Král

Král https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43866/bmid_kral-xvR-43866.jpg 4 14 7

Autor v psychologické studii středověkého vládce oživuje podstatu středověku, jeho myšlení a konání, ukazuje i druhou stranu mince v celoevropském boji o moc mezi státem a církví, stranu zbarvenou krví a utrpením desetitisíců prostých lidí. I/ Muž z ostrovní výspy Prolog Lidé z Kirkjubø Plavba na Orknejské ostrovy Gunhild Podzimní dny v klášteře Jarl v Tunsbergu Muž z ostrovní výspy Epilog II/ Štvanci Prolog Odchod Cesta do Nidarosu Posel Boj o Kaupangen Dobyté město Štvanci Slavnost v Såstadu Hora Sognefjell Smrt pod Hatthammerem Jedné noci na Havraní hoře mluví pan Audun Se svým mrtvým otcem Einarem Moudrým Jarl Erling Křivý Epilog III/ Pán a otrok Prolog Léto v Nidarosu Zkouška žhavým železem Setkání králů v Kaupangenu Láska Proč, ó Hospodine, v dobách soužení Skrýváš svou tvář? Arcibiskup a nenapsaná sága Fimreite Pán a otrok Hovory na Havraní hoře Biskupové a klatba Poslední boj Epilog... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Kongen. Mannen fra utskjæret. Kongen. Fredløse menn. Kongen. Hersker og trell


více info...

Přidat komentář

Fiiii
07.03.2019 5 z 5

Ze samého závěru knihy:
„(...) Ale později se, panno, znovu setkáme s paní Cecílií, a uvidíme takové věci, před kterými by neposkrvněná panna měla raději zavřít jedno oko.“
„Pane Audune, když slíbím, že zavřu obě oči, splníš mou prosbu a řekneš mi o ní víc?“
„Panno Kristin, jednou poručila svým služkám, aby se umyly, a poslala patnáct mladých mužů, aby jim nosili vodu.“
„Pane Audune, mám stále obě oči zavřené.“
„Potom je poslala pryč.“
„Ty muže?“
„Ne, služky.“

Jinak tam ale moc sexu nenajdete, spíš sekání rukou. A hlavně úžasný a úchvatně napsaný příběh... Jedna z mých nejoblíbenějších knih.

tygřík2
10.03.2017 4 z 5

Zvláštní, drsné, jiné, cizí... Přečetla jsem to až na potřetí.


veveřice11
10.01.2016 5 z 5

Doporučuji nejen fanouškům historie. Do děje to vtáhne každého, kdo rád čte drsné dobrodružné příběhy. Pečlivé grafické zpracování, které se u nových knih málokdy vidí, je krásnou třešničkou na dortu.

braunerova
06.09.2014 1 z 5

Teda nechápu jak tohle může někdo číst, leda snad nějaký historik. Přišlo mi to jako přeložené severské ságy, pro moderního čtenáře dílo zcela neuchopitelné: "Vrátili jsme do Kirkjuvagu, ale znovu jsme se otočili a šli zpět do luk, kde se toulali ovce a vítr od moře nám přinášel uklidnění. A Sverre řekl: - Rty ke mně promluvily -! Slyším ještě nyní jejich šepot, zní mi v uších jako zpěv. Pomodli se se mnou! Poklekli jsme do vřesu a mechu a modlili se, a když jsme opět povstali a setrvali chvíli v mlčení ve svitu měsíce, řekl Sverre: - Znovu jsem ho spatřil - - Řekl mi: - Umím si zvolit své muže - - ". Jo a ty pomlčky tam opravdu jsou v každém dialogu.

Richie1
17.08.2014 3 z 5

Nějaký čas tato kniha patřila k nejtlustším v mé knihovně (přes 700 stran většího formátu s malým písmem). Je to opravdová severská sága - kdo si chce přiblížit středověk severu Evropy (doba Vikingů, jarlů ...), nechť tak učiní právě s touto knihou.

tuommo
18.06.2014 5 z 5

Krásná kniha s drsným příběhem o králi Sverreovi a jeho době. Doporučuji fanouškům středověku a Skandinávie.

bakterie_
30.11.-0001 5 z 5

Nádherně graficky zpracovaná kniha. Ne nadarmo o ní maminka říká, že si ji před lety koupila jen pro to, jak vypadá (a učinila tak jako u jediné).
Na čtení prý nic jednoduchého, ale já se nebojím. První stránky vypadají více než slibně. Vydávám se tedy na pouť Sverrovým životem.

Autorovy další knížky

Kåre Holt
norská, 1916 - 1997
1983  86%Král
1980  88%Kdo dřív
1964  80%Hrdá porážka

Kniha Král je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce20x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x