Sakra trek

Sakra trek https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490781/bmid_sakra-trek-S7g-490781.jpeg 4 24 11

Kovboj ze Šaolinu série

1. díl >

Bezejmenný kovboj ze Šaolinu kráčí cestou posetou drsnou akcí, na níž se setkává se třemi druhy nepřátel: Ti z minulosti ho pronásledují, ti z budoucnosti na něj teprve čekají a ti z přítomnosti brzy zjistí, že zabít ho není tak snadné, jak se zdá. Je totiž rychlý, zběsilý a extrémně špekatý! Originální komiks oceněný Eisner Awards, v celé své krví zbrocené kráse.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Start Trek


více info...

Přidat komentář

Zlord Antiježíš
18.11.2023 5 z 5

Máte-li práci, která Vás baví a naplňuje, jste šťastní. Pravděpodobně je pak i Vámi odvedená práce kvalitní, protože když Vás baví a jde Vám, tak jste v ní dobří a nebo dokonce jedni z nejlepších. A teď si představte, že jak si tak děláte práci, která Vás baví a ostatní tuto práci oceňují, rozhodnete se chvíli tu práci nedělat pro ostatní, ale jen sami pro sebe. Tak takhle nějak asi vznikají geniální, legendární a kultovní umělecká díla. Jedno z nich se mi právě dostalo do rukou! Netušil jsem co mohu čekat. Spojení Kung-fu a divokého západu leccos naznačuje, ale ve mě taková nepravděpodobná spojení spíše vyvolávají mírný strach a nevysoká očekávání. Sám si za to můžu. Za to že teď sotva popadám dech a hodiny a hodiny se nimrám v detailech kresby a připadám si jak malé dítě nad knížkou "Kde je Valda?".
Od první stránky je Vám jasné, proč a pro koho tohle vzniklo. Pro radost autora samotného. A my máme ohromné štěstí, že to jen u autora nezůstalo a radost s ním můžeme sdílet. Nemluvný shaolinský mnich se svým věrným, dost mluvným, "ořem" vás vezmou na cestu, po jejímž konci pravděpodobně jen otočíte knihu a začnete znovu. Budete si nejspíš chtít znovu užít velkolepé frontální výhledy "pod a v ose osla", nebo nekonečnou frontu "nejen ostřílených" pistolníků, pistolnic, havěti, jejich vybavení a harampádí, jakož i skal notně poznamenaných místními sprejerskými gangy. Je úplně jedno jak dlouho do toho budete koukat, myslím že pořád budete nacházet nové a nové detaily, popkulturní easter-eggy, absurdní doplňky, nepravděpodobné polohy a nebo skvělé narážky. Jste-li čtenář, pro kterého je vizuální stránka komiksu jen doplňkem toho důležitého co se píše v bublinách, asi to úplně nebude pro Vás. Pokud ale komiks vnímáte jako celek, kde text i obraz jsou ve vzájemné symbióze, tohle vás dostane! Nedokážu si to představit v menším formátu. Tady je kolosální rozměr nutností!
Nesmím zapomenout, a tady si díky veršovaným pasážím nelze nevšimnout, na famózní práci na překladu, to je další lahůdka a moc jsem si to užil.
A závěrem...věděli jste, jak funguje potápění a vynořování žraloků? I to se dozvíte v Kovboji ze Shaolinu. On žralok má totiž balastní nádrž...a co je obsahem balastní nádrže? Aha???

Hadati
11.08.2023 3 z 5

Pro mě trochu zklamání. Kresba je opravdu skvělá, plná detailů a jasných barev, ale nijak přemrštěných. Zkoumání detailů jsem si opravdu užíval, i když občas jsem měl dojem, že je to až zbytečně přehnané, a tedy po čase i únavné.

Kresba je však jediný klad, který na tomhle komiksu vidím. O kovboji ze Šaolinu se za celou dobu nic nedozvíte. Jde od jednoho souboje do druhého (třetí už není) a kromě opakované omluvy na pár panelech nic víc neřekne.

Dialogy tak obstarává kovbojův ukecaný osel a kovbojovi nepřátelé. A přestože se snaží být obě strany vtipné, humor se mi zdá dost prvoplánový. Kovbojův osel je až nápadně podobně otravný jako Oslík ze Shreka. A jeden z démonů, se kterým se kovboj střetne, má pro změnu ve zvyku veršovat jako daleko více proslavený démon Etrigan z DC stáje.

Kovboj ze Šaolinu je tak jasnou ukázkou, že pouhá nadupaná akce se skvělou kresbou nestačí. Chce to i dobrý děj. Pokud bych měl tenhle komiks popsat krátce, tak se jedná o dva dlouhé na sebe navazující souboje se spoustou bezvýznamného žvanění, které se snaží být vtipné, ale většinou je to střelba do prázdna.


trudoš
05.09.2022 4 z 5

Báječná úchylárna, která kdyby měla příběh, vysloužila by si ode mne i tu poslední chybějící hvězdičku. Geof Darrow se však takovými podružnostmi, jako je zápletka, evidentně nezabývá, podobně jako Salvator Dalí principy reality. Jakmile se však člověk oprostí od pravidel, musí se bavit absurditou imaginace, již před ním autor postupně vykresluje, až to nakonec přeroste ve zcela makabrózní finále. Těžko se popisuje slovy, o co v komiksu jde, protože to, co začne jako obyčejná kovbojská přestřelka, se rychle proměňuje v nepochopitelnou šarvátku s neméně pochopitelnými protivníky. Kouzlo pak spočítá v prokreslených detailech, přičemž na své si přijdou také filozofičtí amatéři, libující si v nic neříkajících dialozích o životě, vesmíru a nesmrtelnosti chrousta.
Uznávám, že nenakreslit to právě Geof Darrow, mé nadšení by zdaleka nebylo tak velké. Ale jeho nápady a schopnost dotáhnout je do konce, mě fascinovaly už v Drsné škole a Kovbojem ze Šaolinu jeho komiksový zen důstojně vyvrcholil.

