Krajinou Karla IV.: S Otcem vlasti Prahou, Čechami a Moravou

Krajinou Karla IV.: S Otcem vlasti Prahou, Čechami a Moravou https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465921/bmid_krajinou-karla-iv-Mpq-465921.jpg 4 17 9

Otomar Dvořák a Josef Pepson Snětivý věnovali sedmou společnou knihu Karlu IV. Vydali se v jeho stopách Prahou, Čechami a Moravou, aby navštívili Karlovy stavby, ukázali jejich význam pro naše země i pro něj osobně a popsali, jak vypadají dnes. Některé z jeho počinů, např. Karlštejn, chrám sv. Víta či Karlův most, zná každý. Existuje však spousta dalších, méně známých hradů, klášterů a kostelů, o nichž se příliš neví, že je založil, nebo alespoň zásadním způsobem upravil, poznamenal je svou přítomností a prožil na nich důležité, ba osudové chvíle své pozemské pouti. Karlova snaha učinit z Čech a Prahy centrum Římské říše nás obohatila o celou řadu skvělých, jedinečných staveb. Otomar a Pepson vyprávějí jejich historii, zařazují je do souvislostí s jeho životem a záměry, popisují jejich další osudy i zajímavosti v okolí… Díky tomu vznikl plastický a unikátní pohled na našeho největšího panovníka, který svou formou navazuje na úspěšnou knihu Krajinou prvních Přemyslovců. Nechybí ani souhrn zahraničních objektů, jejichž výstavbu či přestavbu Karel inicioval, a text doplňuje téměř 400 fotografií a obrázků. Autoři o této publikaci říkají: „Doufáme, že se i tato knížka, podobně jako naše řada Utajené hrady a zámky anebo zmiňovaní, první Přemyslovci‘, stane Vaším oblíbeným průvodcem, až vyrazíte na výlety po stopách Otce vlasti. Třeba si povšimnete i drobností, které se Vám předtím nezdály tak důležité. A možná si na těchto cestách – právě tak jako my – uvědomíte, že Karel IV. zásadním způsobem ovlivnil tvář Českých zemí a že dodnes těžíme z jeho odkazu.“... celý text

Přidat komentář

radimch
13.06.2023

Naprosto skvělá procházka nejen po Česku a Moravě. Klobouk dolů pánové.

Afilada
14.11.2022 4 z 5

Kniha dává historii novou dimenzi, zasadit život Karla IV. do nemovitostí, které jsou s ním spojeny, to je geniální. Je to výrazně lepší, než přečíst 10 bichlí studeného dějepisu.


DuncanIdaho
01.08.2022 5 z 5

Již jsem přečetl Krajinou prvních Přemyslovců, tak jsem si řekl, že přečtu i tuto knihu. A udělal jsem dobře. Kniha se četla dobře, protože byla plná zajímavých informací o naší zemi. Vše bylo podáno jednoduchou formou bez zbytečných odborností.

VeruMalfoy
24.06.2022 4 z 5

Tato kniha mě zaujala svým názvem, a i když jsem se trošku bála, že mě nebude bavit, tak opak byl pravdou, moc mě bavila. Bylo příjemné, i když pouze ve formě knihy, cestovat po známých nejen pražských místech, kde se pohyboval Karel IV. za své vlády. Velmi jsem ocenila historická okénka, která byla do knihy vložena. Co mě ovšem trošku mrzelo, byl fakt, že vzhledem ke covidové situaci nám nebyly představeny vnitřky některých hradů, protože v té době byly silné vládní restrikce, což v knize autoři sami přiznávají. Věřím, že jinak by byla kniha ještě o fous lepší. I tak se mi moc líbila.

sarahmoon
15.05.2022 4 z 5

Audiokniha - Velmi zajímavý zážitek.
Kdybych místa, v knize popsána, více znala, bylo by to dokonalé, ale i tak, to za to stálo.

Vesmich
31.03.2022 4 z 5

Podrobné výpravy po králových stopách. Je to napsané tak, že si čtenář snadno zapamatuje, jestliže chce a ověří si na místě. Úplně mi neseděly takový ty názorové vsuvky, jak je všechno, co není středověké, špatně a rady, jak se má kdo o co starat.

renefer
17.03.2022 3 z 5

Hezky a zajímavě podaný popis míst, která se spojují s postavou Karla IV. Můj soukromý problém s tímto typem knih je ten, že bych je potřebovala číst na místě, o kterém pojednávají, abych si přečtené mohla zároveň vizualizovat. Takže můj plán na letošní dovolenou - vzít si třeba tuto knihu a objet všechny památky, na které odkazuje, s knihou v ruce, jako s průvodcem.

Dandulka
26.12.2021 5 z 5

Ráda jsem si tuto knihu přečetla, moc mě zajímala i místa, pro mě neznámá. Spousta zajímavých informací je proložených také pověstmi a legendami (Slavičí stezka na Křivoklátě, aj.). Velmi osvěžující je právě ta skutečnost, že se nejedná jen o výčet pouhých faktů. Krásné čtení!
Pro mě také proto, že Karel IV. a jeho doba je mou nejoblíbenější etapou celých dějin.

poutnik66
19.03.2021 5 z 5

Kniha, která dokonalým způsobem propojuje vášeň pro dějepis a turistiku. Přes spoustu zajímavých informací i čtivá. Možná bych ocenil jako přílohu mapu s vyznačenými body, podle nichž by se daly plánovat trasy, ale to je jen drobnost.

Štítky knihy

Karel IV., český král a římský císař 14. století české cestopisy populárně-naučné publikace

Autoři knihy

Otomar Dvořák
česká, 1951
Josef Pepson Snětivý (p)
česká, 1973

Kniha Krajinou Karla IV.: S Otcem vlasti Prahou, Čechami a Moravou je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce34x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x