Krakatit: Na motivy románu Karla Čapka

Krakatit: Na motivy románu Karla Čapka https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388679/bmid_krakatit-o3s-388679.jpg 4 37 14

Prakticky celou svoji profesní kariéru se zabývám ilustrováním povídek a románů z oblasti sci-fi. Není proto náhoda, že jsem si pro další komiksovou adaptaci vybral právě toto dílo Karla Čapka. Po Válce s mloky je Krakatit další brilantní ukázkou geniálního spisovatelského mistrovství, invence a neuvěřitelného vizionářství tohoto autora. Hlavní hrdina románu, inženýr Prokop,vynalezne látku ohromné ničivé síly, která je schopna zničit všechno živé na zemi. Toto ovšem není primárním cílem jeho bádání a když jeho Krakatit rozpoutá strašlivou katastrofu, je výsledkem svého objevu zděšen a zaskočen. Hlavní myšlenka románu, boj dobra se zlem, jehož představitelem je Prokop a jeho protivník Daimon, je nadčasová a i dnes víc než aktuální.Vždyť právě v dnešní době, kdy eskalují konflikty mezi světovými mocnostmi, visí nad námi jako Damoklův meč hrozba atomové katastrofy. Román Krakatit vyšel v roce 1924.... celý text

Přidat komentář

jirijanovotny
14.01.2024 4 z 5

Vydařená kresba, která zvýrazňuje pochmurnou atmosféru celého díla. Dalšího Čapka už beru jen kresleného.

simca9342
02.11.2023 5 z 5

Opět důkaz toho, že v komiksech je četba srozumitelnější.

Neznámý muž leží v nemocnici se zánětem mozkových blan, nalezen na nástupišti a nyní blouzní na lůžku v deliriu. V horečkách vidí profesora a sebe jako zkoušeného. Odpovídá na otázky o tom jak složil Krakatit tohle slovo opakuje několikrát za sebou spolu s tím, že celý svět vybuchne a přivádí tím doktora k šílenství. Tajemný Krakatit, který vynalezl inženýr Prokop brzy zničí celý svět. Po uzdravení minulé nemoci sežene známého lékárníka a chce s ním vyřešit původ svého vynálezu. Než se tak stane je unesen a donucen sestavit Krakatit. Jeho nepřítelem se stává Daimon, vojáci a ti, kteří ho hlídají v železném krytu, aby jim dal to, co chtějí.
Útěk se podaří,ale stále je zde přítomnost a neznámý člověk blouznící na lůžku. Anebo ne ?


ozzak
06.10.2023 5 z 5

Velmi zajímavá verze slavného románu krakatit od Karla capka v komiksové verzi. Velmi pěkné udělané. Doporučuji všem kdo mají rádi Karla Čapka ale i milovníkům dobrých komiksu.

oladnb
05.03.2023 4 z 5

Určitě nebylo lehké román ilustrativně ztvárnit, ale myslím, že se povedlo. Příběh celkově není nejjednodušší na pochopení všech pasáží, zvlášť pokud člověk nezná originál. Což je i můj případ. Nejsem si jistá, zda jsem si správně odlišila blouznění, vzpomínání a realitu, ale to je můj nedostatek v literatuře Karla Čapka. Kresby moc hezké, občas však možná působily jako voskové figuríny.

666Jitka
26.10.2022 5 z 5

Komiksová verze klasického díla v podání Jana Štěpánka se mi moc líbila. Tvůrce se přidržel filmové verze a velmi věrně vystihl tváře hlavních hrdinů tak, jak je známe z pláten kin či TV obrazovky. Dokázal také velmi výstižně zachytit napjatou a pochmurnou atmosféru příběhu. Jak jsem psala již dříve, jsem velký příznivce klasických děl a jejich komiksových ztvárnění a to jak z důvodu sběratelského, tak proto, že si myslím, že takto zpracované klasické knihy, které dnešní mládež moc nevyhledává, mají větší šanci tuto mladou čtenářskou obec oslovit.

Lka
08.10.2022 4 z 5

Další komiksové zpracování díla Karla Čapka. Nádherné ilustrace, z kterých úplně dýchá atmosféra.

