Kouzelné zrcadlo literatury - Od Gilgameše k Harlekýnovi

Kouzelné zrcadlo literatury - Od Gilgameše k Harlekýnovi https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19928/kouzelne-zrcadlo-literatury-od-gilgamese-k-harlekynovi-19928.jpg 4 5 3

Podstatně přepracované a rozšířené vydání původních autorových skript a jeho Kouzelného zrcadla literatury - Od nejstarších písemných památek k osvícenství.Obsahem je vývoj literatury od nejstarších sumerských památek až po klasicismus a osvícenství.

Přidat komentář

Snoopi
06.03.2023 5 z 5

Velmi netradičně pojatá kniha, která splnila svůj účel - spojuje v sobě učebnici s čítankou a zároveň vede čtenáře /studenty/ k samostatným úvahám nad přečtenými texty. Moc mě mrzí, že v dobách, kdy jsem studovala první ročník gymnázia, se mi tato učebnice nedostala do rukou: spoustu faktů bych tehdy vnímala jinak a získala bych i patřičný nadhled vůči probírané látce.
Pamatuji si, jak jsem na prvních hodinách češtiny nechápala, že si podstatné věci musím "vybrat" a sepsat z výkladu naší češtinářky, a bohužel naše tehdejší učebnice ještě nebyly ani v tisku, takže jsem docela trpěla vědomím, že se vlastně "nemám pořádně z čeho učit". A nebyla jsem jediná :-)
Tato kniha je malý poklad - líbí se mi její koncept, způsob, jak je utvořená, i její zpracování. Dostala jsem od ní, co jsem potřebovala - přehledně uspořádané dějiny všech literatur, včetně té naší, od sumerské literatury po osvícenství. Kapitoly jsou členěny podle stejného schématu: začínají charakteristikou dané kultury či určitého období, provází je medailony autorů, doplněné o četné úryvky z děl. Následují "Obecné údaje", poskytující požadované vědomosti v rozsahu školních osnov, a "Úvahy a názory" s doplňujícími sekundárními texty. Oddíly "Kulturní obzor" a "Význační myslitelé" jsou části pouze doplňkové a rozšiřující a objevují se jen na některých místech. Každou kapitolu zakončuje část "Otázky a úkoly", vybízející k další tvořivé práci s textem, a v "Klíči" je pak doplněna konkrétními návody a seznamem vhodné literatury k prostudování. V závěru nechybí terminologický slovníček, krátké medailony autorů a nezbytný rejstřík.
Líbí se mi, že nejde pouze jen o suchopárný výklad: na stránkách se objevují i četné tematické fotografie a dobové obrázky. Jsem ráda, že jsem se poutavou a čtivou formou za pomocí ukázek dozvěděla více nejen o literárních památkách exotických zemí, jako je Dálný východ, ale i o literatuře islámu. Myslím si, že kniha se dá použít jako nadstavbová učebnice i jako odrazový můstek pro další, hlubší studium. Zpočátku je trochu složité se v ní orientovat, ale když si zvykneme na její uspořádání, informace se v ní dohledávají poměrně snadno. Mohu doporučit i k samostudiu.

Pavla-Adina
13.05.2022 2 z 5

Náročná kniha pro studenty i zájemce o literaturu, samouky. Nadstavba středoškolského učiva. Tato kniha mě vedla ke statarickemu čtení, výklad je příliš podrobný.


Beatris
20.07.2013 3 z 5

Tak tohle mě moc nezaujalo. Je to spíš hlavně čítanka, než normální učebnice, moc užitečných teoretických informací tu bohužel není.

Štítky knihy

Gilgameš

Kniha Kouzelné zrcadlo literatury - Od Gilgameše k Harlekýnovi je v

Přečtených7x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x