého nic netušícího vnuka Duncana do světa legend, o nichž doposud neměl ani zdání. Společně se vydávají na dobrodružnou výpravu, během níž budou muset čelit démonům, komplikované minulosti vlastní rodiny a postavit se tajemným nebezpečím, pocházejícím sice z dávné britské minulosti, ale schopným ohrozit i její budoucnost.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The King is Undead , 2020


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
15.04.2023 3 z 5

Zpracování legendy o králi Artušovi byste našli milion a Gillen ji propojil s příběhy o lovcích nestvůr. Mladý Duncan se tak v dozvídá, že jeho babička byla dříve lovkyní a tento život začíná také pomalu objevovat. Dialogy těch dvou byly opravdu vtipné a kresba je povedená, ale postupně to začíná sklouzávat ke klišovitosti a rodinným zvratům jako z telenovel. "Král, jenž byl a bude" je sázka na jistotu, kdy od něj dostanete všechno, co byste v rámci žánru nebo podobné látky čekali. Ale osobně bych byl radši, kdyby to nabídlo i trošku více.

fvalek
20.03.2023 4 z 5

O tuhle sérii jsem měl velký zájem, ale pak bylo nějak vyprodáno a já ji odsunul do pozadí. A byla to veliká chyba. Je to totiž úplně boží série, která je možná trošku zmatená, k věcem přistupuje hrr a bez vysvětlení, celkově pak chybí spousta podrobností a existenciálních otázek, proč se něco vůbec děje a neděje... Ale je to hrozná zábava a kouzelný historický fantasy svět se jim moc povedl. Celkově tedy první kniha není nijak objemná a končí dříve, než se podle mě příběh slušně rozjede, ale jako takový startík dobré.

Postava babči je vyloženě kýčovitá, líbivá rádoby hustá postava, která má sérii táhnout a oslovit čtenáře. Mě ale víc baví Duncan, protože je pro něj vše nové a v podstatě je to na něm, on je nová hlavní postava, on ponese na bedrech celé pokračování rodinného byznysu. A svou povahou se mi líbí, vychovaný je opravdu dobře, je to britský elegán, ale bojovný, drsný a za každých okolností poslouchá babičku. Bohužel mě u něj mrzí, že je mu jedno, co se děje, a rotě bezmyšlenkovitě na vše přistoupí a jde to udělat. Postava Rose je zatím příliš vedlejší, ale taky se neptá a nekriticky udělá, co se jí řekne. Co se týče záporných postav - Artuš se příliš nepředvedl, více se těším, v co se vyvine Galahad, o kterého očekávám něco velkolepého a zlého. No a mamča... Už teď vím, že to bude hybné morální dilema příštích dílů a nelíbí se mi to a netěším se na tuhle konkrétní zápletku. Nicméně série je to tak dobrá, že se vyplatí to překousnout. :)


Terva
10.12.2022 4 z 5

O co vám
vlastně jde?
„O starou dobrou
Anglii.“
Prásk!

„Proč ti, babčo, tolik jde o nějakou starodávnou pochvu?“

Tomuto příběhu jsem se tak trochu snažil uniknout. Nějak mě moc nelákal. Až pak jsem si přečetl pár komentářů a řekl si, že to zas tak špatné asi nebude. A když už bylo na světě čtvero příběhů, jsem si řekl, že to koupím. Na Černý pátek nám Comiks Centrum připravilo slevy na úrovni prodejních cen . . . tak jsem si to pořídil. Mou volbu potvrdí až čas. Prolog k příběhu je sice klasika, ale je tak krutý a „klišé“, že mě to začalo zajímat.

Citát: Jistě, drahý, pokud na tom trváš, beze všeho si ten program přepni. Ale měj na paměti, že ve tvém věku se zlomeniny prstů nehojí právě snadno.

Po rozbalení jsem zběžně projel stránky. Musím uznat, že kresba Dana Mora je nádherná. Střídá bílé a černé podklady ke kapitolám a používá jednoduchá komiksová okna. Jako celek je to velmi působivé. Ovšem vstup hlavního hrdiny do příběhu je bomba. Britský humor je prostě klasika. Cituji: „Tím „víno“ je na mě, jsem rozhodně nemyslela tohle“ (holka politá vínem v restauraci) Tak že po brutální smrti v epilogu se čtenář zasměje.

