Král advokátů

Král advokátů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12250/kral-advokatu-12250.jpg 4 129 20

Mladý washingtonský právník Clay Carter už pět dlouhých let trčí ve špatně placeném zaměstnání v Úřadu veřejného obhájce. Den za dne obhajuje před soudy ty nejchudší klienty, kteří si nemohou dovolit za advokáta zaplatit, a přitom sní o lepší a významnější práci. Palčivě si uvědomuje, že v příjmech i prestiži zaostává za bývalými kolegy z právnické fakulty a jeho chudoba mu navíc působí problémy i v partnerství. Když se neochotně ujme případu mladého černocha obviněného ze zastřelení jiného mladíka, zpočátku to považuje jen za další z mnoha nesmyslných vražd, které jsou v hlavním městě Spojených států na denním pořádku. Jakmile však Clay začne zkoumat minulost svého klienta, narazí na neuvěřitelné tajemství a rychle zjistí, že někomu velice záleží na tom, aby tajemstvím zůstalo. Znenadání se mu totiž dostane do rukou případ proti jedné z největších farmaceutických firem na světě a nabízí se mu milionový honorář. Stačí, když obětuje své zásady... Dokážou mu však peníze vynahradit ztrátu iluzí? Bude schopen se prosadit v oboru advokacie, kde úspěch zaručuje spíše drzost a hamižnost než právo a etika? ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The King of Torts , 2003


více info...

Přidat komentář

Jája92
09.01.2024 4 z 5

Není to má první kniha od autora, takže jsem tušila, do čeho jdu. Hned od prvních stránek jsem se bez problému ponořila do příběhu ne příliš úspěšného právníka Claye, který díky jistým machinacím nabyde velké množství peněz. Roztáčí se koloběh událostí, které nelze zastavit. Přiznávám, že zhruba po půlce knihy jsem se začala lehce nudit, ale konec tomu dodal jistý spád.

Luigi1
16.10.2023 4 z 5

Dobře napsané,ale četl jsem lepší


Bedřich63
21.09.2023 4 z 5

Moje druhá kniha od tohoto autora, po několika letech od Firmy. Mám v rodině právníka a tak si rád z tohoto prostředí něco přečtu.
Americké prostředí je ale pro mě natolik cizí, že jsem během četby přemýšlel, jak vlastně budu knihu na konci hodnotit. Ale to je můj problém. Zvládnul jsem přečíst knihu o přežití na Marsu, čtu knihy ze středověku, čtu nějaké postkatastrofické knihy....... tak proč mě tak irituje americký způsob života?
V této knize autor zcela reálně vykreslil "Americký sen", což je pojem, který funguje už několik desítek let. Následně to pokračuje "Černým pátkem na Wall Street", aby to následně zakončil neskutečně šťastným koncem ve stylu amerických "Happy end" velkofilmů, kdy slzu uroní polovina čtenářů. :-)
Komentáře čtenářů přede mnou jsem jako obvykle nečetl. Přečtu si je hned po dopsání svého příspěvku, a zase dám palec těm, které mi budou blízké.
Poohlédnu se zde na DK po nějaké další knize pana Grishama, protože zase tak špatný ten můj čtenářský zážitek z těch dvou knih tohoto autora nebyl.

Milosz
08.12.2022 4 z 5

Tahle kniha mě příjemně překvapila. Příběh chudého veřejného obhájce, který přišel jako slepý k houslím k lukrativnímu případu (celé se to točí okolo tzv. hromadných žalob, kdy advokáti zastupují tisíce lidí poškozených vadnými léky - advokát zažaluje farmaceutickou firmu a pak s ní vyjednává o výši odškodného. Poškozený dostane nějaké drobné a za chvíli umře na rakovinu, a advokát se napakuje miliony dolarů na provizích. O advokacii vlastně vůbec nejde, případ se ani nedostane k soudu. Takhle to v USA opravdu funguje). Takže hlavní hrdina pohádkově zbohatne, parazituje na neštěstí jiných a jeho hlavní starostí začne být, jaké soukromé letadlo si koupit. Ale v dalším případu si ukousne moc velké sousto a navíc ho začne vyšetřovat FBI. Trochu něco jako Vlk z Wall Street. Jsem rád, že jsem si odpočinul od cel smrti a četl od Grishama zase něco trochu jiného

MatoPalkes
27.01.2021 4 z 5

Skvelá kniha, ľahké čítanie, opäť som sa nenudil.

Svamburger
25.12.2019 4 z 5

Lehce nabyl, lehce pozbyl! Aneb krásná ukázka toho, co s člověkem dokážou udělat peníze. O něco děsivější je fakt, že nám lékaři vlastně cpou prášky, o kterých nevíme, co skutečně dovedou a někdo za to, že ty pilulky tak odevzdaně baštíme, shrábne pěknej balík. Obchod se zdravím obyčejného člověka, co důvěřuje svému lékaři.
Sympaťák Clay Carter to ze začátku jistě bral jako poslání, jenomže hamižnost s nečekaným úspěchem nakonec zvítězili. Za mě první kniha od tohoto autora – a chystám se na další. Příběhy z amerického soudnictví jsou fascinující a těžko uvěřitelné, a hlavně – točí se tam neskutečný prachy. K našemu soudnictví se vyjadřovat nebudu, pač o něm (Bohu dík) mnoho nevím. Ale tam jsou advokáti nenasytni, jako hladoví žraloci uprostřed oceánu. A v tom právě tkví umění Johna Grishama; píše s lehkostí, poutavě, a i naprostý laik se v jeho příběhu zorientuje.

