Krádež ve vlaku Skotský sokol

Krádež ve vlaku Skotský sokol https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445778/bmid_kradez-ve-vlaku-skotsky-sokol-s0V-445778.jpg 4 28 7

Když se jedenáctiletý Harrison „Hal“ Beck ocitne na palubě parního vlaku, aby svého strýce Nata, autora vlakových cestopisů, z donucení doprovázel na cestě napříč celou zemí, očekává jen samou nudu, kde nebudou ani děti jeho věku, ani videohry, jimiž by si mohl krátit čas. Pak ale zahlédne stejně starou dívku Lenny, která by ve vlaku rozhodně neměla být. Lenny jede načerno a obě děti se rychle spřátelí. Cesta je rázem zajímavější, i když to největší dobrodružství na ně teprve čeká. Na poslední etapu cesty nastoupí i princezna s princem. Princezna má na krku obří diamant, a když dojde k nehodě, při níž se jí náhrdelník přetrhne, všichni najednou vidí, že drahocenný šperk je pouhý padělek! Podezření automaticky padá na jedinou osobu, která nemá ve vlaku co dělat: na Lenny. Čas se krátí a Hal musí využít všechen svůj důvtip a pozorovací schopnosti talentovaného kreslíře, aby odhalil skutečného pachatele, očistil jméno své nové kamarádky a vrátil šperk dřív, než Skotský sokol dorazí do cíle cesty.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Drobek
Originální název:

The Highland Falcon Thief , 2020


více info...

Přidat komentář

broskev28
10.03.2024 5 z 5

První díl „vlakové“ série čekal dlouho v naší knihovně na prvního čtenáře. Naštěstí máme jarní prázdniny, takže spousta času na čtení (tím spíš, že i v našich kopcích už je opravdu jaro a po sněhu ani památky). A tak jsem Halův příběh (ač doposud nechápu, proč se Harrisonovi říká Hal) zhltla na posezení a teď už jen přemýšlím, jak k němu přilákat čtenáře, protože to opravdu stojí za to!
Hal a jeho strýc Nat, novinář a současně autor několika knih o vlacích, mají tu čest absolvovat poslední jízdu vlakem zvaným Skotský sokol – parním vlakem, který dosloužil a jeho poslední jízda, při níž poveze i členy královské rodiny, kteří nastoupí v Balmoralu, je jakýmsi rozloučením a oslavou. Jenže někdo z pasažérů je zloděj, a ne jen tak ledajaký zloděj – ukradne totiž nevídaný diamant samotné britské princezně! Hal, ačkoli je oficiálně jediné dítě ve vlaku, se seznámí a spřátelí s Lenny, černou pasažérkou a dcerou strojvedoucího Mohanjita, a spolu vypátrají Straku.
Tohle je stručný děj, ale příběh samotný je mnohem košatější a hlavně doprovázený spoustou krásných černobílých ilustrací. Já, ač dospělák, jsem závěrečné kapitoly doslova hltala, takže určitě našim šikovným čtenářům doporučím!

„Vynikající. Zkus tedy začít se mnou. Ta představa, že bych mohl být považován za mezinárodního zloděje šperků, mě opravdu fascinuje.“

Jarmila97
28.11.2023 4 z 5

co se týče této knihy Tak je velmi pěkná jediné co mi tam chybí je malinko děj rozvést ale jinak bych řekla že je knížka se mi hrozně líbila i přesto že je vlastně děcka. Musím říct že vzhledem k To můžeš tu samého horory tak tahle kniha byla náramně skvělá od dechovka u které jsem si trošku odpočinula


Jessybelle
14.04.2023 5 z 5

Narazila jsem na ni náhodou a protože syn miluje vlaky, rozhodla jsem se mu ji koupit. Jo a byl nadšený a hned mi ji doporučoval k přečtení. A tak jsem si ji přečetla. Úplně chápu synovo nadšení. Kniha se čte velice pěkně, děj odsýpá, napínavá tak akorát.
Jo a už máme doma všechny díly, syn to neví, a neustále zjišťuje, jestli mu další díl koupím.

V.Lenka
13.04.2023 5 z 5

Knížku jsem pořizovala jako dárek za vysvědčení v 2. třídě, v té době totiž syn miloval parní vlaky. Než jsme se ale ke knize (cca 9 měsíců) dostali, tak se mu zájem změnil a parní vlaky ho už neberou. Do knihy se mu tudíž moc nechtělo, ale nakonec jsme si knihu užili.
S devítiletým synem jsme předčítali na střídačku, poslouchal i šestiletý syn. Zpočátku jsem měla obavy, zda není příliš složité - jak jazyk, tak i zápletka. Jazyková stránka byla pro pokročilejší čtenáře (některé výrazy jsem musela vysvětlovat, hodně na začátku knihy, obtížné při čtení nahlas jsou cizojazyčná jména osob a míst), chvíli také trvalo, než jsme se zorientovali v postavách a našli si k nim cestu. Všetečného Hala, jedenactiletého Hercula Poirrota, a strýce Nata jsme si oblíbili. Vrháme se na pokračování - Kalifornskou kometu!
Za mne vhodné pro samostatné čtenáře 10+, mladší potřebují dovysvětlit některá slova či motivace jednání postav. Bavilo i mne jako dospělou. Řadím k dobrodružným knihám Vánočnímu prasátku a Zvířecím hrdinům na Titanicu, které se nám všem líbily, bavily nás a které můžeme doporučit.
Děj: 10 z 10
Ilustrace: 10 z 10

babicka_amalka
19.03.2022 5 z 5

přestože je to knížka pro děti, i já dospělák jsem ji parádně užila; a jsem přesvědčená, že stejně bych si ji užila i jako dítě, kdyby v té době existovala;
a přiznám se, že už se těším na další díly :-)

sadlo
12.03.2022

Moc hezky se čte. Vyrůstala jsem na detektivovi Kallovi , nejsem zklamaná. Určitě doporučte dětským a mládežnickým čtenářům.Jsou tři díly a jeden čtivější než druhý.

Hanka44
15.03.2021 3 z 5

Omylem jsem knihu popadla, začala číst a po chvíli mi došlo, že je dětská. No ale už jsem ji dočetla a bylo to fajn.