puml
14.08.2022 3 z 5

Tváří se to příběhově jako Jim Woodring, ale není to Jim Woodring - jeden z nejlepších a nejoriginálnějších komiksových tvůrců. To srovnání se prostě nabízí, ale Darrowovo zpracování má blíž k cirkusu a eskamotérství než k podprahovosti a sestupu do hlubin psyché. Jak se mi Drsná škola líbila, tak tohle se moc nepovedlo. Líbivá hyperrealistická kresba to v tomhle případě nezachrání. Úkrok stranou, i když, jak pro koho...

Politre
31.07.2022 5 z 5

Parádní jízda mlčenlivého kung-fu mistra a užvaněného osla jak ze Shreka mě naprosto odrovnala. O příběh tady vlastně nejde, spíše jde o sled brutálních soubojů kovboje s bandity a poté s panem Parádou, natřískané slovním a obrazovým humorem. O co jde ale především je neskutečně promakaná a detailní Darrowova kresba, kterou jsem zatím v žádném jiném komiksu neviděl. Už první setkání s partou spolumstitelů je epické a brutální, co do míry krvavých detailů nemající obdoby.

RaptoR
09.06.2022 4 z 5

Kovboj ze Šaolinu je hlavně o zábavě. A té je zde hodně. Místy to mnoho smyslu dávat nemusí. Geof Darrow ale svým nezaměnitelným stylem s tunou detailů uhrane každého komiksáka, takže nad stránkami strávíte sakra delší dobu, než je čas nutný pro přečtení bublin.
Více v recenzích.

GoodGames
05.06.2022 5 z 5

Humor je dosť špecifický a baviť sa určite všetci čitatelia nebudú, je mi ich však úprimne ľúto. Prečo? Lebo prišli o sakra skvelú zábavu! Ja som sa chytil už od prvej strany s pobehujúcou jaštericou a bavil som sa náramne až do konca. Je to tak natrieskané humornými nápadmi či už slovnými alebo vizuálnymi, že som sa v jednom kuse uchechtával. Plno bizarných situácií, skvelo preložené hlášky a perfektná detailná kresba. Veľmi dobre som sa bavil a málokedy sa mi po dočítaní komiksu stáva, že si ho dám hneď s radosťou celý znova. Tu sa to stalo.

ebbe_voe
16.05.2022 5 z 5

Krasojízda pro fanoušky festivalu otrlého diváka, bizarní, dynamické, ujeté...takže cajk

DennisMoore
14.05.2022 5 z 5

Jestli mi ještě někdy někdo vyčte, že jsem detailista, půjčím mu Kovboje ze Šaolinu. Geof Darrow je totiž naprostý maniak a aby mě nějaký komiks tak moc ohromil a zároveň tak moc bavil jen svojí kresbou, to se mi naposledy stalo asi u Drsné školy. Od Geofa Darrowa. Rozdíl je v tom, že zatímco Drsná škola měla regulérní příběh (Frank Miller si podal ruku s P. K. Dickem), Kovboj se s ním příliš neobtěžuje a stačí mu jen pár bizarních situací, které Kresbě poslouží jako odrazový můstek. Nevadí mi to v nejmenším, tahle kniha je vlastně v první řadě velmi svébytné umělecké dílo plné mrtvol atd.

Terva
11.05.2022 3 z 5

„Kdesi
uprostřed neznáma,
den před včerejškem
a týden před nazítřím...“


Ke knize nečuchejte. Protože ihned po otevření na vás vytečou hektolitry krve. Stránky voní železem. Jenže je tu problém. Můj osobní. Kresba je tedy perfektní a krvavá. Ale mě se vůbec nelíbí ten vnitřní humor. Celé je to postavené na hlavu, divné...no prostě jsem se sice snažil, ale vůbec mě to nebavilo. Příběh si určitě najde své příznivce a nadšence, ale já to nejsem. Tak že komentář je krátký, více se o tom nebudu rozepisovat.

Citát: Nikdy nevěř andulkám ani zabezpečení kuřecích farem.

Fuckenbrau
10.05.2022 3 z 5

Jak u Hard Boiled, tak u Shaolin Cowboy mám pocit, že celej ten comics je dělanej jen pro jednu jedinou věc. Pro Darrowovu exibici. Takže naprosto precizní akční brutální promakaná kresba. Zatímco v Hard Boiled jsme byli ve městě, tak tentokráte se vše odehrává na poušti a tak, asi aby se nemuselo tentokráte nějak promakávat pozadí.
Rádoby vtipná hláškovaná drsná rubačka, možná trochu Deadpool style.
Kůli kresbě to za to stojí, kůli scénaři ne. Nebo jsem to nepochopil..

Autorovy další knížky

Geof Darrow
americká, 1955
2013  86%Drsná škola
2022  77%Sakra trek
2023  78%Libová sekačka

Kniha Sakra trek je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce25x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x