Kozáci

Kozáci https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36887/kozaci-36887.jpg 4 24 5

Podnes živý román vyvolal pozornost novým zachycením přírody a osobité tváře i života lidu severního Kavkazu.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Казаки (Kazaki) , 1863


více info...

Přidat komentář

Blue
25.12.2023 4 z 5

Jsem ochoten uznat tomuto malému románu jisté literární kvality, zároveň ale konstatuji, že mne knížka nebavila a že jsem se jí prokousal. Možná to bylo dáno vyšším očekáváním, to je vždy zrádné.

aktijnov
01.11.2021 4 z 5

Krátká milá knížka, která člověka vtáhne do zvláštního života ruských kozáků. Na jedné straně Olenin, který je nadšený místními lidmi a krajinou. Tady vidí ten "pravý život". To, proč stojí za to žít. Lásku... Na straně druhé Lukaška - kozák, hejsek, ale vlastně i místní hrdina. A mezi nimi Mášenka.... Hrdá, chladná, pracovitá...


adelinka
25.02.2015 5 z 5

tiež je toto moja prvá kniha od Tolstoja, ak nerátam poviedku Detstvo Nikiti, ktorú čítam v ruštine....veľmi som spokojná, veľmi dobre sa mi čítala.....Tolstoj krásne opisuje život kozákov, hlavne osoby - neraz som mala úsmev na perách pri čítaní - keď rozprával Jeroška.....teším sa na ďalšie diela od autora.....(musím doplniť súkromnú knižnicu :-))

jesuswlasac
11.12.2013 4 z 5

Moja prvá kniha od Tolstoja a potvrdzuje že Tolstoj bol PÁN spisovateľ.
Pred čítaním som očakával niečo podobne ako Gogolovho Tarasa ale nakoniec bolo všetko inak. Jednoduchý príbeh plný veľkých filozofických úvah na zamyslenie, ktoré nám autor podáva v jednoduchých a takpovediac každodenných situáciách. Olenin je síce dosť obyčajná postava ale o to viac sa popriňom vyníma sváko Jeroška a jeho mudrosti takpovediac múdrosti starých rodičov.
Aj keď to nie je vojnový roman aspoň objasňuje život kozákov v dobe mieru resp. prímeria.

WEIL
11.08.2011 5 z 5

Kozáci byla specifická skupina obyvatel Ruska.
Autora asi proto přitahovali skrz význam, který v carské společnosti měli i jiné zvyklosti, než měla šlechta či duchovenstvo nebo nevolníci.