Krajina slobody

Krajina slobody https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406900/bmid_krajina-slobody-UE5-406900.jpg 4 139 33

Strhujúci príbeh Kena Folletta sa vracia k takmer zabudnutej kapitole anglicko-amerických dejín. Mladý charizmatický Mack McAsh hrdlačí celé dni od svitu do mrku na Škótskej vysočine v pekle uhoľnej bane patriacej bohatej rodine Jamissonovcov. Plavé vlasy mu stmavli od uhoľného prachu, ťažkej práci vďačí za široký chrbát a svalnaté ruky aj nohy. Je zákonom zviazaný so svojím zamestnávateľom na celý život, ustavične ho ohrozuje banský plyn, ktorý sa môže kedykoľvek vznietiť, vybuchnúť a pochovať ho v troskách štôlne. Neskrotný a hrdý Mack však horí túžbou po slobode. Prahne po inom živote: sníva, že si postaví dom na pôde, ktorú bude môcť nazvať svojou,a v rieke chytať ryby, ktoré nepatria pánovi, ale tomu, kto si ich uloví. Jedného dňa sa rozhodne utiecť do Londýna.Pri úteku nájde nepravdepodobného spojenca v Lizzie Hallimovej, krásnej tvrdohlavej aristokratke, ktorá nedbá na spoločenské konvencie a túži uniknúť z vlastného pekla. Mackov hlad po slobode ho znovu a znovu ženie do konfliktov so ziskuchtivými zamestnávateľmi. V Londýne sa uchytí ako zápasník v ringu a neskôr ako vykladač uhlia. Keď bojuje za spravodlivú plácu, obvinia ho z podnecovania ku vzbure, čo je hrdelný zločin. Macka odsúdia a s tisíckami ďalších trestancov odvezú na lodiach do amerických kolónií, kde má sedem rokov pracovať ako otrok. Dobrodružný príbeh plný odvahy a vášne mapuje intímne túžby srdca spolu s dramatickými udalosťami vo svete, kde to vrie ako v kotle. Londýn sa potáca na pokraji chaosu, americké kolónie sa búria proti anglickej nadvláde, nezávislá žena trhá putá manželstva bez lásky a mladý hrdý muž podstupuje všetky riziká, len by naplnil svoj vábivý sen o slobode. Uchvacujúci román nás zavedie z horských úbočí malebného Škótska do pestrých pokútnych uličiek Londýna, na virgínske plantáže a nekonečné pláne Nového sveta a spolu s nezabudnuteľnými hrdinami, zloduchmi, milencami a rebelmi, pokrytcami, výtržníkmi, vzbúrencami a pobehlicami nám sprítomní pestrú mozaiku života v 18. storočí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

A Place Called Freedom , 1995


více info...

Přidat komentář

Driftersoul
03.02.2024 4 z 5

Černobílé - hodní a zlí. Červená knihovna. Na druhé straně, zajímavý (a občas i detailní) pohled na historii UK & US. Přes jistou častou předvídatelnost děje se listy doslova obracejí samy. Nejvíce mne zaujala poslední část, kdy Mack a Lizzie prchají přes hory za svobodou .... to "A Place Called Freedom". (Jejich cestu jsem si dokonce našel i na mapě.) Za ni dávám tu čtvrtou *.

mfe
24.01.2024 4 z 5

Napínavý přiběh vyprávějící o osudech lidí ve 2. polovině 18. století. Čekal jsem smutný konec, ale skončilo to happy endem.


bábuška
01.07.2023 4 z 5

Malachi a Esther jsou dvojčata, kteří žijí na severu Skotska a od mládí pracují v uhelných dolech lorda Jamissona. Jak se tenkrát žilo (za panování anglického krále Jiřího) si dnes těžko dokážeme představit. Minimální mzda, pracovní doba nekonečně dlouhá, pracovaly ženy i děti a zákony se samozřejmě nedodržovaly. Malachi byl ocejchován jako buřič, a proto utekl za lepším životem do Londýna. Jaké bylo jeho zklamání, když zjistil, že musí bojovat za totéž jako v rodném kraji. Kniha nás provází všemožnými neúspěchy chlapce za lepším životem, projde vězením a je vypovězen do Virginie, která je pod anglickou nadvládou. Pracuje za stejných podmínek s černými otroky na polích tabáku, odkud se mu podaří utéci přes pohoří do Kolumbie. Kniha nás provádí citovým vztahem s Elizabeth Hallimovou, jejím vychytralým manželem který prohrál celý majetek, jeho bratrem Robertem, necitelným a hrabivým, i dalšími postavami, špatnými i dobrými. Příběh byl částečně dobrodružný, ale líbil se mi.

martinaandulka
22.04.2023 5 z 5

Po letech jsem se vrátila ke knize,abych jsi připomněla jak bohatí zacházeli s lidmi,místo pracovníkú byli otroci.Kniha se četla pěkně,jen nelehko z toho jak lidsķý život nemajetných nemá důstojnost.

