Krajkářka

Krajkářka https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135971/bmid_krajkarka-RG8-135971.jpg 3 7 2

Komorní příběh společensky nerovné lásky končící hrdinčinou anorexií nepochybně proslavilo i úspěšné filmové zpracování. Na pozadí autorova kousavě odtažitého stylu až zázračně vystupuje nezachytitelné tajemství bytosti, jež prochází životem zdánlivě beze stopy. Román byl roku 1974 oceněn Goncourtovou cenou.

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La Dentellière , 1974


více info...

Přidat komentář

SSTknihy
23.05.2023 3 z 5

Francouzskou nostalgií prodchnutý příběh prosté a nezkušené mladé ženy, která prochází životem poněkud netečně. Vypravěč čtenáři předkládá průběh jejího nevyrovnaného vztahu k mladšímu muži, a kromě jiného věrohodně vykresluje příběh o nepřekročitelných bariérách mezi sociálními prostředími. Mám pocit, že těmhle francouzským pocitům obecně nějak víc sluší filmové zpracování.

los
28.06.2020 3 z 5

doslov překladatelky jsem moc nepobral, ale v novele se velmi úsporným, zkratkovitým stylem a prostřednictvím méně obvyklého typu vševědoucího vypravěče, který se obrací ke čtenáři a v průběhu vyprávění prozrazuje budoucí konce, představuje předurčenost lidských vztahů, šablonovitost citů a společenských předsudků; zajímavá psychologická kresba života pasivní ženy, která ústí v mentální poruchu


Štítky knihy

zfilmováno francouzská literatura

Autorovy knížky

Pascal Lainé
francouzská, 1942
1997  63%Krajkářka

Kniha Krajkářka je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Knihotéce6x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x