Krabice živých

Krabice živých https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80136/bmid_krabice-zivych-02w-80136.jpg 4 204 32

Příběh z koncentračního tábora, kde se rozhodovalo o životě a smrti, a kde vybraná sorta vězňů zpracovávala údaje o mrtvých a současně se vedla i kniha nebo spíše krabice živých. Těch kteří zatím přežívali. navzdory snaze věznitelů.

ellypusik
ellypusik
10.07.2023 4 z 5

Kniha je velmi čtivá a člověk si pak hned více váží života. Autor podával události citlivou formou, až mi to občas přišlo nedůvěryhodné, protože nejspíš každý ví, jaké hrůzy se v dané době děly a autor nejspíš záměrně některé situace vynechal. Tento tah chápu a není potřeba ty hrůzy obsáhle popisovat, ale občas mi to ztrácelo na autentičnosti. I tak skvělé dílo poukazující na to, že v nouzi se znak lidství ztrácí a každý se stává zvířetem bojující o přežití. Když dozorce na jednoho z vězňů pokřikoval, ať děkuje za to, že může žít, co víc by chtěl... zamrazilo mě, jak tak v dnešní době normální věci, jako právo na život, se stává posvátností. Doporučuji!

Nofar197
Nofar197
05.05.2023 5 z 5

Autor zpracoval své zážitky z koncentračního tábora do neobyčejné knihy. K přečtení mě ve druhém ročníku inspiroval úryvek v učebnici literatury a ačkoli nešlo o snadné čtení, patří na tomto poli mezi nejlepší, které jsem četla.
"Jaké jsi národnosti? Proč nemáš řádně prisity vingl? "
"Fasovali jsme v Osvětimi kabáty bez označení. Jsem Čech, politický. "
"Eine Tscheche? Tsechy mají blechy. Stimmt? Je to tak? "
"Ne tak docela. U vás v Říši jsme k tomu ještě chytli vsi. "
To bylo téměř drzé, ale pohlavek nedostal. Dozorkyně se příliš lekla slova vsi. "


Kackac77
Kackac77
15.10.2022 4 z 5

Úplně nevím, co k teto knížce napsat. Prostředí koncentrátu je šílené, nepredstavitelne. Toto je kniha očima člověka, který ho zažil. Dávám jednu hvězdu dolů, protože jsem se někdy ztrácela v dialozich, přišlo mi někdy nekonečné omílání nějaké události, až se v tom člověk ztrácel. Bylo to ale silné, smutné,.. jako ta doba.

rickiwolf
rickiwolf
18.07.2022 4 z 5

Jde o poutavé zpracování života v koncentračním táboře za druhé světové války. Tím si autor sám prošel. I proto je tato kniha, uváděna jako vrcholné jeho dílo.

JancaMia
JancaMia
23.06.2022 4 z 5

Nález v knihobudce, jsem milovník této literatury. Na této knize je zajímavé to že je psaná pohledem vězňů i veznitelu.

maryzka
maryzka
06.06.2022 3 z 5

Kdysi dávno jsem ji chtěla přečíst, ale nyní jsem ji našla v bazaru. Ačkoliv autor píše z vlastní zkušenosti, které si prožil tak tato kniha je zvláštní. Nevím jak , ale při čtení této knihy jsem měla nebo mám pocit, že se životem v koncentračním táboře zabýval z obou stran- jak z pohledů vězňů tak z pohledu věznitelů. Některé události nebo spíš situace mi připomínají děje z jiných knih jak je to životopisné tak i beletristicky zpracované.

jitka5135
jitka5135
30.06.2021 5 z 5

Tohle by se melo cist povinne!! Nezapomenutelna kniha. Doporucuji kazdemu, kdo snad vaha.

jitka5135
jitka5135
19.05.2021 5 z 5

Jsou knihy, na ktere se nezapomene...toto je jedna z nich.

Lejčís
Lejčís
03.01.2021 4 z 5

Knih z koncentračních táborů je plno, žádná však není tak neuvěřitelně komplexní a nepostihuje všechny oblasti tábora jako tato. Bohužel mi nesedl Frýdův vyprávěcí styl, ale jinak perfektní!