Terva
21.09.2022 5 z 5

„Jak se dělá Krakatit?!!!
Jak se to dělá?!
Postup!
Postup, řekni, jak se dělá!
Jak se dělá Krakatit?!!!“

Hned na začátku je několik celostránkových kreseb na kterých jsou znázorněny hlavní postavy. Už na první pohled je papír velmi nekvalitní, ale kresba je krásná a vyzařuje z ní temno. To asi proto, že vše je kresleno pastelovými tmavými barvami. Ta kresba dává pocit hororu a tajemna. Asi nejlepší podobiznu, v těch úvodních šesti kresbách, má princezna Willemína na koni. Radost pohledět.

Citát: Život je taky třaskavina...

Obsahově to snad zná každý. Krakatit je výbušnina a kolem ní je spousta chaosu. Tak že víc než obsahu jsem si užíval kresbu. Nádherný pohled na Prahu, lokomotiva mířící do Týnice nebo ostnatý drát před obličejem.
A obsah? Inu, kam nemůže ďábel, tam nasaďte ženu. A to na Prokopa platí. Za trochu sexu bude Krakatit a nebo všichni vyletí do povětří? Klasika v komiksové verzi je velmi povedená. Apropó, v dnešní době dost aktuální téma. Svět potřebuje levný a silný druh energie. Že by Krakatit? „Aby to svítilo a hřálo!“

Citát: Svět má miliardy životů a vy jste první člověk, který ho může považovat za svou laboratoř..

bazyk21
06.03.2022 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace, inspirace filmem je zřejmá, ovšem nikoli rušivá

tomexx
30.01.2020 3 z 5

Veľmi pekné kresby, a samozrejme i napínavý príbeh. Oproti originálu to bolo ale príliš zbrklé a chýbala mi kontinuita medzi jednotlivými oknami komiksu...

Disease
21.10.2019 3 z 5

Spíš na motivy stejnojmenného filmu, už ty postavy podle herců... Ale což, Štěpánkovu kresbu mám rád už od dob Komety.

trudoš
13.10.2019 2 z 5

Jako malej kluk jsem miloval Válku s mloky adaptovanou Janem Štěpánkem, takže když o třicet let později vyšel Krakatit, jeho koupě byla prakticky povinností. Jenže stejně jako jablka nejsou hrušky, ani Válka s mloky není Krakatit. Ten je už v literární podobě na čtení docela komplikovaný, Karel Čapek se v něm totiž vysmívá nepsaným pravidlům dobrodružného románu a sledovat směr jeho vyprávění není vždy jednoduché. Komiks pana Štěpánka si pak práci usnadňuje v tom smyslu, že prakticky kopíruje filmové zpracování z roku 1948. A i když by se mohlo zdát, že pro pochopení příběhu to bude schůdnější cesta, mám pocit, že kdo stejnojmenný snímek neviděl, bude v tom lítat jako lesní včelka ve velkoměstě. Co je retrospektiva a co zas pouhý sen musí člověk vytušit tak nějak intuitivně, což nijak nezjednodušují scénické střihy, zmatené jednání postav a logiku postrádající dialogy (neznáte-li předlohu). Statické obrázky, připomínající filmové záběry, celou věc bohužel nevylepšují. Zlatý Hnz Bažant.

efka.saf
20.02.2019 4 z 5

Ačkoliv Krakatit nepatří mezi má nejoblíbenější Čapkova díla, komiks byl zpracován velmi pěkně a kvalitně. Film si stále matně pamatuji a je vidět, že byl silnou inspirací pro tuto verzi příběhu; pan Karel Höger byl dokonale identifikovatelný :). Kresby byly atmosférické, temné a dodávaly příběhu punc tajemna. I délka knihy byla optimální, ne dlouhá, ne krátká.
Ačkoliv mě Čapkovy kapsy v komiksovém podání oslovily víc, i tohle je zajímavé a důstojné vydání české klasiky, kterou jistě ocení nejeden žák či maturant.

bibi.r
29.12.2018 2 z 5

Strašně jsem se těšila, ale strašně jsem se zklamala.
Původní předlohu jsem nečetla a teď už mě to ani moc neláká.
Jinak výtvarně se mi to líbilo a přijde mi, že se ilustrátor evidentně inspiroval filmovým zpracováním s Karlem Högrem v hlavní roli. I když jsem to nikdy neviděla a ani jsem nevěděla, že existuje, tak jsem Karla Högra hned poznala.

Nevimm
27.10.2018 2 z 5

Mě nebavila ani předloha. Chlápek co neví, kterou ženskou chce. Ale holt je to klasika.