Kouzelné zrcadlo literatury - Sny a realita moderního svě

Kouzelné zrcadlo literatury - Sny a realita moderního svě https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19932/kouzelne-zrcadlo-literatury-sny-a-realita-moderniho-sve-19932.jpg 4 5 3

Třetí díl nekonvenčního souboru učebnic pro střední školy věnovaný literatuře 1. pol. 20. stol., zejména nástupu moderny v období mezi světovými válkami.

Přidat komentář

Snoopi
12.06.2023 4 z 5

Zajímavá příručka, která v sobě dovedně propojuje učebnici s čítankou, a zároveň své čtenáře /studenty/ vede k samostatným úvahám nad přečtenými texty. Nemohu posoudit, do jaké míry sama o sobě postačí obsáhnout výuku 3. ročníku středních škol, to ponechám jiným, každopádně mě mrzí, že tato kniha se mi nedostala do rukou již během mých středoškolských studií. Věřím, že díky ní bych spoustu faktů z probírané látky tehdy viděla v jiném světle a jistě by mi pomohla získat potřebné kritické myšlení a nadhled.
Líbí se mi její koncept i způsob jejího utvoření a zpracování látky. Dostala jsem od ní, co jsem potřebovala - vhled do dějin české i světové literatury od konce 19. století po počátek 2. světové války.
Autor nám v úvodu naservíruje trochu toho nezbytného dějepisu, načrtne základní rysy tváře 20. století, kdy se dotkne nejen oblastí rozvoje vědy, techniky, umění, ale i politické situace a problémů, vedoucích k 1. a 2. světové válce. V deseti následujících kapitolách pak rozebírá charakteristiku konkrétních směrů, skupin, témat a žánrů: Česká tradiční próza, Nástup české moderny, Velké téma - velká válka, Avantgarda, Lidský úděl aneb obraz člověka, Literatura protestu, Spirituální literatura, Dramatická tvorba, Vybrané básnické osobnosti... a v té závěrečné se věnuje populární literatuře, konkrétně detektivce, humoru, sci-fi a fantasy. Knihu pak uzavírají nezbytné Slovníčky, přílohy a rejstříky, plusem je i stručný chronologický přehled autorů, ověnčených Nobelovou cenou za literaturu v letech 1901 - 1939.
Každou kapitolu uvádějí medailony autorů, obohacené o četné úryvky a ukázky z děl. Doplňují ji "Obecné údaje", poskytující požadované vědomosti v rozsahu školních osnov, a "Úvahy a názory" s důležitými texty sekundární literatury. Samozřejmě opět nechybí velmi podnětná část "Náměty k zamyšlení", vybízející k další tvořivé práci s textem, v této knize ukončená dalšími "Tipy pro četbu".
Je sympatické, že čtenářům také nabídl svobodu v interpretaci, takže oddíl "Klíč" zde již nenajdeme.
Líbí se mi, že se nejedná o žádný suchopárný výklad: na stránkách se objevují i četné tematické fotografie a dobové obrázky. Myslím si, že kniha se dá použít jako nadstavbová učebnice i jako odrazový můstek pro další, hlubší studium. Oproti předchozím dvěma publikacím se mi zdá být o něco chaotičtější, chvíli trvá, než se v ní student či čtenář zorientuje, ale jakmile si na její koncept zvykne, získá důležitého pomocníka při studiu i samostudiu. S povděkem jsem uvítala kapitolu "Spirituální literatury", v níž jsou zmíněni autoři exotických zemí Indie a Libanonu, kteří se též významně zapsali do dějin světové literatury. Příručku mohu jen doporučit - a moc bych si ji přála sehnat do své knihovny, což je v současné době bohužel nemožné.

martineden
21.03.2021 5 z 5

Skvělá řada učebnic, která je nadčasová. Doporučuji pro všechny milovníky literatury.


R´Hell
08.02.2012 4 z 5

V Kouzelném zrcadlu je při každém autorovi vybráno jedno nejvýznamnější (nebo jedno nějakým způsobem zajímavé) dílo, ze kterého je otisknutá ukázka a dále podrobnosti - třeba recenze autorových současníků, což umožňuje studentům nahlédnout na přijetí díla (často rozporuplné) v době, kdy autor žil a tím poskytnout poměrně komplexní informace pro vytvoření vlastního názoru (co je téměř nemožné u učebnic typu Odmaturuj...) Osobně si myslím, že přesto, že je učebnice poměrně náročná, je skvělým rozšířením pro studenty, kteří se chtějí dozvědět více, ale taky pro ty, kteří nemají dost trpělivosti, aby se učili pouhý seznam děl a chtějí probíranou látku pochopit důkladněji a dát jí smysl.