Kozí knížka

Kozí knížka https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66025/kozi-knizka-66025.jpg 4 35 10

Přidat komentář

Briv
11.01.2023 3 z 5

* K přečtení této knížky mě inspirovala webová stránka - Celé Česko čte dětem - mají ji v sekci 0 - 4 roky (kterou postupně pročítáme). Našemu synovi se moc nelíbily ilustrace a kniha jej až tak nezaujala. Myslím, že je to tím, že žijeme na vesnici a s dost zvířaty a jejich způsobem života se už setkal. Smyslem knihy je zřejmě dětem přiblížit, co obnáší chov kozy, ale nemyslím si, že je to pojato za nejlepší konec. Jestli nějaké dítě neví nic moc o domácích zvířatech, tak po této knížce může být trochu v šoku.
Nevadí mi to, že kůzle zabijí, protože je lepší dětem vysvětlit, že takto získané maso je určitě vhodnější než z velkochovů, ale určitě to chce ze strany rodiče nějaké dovysvětlení.

Hanina61
13.03.2019 5 z 5

Nově ve mně probudila touhu chovat kozy... akorát bych neměla na to, abych je - já vegetarián - zabila a snědla... Jinak obrázky moc pěkné jako vždy. :-)


kamibe
14.02.2019 5 z 5

Tuto knihu oceňuji jako dobrou naučnou knihu pro hodně malé, předškolní děti. Je mi příjemný její malý formát i její skoro dětské, barevné ilustrace. Pro mne byla kniha podnětná v tom, že jsem si vyhledala, co je to karhátí, a obohatila tak svoje znalosti něčeho, co znám, ale nevím, že se tomu taky říká docela jinak. Je jasné, že některé děti budou obtížně snášet části o zabíjení, ale podle mého je správné, že to v knížce je řečeno bez obalu, protože takhle to je.

petshopačka
10.12.2017 5 z 5

Moc hezká knížka s pěknými obrázky. Je vtipná.

M-arta
09.12.2017 4 z 5

Svým způsobem možná poněkud kontoverzní kousek -
pokud patříte k rodičům, kteří chtějí svému dítěti pouze vytvářet iluzi reálného světa jako ráje plného šťastných zvířátek, radši si knížku dopředu prolistujte -mimo jiné může mít nečekané provegetariánské vyznění.
Po delší úvaze ji doporučuji pro jistotu spíš až od 6 let (děti z vesnice, kde se chovají zvířata na maso jistě zvládnou knížku dřív a žádná absurdita jim možná nedojde).

Jako všechny knížky Terezy Říčanové je opět nádherně výtvarně zpracovaná. Ale přece jen vás může zaskočit, že Tereza říká pravdu o tom, jak je náš svět podivný - chováme zvířata, milujeme je, staráme se o ně ... a pak je jednoho dne s úsměvem na rtu sežerem... (Nebo jak je tomu vlastně v tomhle případě -jim"jenom" zabijeme děti, které sníme). S komentářem, že takhle to chodí...
Což může být pro vaše drobky, identifikující se s mláďátky, přece jen trochu silné sousto.

lushi
15.10.2016 4 z 5

Kozí knížka - prostě kniha o koze na venkově. Popisuje čůrání, porod, vraždění kůzlat, krmení. Mě se líbila, myslím si, že jde o pěknou publikaci vhodnou hlavně pro děti, které nemají příležitost vidět na vlastní oči život hospodářských zvířat.

Zelený_Drak
15.04.2015

Názorná knížka o tom, jak koza čůrá, kaká, souloží a rodí (a to je ta lepší část). Zbytek je o tom, jak se zabíjí a jí kůzle a jak krmit kozu nevhodnými věcmi. Asi pro děti, které nikdy neviděly kozu.

Jelitovna
13.04.2015

Věta "Kromě toho také smrdí jako kozel." nám dala zabrat. A opět je zde na krátký textík nepřehlédnutelná chyba: "jsou k dobré k jídlu". Jde-li o krmení, nemáme tušení, co je karhátí, vadili nám stříkané pomerančové kůry i slupky od banánů (nebo dostávají bioslupky?). Máme rádi kozy a k jídlu z nich jen kozí sýry.

bibi.r
13.04.2015 2 z 5

Nesedlo...

FlLys
01.01.2014 2 z 5

Kniha je vtipně a mile napsaná i ilustrovaná, poučná, líbí se mi že je zde i o tom, že se kozlata zabíjí. I když kozí maso je zde degradováno jen na guláš a sekanou, což tedy nesouhlasím (takové kozí na víně, co jsem měla dnes k obědu...)
Co mi na této knize ale vadí, je zmínka, že kozu krmíme cukrovím ze stromečku, chápu že jde třeba jen o jeden kousek, ale jelikož je to kniha pro děti, pokud by se toho chytli mohlo by být i po koze...

Kniha Kozí knížka je v

Přečtených53x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x