orinka3
25.01.2023 1 z 5

Je to vážně TEN Follet, co napsal Pilíře země?? Došla jsem do 2/3 knihy, čtu s velkým přemáháním a údivem. Co je to za divnou slátaninu? Rádoby historická, přestože tam žádná stěžejní historická postava není. Ani jeden člověk z knihy není sympatický. Lizzii autor patrně zamýšlel jako samostatně myslící ženu s bystrým úsudkem a soucitem, ale co mu z ní vyšlo? Povrchní holka, která neví o životě vůbec nic a když se doví, neví pořádně co s tím. Navíc stačí hra svalů a padá na znak. Uhlobaroni, vykořisťující lid ve Skotsku, jsou protivní všichni tři. Tvrdý, hamižný otec s kamenným srdcem, lehkovážný Jay, potativší se Robert a pak je tu jejich úhlavní nepřítel a škůdce, ten Mack! Ano, velmi trpěl v dolech v těch nepředstavitelných podmínkách, ale pak to vypadalo trochu jako Když šel Honza do světa. Naivní prosťáček, který kromě smyslu pro spravedlnost má i velké přesvědčovací schopnosti a tak probouzí k životu dělnické hnutí Londýna. Odborový předák? No... asi to myslil dobře a neměl se s kým pořádně poradit . A co ta jeho coura Cora? Nečekala jsem, že hlavní postava knihy neohrožený Mack se dá dohromady s prodejnou dívkou a její malou pomocnicí! Navíc, když mu otevřeně říká, že právě takový život se jí líbí. To jsem si myslila, že má aspoň trochu inteligence a soudnosti. Cesta do Virginie v podpalubí je katastrofa sama o sobě, pak divné časové skoky bez srozumitelných přechodů - jsou třeba na lodi zakováni do želez a najednou stojí na břehu. Lizzie, která ve své nevinnosti ani netuší, že je těhotná - a tím končím, proč se dál sužovat a zjišťovat, že je to vážně tak pitomé ....napsané je to strašně, věřit se ničemu nedá. Je to jen ta nejčervenější červená knihovna. Follet asi potřeboval zaplatit složenky a za tohle by se měl červenat hlavně on. A překladateli to taky nešlo.

intelektuálka
09.10.2022 4 z 5

Ken Follet je určitě kvalitní vypravěč .... a tak jsem si na víkend vybrala knihu z historie , začínající ve skotském High Glenu ....

A nálezem železného obojku pro otroka, který je majetkem boháče příběh začíná ....

Horník Mack je prototypem nezdolného muže, bojujícího za osobní svobodu ....
Jeho protihráčkou je zde Lizzie - a jejich osudy se prolínají, ať již ve Skotsku či Londýně anebo i v americké Virginii....

A my můžeme v tomto zajímavém vyprávění na podkladě historie sledovat, jak se oběma hlavním hráčům podaří naplnit své sny ....

Bylo to příjemné čtení na víkend - doporučím.

Rozmarýna Rozm
31.12.2021 3 z 5

Tak musím přiznat, že už jsem od Folletta četla lepší knihy. Tohle byla taková oddychovka, která se dobře četla. Ale oproti červené knihovně Večer a jitro, kterou napsal, mi tahle kniha až tak strašně červená nepřišla, i když červená byla. Ano, je v ní romantika, žena z vyšší vrstvy a otrok. Co bych autorovi vyčetla, jsou opět schématické postavy a to, že neuvedl dobu, ve které se příběh odehrává. Podle toho, že byl George Washington poslanec, tak se to odehrávalo někdy v období 1758 až nevím do kdy byl poslanec. Také se tam mluvilo několikrát o anglickém králi, ale nebylo uvedeno, který to byl. Domnívám se, že Jiří III. Útrapy deportovaných odsouzenců na lodi popsala mnohem lépe Colleen McCulough v knize Morganův úděl (ale byla to kniha rozvláčná plná vaty) než Follett v této knize. Ale zase dobře popsal práci horníků-otroků a zacházení s nimi v dolech ve Skotsku. Za to mu přidávám jednu hvězdu, nevěděla jsem, že ve Skotsku bylo otrokářství. Já se z jeho knih vždy ráda poučím o historii. Práci otroků na plantáži a jejich podmínky dle mého názoru celkem odfláknul. V knize bylo i dobrodružství - útěk a nechyběli ani Indiáni a luky a šípy.
Nevím proč jsem teď narazila podruhé na červenou knihovnu od Folletta. Asi je lepší, když píše o skutečných událostech, tam nemá osoby tak schématické a není to červená knihovna. Já totiž červenou knihovnu nečtu.
Vydala Euromedia Group, a.s. - před puštěním do tisku si knihu asi nikdo nepřečetl, tolik překlepů, místo slova aby je slovo ale, příčestí minulé hrubka např. "domy se stavěli" a spousta dalších chyb, které mi vždy přetrhly čtení. Knihy s chybami byly obvyklé po revoluci, ale pak se situace zlepšila. Nechápu, jak mohl v roce 2019 někdo vydat tak nekvalitní knihu - myslím ty chyby.