Malá ochutnávka:
„Už jsi někdy slyšel o štěkající šelmě?“
Babčo, vždyť jsi mi nedovolila koukat ani na Scoobyho! Jak bych asi mohl znát to, o čem mluvíš?
„ . . . Teď ji poznáš.“
Á á á , co si teď počneme?
„Pro začátek ti dám dobrou radu, když nevíš . . . UTÍKEJ! Většina tvorů totiž reaguje na pohyb. Trochu ji zabav!“

Duncan je borec. Nebudu prudit o tom, že je skoro blbec, ne, je to borec . . . a to si myslel, že nic horšího, než pokažené rande (vylité víno) už nezažije. UÁÁÁÁÁÁ! A jeho „babča“ je babča. Záhadná postava v záhadném světě. Tak že i dějově je to povedené. Můžu být nakonec spokojen s dobrým, a sem tam legračním, příběhem. Nebýt té pointy, kdy se všichni zrodili, jen aby „babča“ byla spokojená, dal bych za plný počet. Hold, některé fráze mi tam moc nesedí.

Citát: Meč pojmenovali, ale pochvu ne? Co je to vlastně za meč?
„Ále, nějaký Excalibur.“

Atlantis
07.11.2022 4 z 5

3,5* Hodně přemýšlím, jak ohodnotit, protože průměrný tento komiks rozhodně není, ale zároveň tu není nic, z čeho bych si sedl na zadek a nějak víc si jej zapamatoval do budoucna. Legenda o Artušovi už je tak obehraná, že mne spíš irituje a ta babka... jak já doufal, že se nedožije konce první kapitoly. Ale jinak se vše čte příjemně, některé panely jsou vyloženě krásné, obálky s meči se sakra povedly. Celkově ale jde o takový slabý odvar série Mezi řádky.

Dragonian
23.08.2022 2 z 5

Nuda, nuda od začátku do konce. Příběh je jako slohová práce žáka deváté třídy. Hned po první stránce víte, jak to celé skončí a co se mezi tím stane. Jediné co za to stojí je kresba a coloring.

Hadati
17.05.2022 4 z 5

Artušovská legenda pojatá ze zcela jiného úhlu. Přestože se díky již nastokrát omílané legendě tomuto tématu většinou vyhýbám, musím uznat, že tentokrát mě to bavilo. A to i proto, že Artuš tu tentokrát není ctnostným rytířem, ale pěkným parchantem.

Hlavním kladem tohoto komiksu jsou ale dvě hlavní postavy – nevinný Duncan, který zjistí, že neví nic o své minulosti, a jeho babička, která měla své důvody, proč ho nechala vyrůstat v naprosté nevědomosti. Zejména babča, která se nebojí použít střelné zbraně ani vůči členům své rodiny, je silným tahounem. Trochu mi připomínala Pratchettovu Bábi Zlopočasnou, kdy byla praktická a nemilosrdná, a nebála se následků, jestliže svým jednáním mohla zabránit většímu zlu.

Kresba je pak pěkná, výrazná, bez nutnosti schovávat detaily v temnotě. Jsem zvědav na další vývoj.

Davidin
17.03.2022 3 z 5

Upřímně... stěžejní prvky, které si získaly můj obdiv, byly kresba a coloring, oba na extrémně kvalitní úrovni. Uhrančivé od pohledu. V kontrastu k nim, je zde naopak recesivní příběh se zvraty tak přímočarými, až se mi chtělo brečet. Ani babča se svým pózerstvím to nezachránila.

MartyManCZ
06.02.2022 5 z 5

Skvělá, vtipná i temná, dobrodružná a nápaditá jízda. To je vyloženě na spravení nálady, a její četba mi přišla vhod při covidu. Královsky jsem se bavil a sem rád, že jsem se do této série namočil :)

Shaxx
03.01.2022 4 z 5

Kresba skvělá, perfektně zvolené barvy.
Příběh vypadá zajímavě, hlavní hrdina je takový ten ňouma, co nám ukáže skvělý přerod v hrdinu.
Babča je super, dává tomu pořádnou šťávu :D
Jen je to zatím takové chaotické, uvidím, co druhý díl.
Znalost artušovské legendy je výhodou ;)

GoodGames
04.12.2021 5 z 5

Tá akčná jednoduchosť je odzbrojujúca. Pripomína mi to dobrodružný film Múmia z roku 1999, áno, je to jednoduchšia zábava, ale parádna! Král, jenž byl a bude 1: Artuš má síce trochu chaotický scenár ohľadom vyvoleného a kto je vlastne komu synom, ale okrem toho to nemá výraznejšie mínusy. K tomu skvelá kresba, ktorá spolu s úchvatnými farbami vytvára jeden z najkrajších komiksových vizuálov. Svižný dobrodružný fantasy horor.