Kiki22
Kiki22
22.12.2020 5 z 5

(SPOILER) Smutný příběh zachycující smutnou část naší historie pohledem bývalého režiséra Zdeňka. Není tam tolik brutálních pasáží, jak jsem u takové knížky očekávala, je to spíš plné melancholie, pocitů marnosti, bilancování o smyslu života, ale i o tom, že v určité chvíli už člověk přijde o veškeré myšlenky. Při mírném zlepšení životních podmínek přichází na scénu najednou i naděje, pomoc, soudržnost a soucit s bližním. Nejdojemnější pro mě byla smrt Šimiho-báčiho a usmaženého kotěte, oblíbenou postavou Řek Fredo a hrobař Diego, hodně jsem trpěla u popisů toho, jak je hrozné poslouchat plačící a naříkající dospělé muže. Ale štve mě teda trochu, že jsme hlavního hrdinu nemohli doprovázet až do osvobození, vyloženě jsem na to čekala.

DominaCZ
DominaCZ
13.09.2020 1 z 5

Nelíbilo se mi pojmenování: OSVĚČIM, DACHOV, používání označení "blokouš" a co je HOUŠŤKA taky nevim. (no vím ale jako...žejo).
Nelíbila, nedojímala, spíš vytáčela a ta Osvěčim to celý zazdila.

Ryšava
Ryšava
07.07.2020 4 z 5

Kniha je čtivá. Bála jsem se, že tam bude velké násilí a brutalita. Byla jsem mile překvapena, když tam žádné násilnosti nebyli a je to hlavně psané na uvědomění. Nic není jen černé a bílé

Sarriii
Sarriii
20.11.2019 5 z 5

Kniha byla velice zajímavá. Dobře napsaná. Líbila se mi psychologie postav, ukázka chování a myšlení různých typů vězňů i esesáků. Některé věci se mi zase až tak moc nelíbily jako např. poukazování na bolševiky a soudruhy, že je to nejlepší,co může být...Taky se mi nelíbil ten useknutý konec.To že byl smutný je věc jedna,ale že jsme se nedozvěděli, jestli Zdeněk přežil a natočil ten film je věc druhá.Podle mého názoru,to mohlo být uvedeno.Bylo by to podle mě ucelenější

sgjoli
sgjoli
04.11.2018 5 z 5

Krabice živých je jedna z těch knih, o které by se mělo více mluvit a která by se měla více číst. Je to další z řady těch, která silně promlouvá o holocaustu a o věcech, lidech a událostech, co by nikdy neměly být zapomenuty. Frýd píše velmi čtivě a už samotný fakt, že autor vychází z vlastních zkušeností, dělá knihu ještě silnějším čtenářským zážitkem. Pokud se zajímáte o téma holocaustu/2. světové války, neměla by vás tato kniha minout. Ve mně kniha rezonovala ještě dlouho po dočtení.

lenyleny
lenyleny
10.10.2018 3 z 5

Tuto knihu jsem jako doporučenou literaturu na střední škole nedočetla . Nyní jsem se k ní vrátila. Člověk má po tolika letech již na vše trochu jiný náhled a tak se mi dnes již kniha i styl psaní líbil. Doporučuji přečíst. Jen mi trochu vadilo, že je tam až moc znát podtón doby, ve které vznikla. Jako by ti správní lidi mohli být jen "straníci komunisté".

Magda610
Magda610
19.02.2018 5 z 5

Ve čtvtek jsem začala číst, teď právě dočetla....Pro mne, jako prozatimního "laika", co se téhle literatury týče - dávám 5 *...Kniha mě zaujala od začátku, dokázala jsem se vžít do situací, které nastávaly...dokázala jsem je pochopit a fandit, překvapila mě i "lidskost" některých téměř nelidských bytostí... Je to sonda do srdcí a duší všech, kteří v tomhle lágru byli, ať už jakkoliv "žili". Tedy za mne ano, přečtěte si ji!

aktijnov
aktijnov
15.01.2018 4 z 5

Čtivá, smutná, bolavá, drsná... Frýd není tak sugestivní jako třeba Lustig, ale i tak rozhodně stojí kniha za přečtení...

haki34
haki34
30.11.2016 5 z 5

máme slovenské vydanie - Truhlica živých...drsná kniha...bola som nahnevaná,, dojatá, fandila som hlavným hrdinom a z tých verstiev páchaných na ľudoch som mala zimomriavky na chrbte a slzy v očiach...až sa pýtal happy end...ale nie, všetkým to nevyšlo...
doporučujem prečítať

Zdenik
Zdenik
28.02.2016

Další z úžasných knih popisujících koloběh života a smrti v pracovním táboře, naděje a zklamání vězňů.

jprst
jprst
06.01.2016 5 z 5

Tato kniha se může některým čtenářům zdát rozvleklá či dokonce nudná, ale je to klamný dojem. Zkuste ji po delší době znovu a téměř jistě vás upoutá, zvláště když si v mezidobí přečtete i nějakou další knihu s podobnou tématikou.