Schamila
28.06.2021 5 z 5

Nemohu si pomoci jinak, než - mně se to líbilo moc, krásně vyprávěný příběh, jako všechny ostatní.... ne vše musí být vždy drsné, krvavé .... mohu doporučit...

Metla
20.06.2021 3 z 5

Pokud by vydavatelé opravdu chtěli „Propustku na svobodu“ prodat čtenářkám z cílové skupiny, na obálce by byla poloodhalená vnadná dáma, přicucnutá k osvalenému drsňákovi. Brrr, knihovna červenější než trenky spartakiádního cvičence. Divím se, proč to Follet nevydal pod pseudonymem – např. Victoria Wildheart… a název měl znít „Láskou ke svobodě“. Prohrál uznávaný autor sázku s manželkou, pročež byl nucen klesnout k romantickému cajdáku hollywoodského střihu? Třeba si jen potřeboval odpočinout při psaní něčeho prostoduchého, možná mu spadl na hlavu vibrátor a než se Ken vzpamatoval z otřesu, vzniklo tohle.
Žerty stranou: kdyby nic jiného, naivní zápletka se striktně černobílými charaktery nepostrádá určitou zvrhlou přitažlivost. Ačkoliv jsem několikrát zvažovala, zda se na četbu nevybodnout (červenou knihovnu obvykle obcházím širokým obloukem, holt půjčka naslepo), vytrvala jsem a docela si u té porno pohádky odpočinula. Na jedné straně utlačovaná chudina a pan Dokonalý, na druhé rozežraní boháči a slečna Pokroková, vzájemné třenice proloženy obdivováním perfektní anatomie, ztopořenými penisy, ochlupenými klíny a jejich interakcí.
Jak ohodnotit přímočarý román v historických kulisách, s výrazným přídavkem sado-maso scén? Můj vkus našeptává dvě hvězdy, s přihlédnutím k žánru jde zřejmě o silný nadprůměr, zvolím tedy kompromis: 55%.
P.S.: Odfláknuté korektury by se neměly vyskytovat ani u brakové literatury.

Misoso
28.05.2021 3 z 5

Táto kniha od Kena Folletta bola prvá, ktorú som od neho prečítal. Musím povedať, že po slabom úvode, zaujímavým pokračovaním a akčným záverom, sa mi páčila i keď musím priznať, že to bolo občas ploche.
Kniha pojednáva o Škótsko anglickej histórii v osemnástom storočí a po Banskou nešťastí sa príbeh dvoch ľudí spojí a záver knihy bol pateticky. Kniha sa mi páčila na 3 hviezdičky.
Prajem príjemný zvyšok dňa.

Martinmmm
21.01.2021 4 z 5

Príjemná oddychová záležitosť, prekvapilo ma v akom otrockom postavení boli baníci voči ťažiarom..

monte
28.07.2020 4 z 5

Za mne příjemná oddychovka

Skawin
11.06.2020 3 z 5

Zajímavý historický příběh, ale bohužel na můj vkus moc romantický. Nevím proč, úplně mě kniha nenadchla. Děj byl předvídatelný a (pro mě) zvláštně "plochý". Vystupují tam "ti dobří a ti zlí" a to mě vždycky irituje, protože v životě jsme každý od všeho trochu...

Warty
27.02.2020 5 z 5

Follett je prostě skvělý vypravěč. I když je příběh od určité chvíle předvídatelný, nemohla jsem se od knížky odtrhnout.

PavkaHu
18.02.2020 2 z 5

Telenovela ????

chodícírohožka
02.01.2020 3 z 5

Příjemné čtení (místy trochu nervy drásající - kvůli zlým záporákům), ale ničím výjimečné. Klasický příběh o sblížení se dvou lidí z rozdílných společenských vrstev a překážkách, které se jim staví do cesty.

Renushka
22.12.2019 5 z 5

Velmi čtivé. Očekávala jsem více historie než romantiky, ale nakonec mi to nijak nevadilo, kniha byla skvělá.

Ronnie68
07.11.2019 4 z 5

Nebyla to špatná kniha .. bavila mě, jak to bylo zasazené právě před Válkou o nezávislost ...

knihomolka_eli
05.11.2019 5 z 5

Mám slabosť na Follettove knihy :-). Všetky sú totiž skvelé. Toto bola moja prvá kratšia kniha od neho a môžem povedať, že v nej nič nechýbalo. Mala všetko, čo vo Follettových knihách čakám :-). Jeho historické romány sú skvelé, napínavé, dúfala som, že to dopadne tak, ako to dopadlo, čítajú sa rýchlo, postavy aj ich príbehy sú veľmi uveriteľné. McAsh-ovi som od začiatku po koniec držala palce. Jeho ideály boli na tú dobu naozaj odvážne a taká vlastne bola aj Lizzie. Naozaj veľmi pekný príbeh.

miromi2
16.06.2019 4 z 5

Obdobie otrokárstva. Dobre sa číta, nechýba napätie.