Krajina Českého středohoří

Krajina Českého středohoří https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252217/bmid_krajina-ceskeho-stredohori-RFW-252217.jpg 5 2 2

Krásná kniha vyjadřující vztah Emila Filly k Českému středohoří obsahující desítky maleb této magické krajiny.

Přidat komentář

alef
13.04.2018 5 z 5

„Čechy jsou líbezná mírně zvlněná úrodná krajina měkkých kontur s modravými kopci v dáli, a idylou kapličky nebo božích muk.“
Hana Librová

Člověk si vytváří k místu, kde žije, kam si jezdí odpočinout, nebo se nabít energií, kam se prostě rád vrací ... citovou vazbu ... a díky ní vnímáme takové místo jinak ... vnímáme i věci zběžně nepoznané ... nepostřehnutelné ... takové místo je pro nás magické, je to místo, co má duši.

Když někdo maluje krajinu, musí takové místo chápat přesně takhle, a navíc, krajinu, přírodu ... uctívat.

Protože to vše dobrý obraz ukazuje, ... prozradí osobitý pohled, ukáže proč právě tenhle výsek krajiny zaujal, ukáže, co v ní malíř viděl, ... proč právě tenhle lesík, hora, skála ... proč se právě tahle scenérie ocitla v jeho zorném poli ...

Tohle všechno se opravdu ukáže, když se na obraz díváte pozorně, vnímavě, když necháte působit emoce, pocity vyvolané atmosférou místa, protože pak Vás vyvolané pocity „chytnou za srdce“ ... a vy poznáte, že to jsou přesně ty emoce, o které se s vámi malíř chtěl podělit :-).

Jedna z výrazných osobností české krajinomalby ... člověk milující krajinu Českého středohoří, je neoddiskutovatelně Emil Filla.

„Poznat krajinu, znamená ji vlastníma nohama projít – jen taková krajina je pak dobře namalovaná.“
Emil Filla

Ovlivněn impresionismem namaloval Emil Filla spoustu nádherných, panoramatických, plastických krajinomaleb. Pan Filla krajinu opravdu důvěrně poznal, a děkuji, že jsem měla tu čest se s jeho důvěrným pohledem, právě na českou krajinu, seznámit, bylo mi potěšením ... obdivovat kouzelnou a magickou krásu Českého středohoří, viděnou jeho očima na obrazech tvořených jeho pocity z důvěrné známé krajiny :-).

Felsenberg
19.04.2016 4 z 5

Krásná kniha. Barevné i teskné malby mistra Filly, dopisy. To vše vyjadřuje jeho niterní vztah k neopakovatelné krajině České středohoří.


Autoři knihy

Emil Filla
česká, 1882 - 1953

Kniha Krajina Českého středohoří je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x