___michal_
11.03.2019 4 z 5

[Pozor spoilery!] Jsem trošku zaujatý, protože mě prostředí advokacie velmi zajímá. Do poloviny mě knížka opravdu bavila, poté již začínal být děj čím dál více předvídatelný. Před koncem jsem čekal nějaký zvrat, že by přece jenom nepřišel ten očekávaný pád. Bohužel skončilo to typickým mravním poučením a bez překvapení. Nicméně i tak mě knížka bavila, 90% zábavy ku 10% nudy, takže za mě 4 hvězdičky z 5

orinka3
16.08.2017 4 z 5

Kniha je zajímavá, v této oblasti se absolutně neorientuji, takže jsem vděčná za přiblížení problematky podávání hromadných žalob. No, od začátku mně trochu vadilo, že za raketovým úspěchem hodného kluka jsem od začátku cítila hrozící průšvih na konci, což mě rozptylovalo. Takže jsem četla, četla a nemohla se dočkat konce knihy, abych se to dověděla. Že bych tam mrkla během četby? To nedělám, všecko bych tím zkazila:) Grisham píše dobře, patrně i lehkým perem, nenudí, nenásilně poučí a hrdiny má lidské (některé, pravda, i nelidské:). Četba je na léto jako stvořená.

Veeris
12.08.2017 4 z 5

kniha o hromadných žalobách, no aspoň jsem se zase dozvěděla něco nového ze světa advokátů. Naštěstí Grisham z právnického tématu umí udělat relativně poutavý příběh. Ale ty částky peněz, s kterýma tam autor metal, to bylo až zarážející.. Sympatické mi u autora jsou také reálné konce..

Kerberos
28.06.2017 4 z 5

Nezklamal,ale má i lepší.

Alix
09.05.2016 4 z 5

Přemýšlela jsem nad tím, jak peníze a moc mění člověka, který je ve své podstatě slušný, inteligentní a vzdělaný. Jak hodí za hlavu etiku i soucit a jeho zájem se pohybuje už jen v oblasti peněz. Pád Krále je pro mne trošku idealistický, ale budiž. Kdo ví, jak bychom se chovali my, tváří v tvář takovému bohatství? Já to teda nevím ...

KACABAK
21.03.2016 4 z 5

Velmi čtivá kniha. Zajímavý námět, jak vzdělaný mladík přišel náhodou k penězům. Jak s nimi naloží, to se dozvíte uvnitř knihy. Myslím, že mohl Clay dopadnout mnohem hůře.

martunka
03.11.2015 4 z 5

Po přečtení další knihy od Johna Grishama musím zase jen uznat,že se jedná o další skvěle napsaný příběh. Jen protože se mi Přiznání líbí víc,dávám teď čtyři hvězdy.

tulip131
22.06.2015 4 z 5

Co říct...prectete, nebudete zklamání.

kapitan0643
08.01.2015 1 z 5

Prvá kniha od Grishama čo som prečítal a neviem či bude ešte nejaká, lebo ma až tak nezaujímajú knihy ani z tohto prostredia. Ale keď som si prečítal krátky popis na prebale o čom to je, tak ma to zaujalo a rozhodol som sa to prečítať. Nakoniec som čakal niečo iné. Začiatok a koniec boli dobré ale medzitým bola nejaká "hluchota" po dobrom rozbehu, až takmer k posledným kapitolám som mal pocit že čítam nejakú štatistickú správu, lebo to bolo len o číslach, miliony,nuly na konte kto kolko tam vymohol. Vymohol na dohode miliony. Sem miliardy tam miliardy, súkromne lietadlá,jachty atd. ale žiadne súdy či porota, hľadanie dôkazov,svedkov. To čo bolo v krátkom popise knihy už bolo dávno mimo až ku vyvrcholeniu ktorý si ten "právnik" zaslúžil. Nesadol mi ani štýl písania.

BeruškaB
12.11.2013 5 z 5

Další výborná a napínavá kniha tohoto autora ,příjemné čtení

evasamankova
10.10.2013 4 z 5

Další výborná kniha. Tentokrát ryze právnický thriller o hromadných žalobách. Napínavé, čtivé a tradičně zcela nepředvídatelné.

patron
16.04.2013 5 z 5

Napínavý příběh od začátku do konce. Autor mimo jiné dokonale ukazuje na nedostatky soudnictví v USA a v této problematice se vyzná. Takže určitě doporučuji přečíst.

čef
24.06.2012 5 z 5

Autor je ve svém prostoru advokátů a soudců snad vůbec nejlepší. Příběh nelze jen tak zapomenout. Není zde použita žádná šablona, postavy nejsou ani trochu na nějaké omleté brdo. Vše je dokonale uvěřitelné a dílo se velmi blíží k někdy tzv. krásné literatuře. O to tu však nekráčí, ambicí autora je napínavé a nezapomenutelné vyprávění a to se mu také plnou měrou povedlo.

IamTaiPan
13.03.2012 4 z 5

Pro Grishama mám velkou slabost, velmi zajímavá kniha o hromadných žalobách..velmi poučné pro českého čtenáře :)