het2
09.07.2021 3 z 5

Na jednu stranu celkem zajímavá a neohraná variace na Artušovskou legendu
(a nejen na ni), na druhou stranu to vlastně není ničím dalším vyjímečné. Troufám si říct, že si to za týden už nebudete pamatovat. Je to vlastně jen další dobrodružná historka nesoucí se v poměrně odlehčeném tónu (občas se i nějaký ten vtípek povedl, to uznávám), která je ale na můj vkus vyvedena v příliš pestrých barvách a takové té moderní čisté kresbě, která mi k tomu příběhu a světu moc neseděla. Plusem je, že ten příběh je více méně uzavřený. Ale nevím, další díl si asi nechám ujít...

vladenec
09.07.2021 5 z 5

Velice zábavná jízda s Duncanem a jeho babčou. Pojetí Artuše zamrazilo, ale proč ne :)
Mohlo to být delší. To je jediná výtka.

RaptoR
07.06.2021 4 z 5

Budu trochu zdrženlivější, nicméně k pěti hvězdám tomu chybí opravdu jen špetka. Novátorský pohled na artušovskou legendu i skvělá chemie hlavních postav dělají z Krále, jenž byl a bude vtipný mix magie a hororu. Více v recenzích.

trudoš
02.06.2021 4 z 5

Má to svoje plusy i mínusy, přičemž v mém případě klady zatím převažují. Fakt je, že motiv tajné agentury, dohlížející na paranormálního šmejda není příliš inovativní, ale Kieron Gillen celou věc příliš nerozvádí, a tak to působí sympaticky jako samozřejmost, srovnatelná se zaběhnutým pořadím dnů v týdnu. Když pak nedovtipný vnouček zachraňuje bojem zocelenou babičku před útokem bájného monstra, docela jsem se bavil nápaditým vývojem událostí. Nejvýrazněji však na mě zapůsobilo znovuzrození krále Artuše, kdy tvůrci přicházejí s netradičním uchopením zaběhnutého motivu. Nedotknutelná ikona britské mytologie coby ultrapravicový extrémista a zhouba lidstva? Takovej zvrat vskutku zaujme. Naneštěstí v tomhle momentě se scénář začal lehce motat v kruzích ohledně toho, kdo je skutečným vyvoleným, průvodcem, případně čí je kdo vlastně syn. Ale bavilo mě to a jsem jen zvědav, nakolik si série udrží samostatnou osnovu, nebo časem přeroste v nové univerzum. Osobně bych hlasoval pro to první.

DennisMoore
24.05.2021 5 z 5

Čekal jsem moderní verzi artušovské legendy a těšil jsem se. Nečekal jsem, že si to artušovskou legendu TAK MOC podá a že to bude taková zábava. Příběh má bleskový spád a se světem nás stejně jako Duncana seznamuje jeho rázná babča, bývalá lovkyně - například - upírů (než došli), a až uvidíte zdejší verzi Artuše a jeho věrných rytířů, dám ruku do ohně za to, že si řeknete: Dobře, tohle tu asi ještě nikdy nebylo, ale vlastně jsem to vždycky chtěl vidět. Vtipný scénář, krásná kresba a v epilogu příslib obřích věcí pro příští díl... Spokojenější být asi nemůžu.

Lenka.Vílka
20.05.2021 5 z 5

Na tuhle knihu jsem se vážně moc těšila. Zaujala mě už jenom svojí kresbou. A po ukázce z edičáku jsem si jenom potvrdila, že tuhle sérii zkusím. No, a po dočtení mohu říct, že budu číst dál. Ale postupně.

Už jenom ta obálka je skvělá. Správně tajemná a stejnou měrou vtipná. A co následovalo dál v knize bylo podstatně lepší.

Sedíte si v restauraci na rande, který nejde úplně nejlépe, a informace, že vaše babča utekla domova seniorů, to nezlepší. Což o tom, sice to není ta nejhorší zpráva dne, krom příšer a hodně zbraní, ale tak trochu se uskuteční únos vlastního vnuka. Ale to je teprve začátek.

Někdo chce z mrtvých vrátit Artuše. No, a udělá to. A upřímně, není to sympatickej týpek a jeho úmysly nejsou moc čistý. Ale babča je připravená. A že to byla vážně nadupaná jízda... :)

Jenom to mohlo být trochu delší. Ale to se stává, když je první díl dobrý, že tenhle pocit dorazí :D

Kresba mě bavila a moc se líbila. Velice převelice. Hlavně barvy. Protože ty byly naprosto úžasný. A všechno to spolu fungovalo dokonale. A mě před očima jelo něco neskutečně krásnýho.

Omlouvám se za svou přehnanou pozitivitu. Ale já se bavila. A už se těším na další díl :)