Kouzelná zahrada biologie

Kouzelná zahrada biologie https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292032/bmid_kouzelna-zahrada-biologie-x9E-292032.jpg 4 34 6

Téměř dvacet esejí, v nichž světoznámý chemik a biolog popisuje fenomény, které určují naše chápání člověka a jeho místa v přírodě. Ve svých úvahách využívá podmanivě poetických obrazů, aby složité jevy, jež věda popisuje, podal srozumitelným způsobem a smysluplně je vřadil do celku naší lidské zkušenosti. Pokouší se uchopit a našemu chápání zpřístupnit samotné počátky života, energetické procesy v živých organismech či ukládání vědomostí. K těmto otázkám přistupuje nejen jako erudovaný biolog, ale také jako člověk hluboce zakořeněný v kulturním dědictví Evropy. Kultura a věda jsou pro něj jen dvě stránky téže mince. V některých momentech tak líčení složitých chemicko-biologických problémů přechází téměř do podoby někdejší „romantické biologie“ 19. století, která se právě pomocí obrazů převzatých ze života snažila o syntetické vystižení jevů, k jejichž fixování dosud scházel vlastní pojmový instrumentář. Gottfried Schatz navrací vědy o živém k jejich živoucímu prameni a jako skvělý tlumočník dokáže přecházet mezi krajinami přísné vědy a obecně srozumitelného jazyka.... celý text

Žánr:
Fejetony, eseje , Literatura naučná , Přírodní vědy

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Zaubergarten Biologie. Wie biologische Entdeckungen unser Menschenbild prägen , 2012


více info...

Přidat komentář

Jordanka9
07.07.2021 4 z 5

19 krátkých, poutavým způsobem psaných esejů rakouského biochemika a evolučního biologa
Gottfrieda Shatze rozhodně stojí za přečtení. Laik se poučí a doplní si nenásilnou a čtivou formou zapomenuté informace z biologie. Ano, řada údajů je obsolentních, dávám za pravdu komentáři profesora biologie. Odborník v jakémkoliv oboru musí stále sledovat nové poznatky publikované v odborných časopisech - to rozhodně platí i pro evoluční biologii.
A závěrem doporučuji milovníkům fantasy a scifi 19.esej
Velká otázka
Jak pátráme po mimozemském životě. Možná by se mohli inspirovat i tvůrci příběhů o zelených mužícich a jiných příšerkách - ziskali by si nový okruh čtenářů.

knižní_Káťa
21.12.2020 3 z 5

Při čtení této knihy je nutné si uvědomit, že spolu s odbornými fakty, autor zároveň prezentuje i své osobní názory - jsou to eseje. Co se však musí této útlé knize rozhodně nechat je to, že popisuje biologii jako zajímavou disciplínu. Avšak souhlasím s tvrzením ostatních čtenářů, že jsou už některá vědecká fakta zastaralá.


Miss.K
16.08.2020 4 z 5

Kniha je dobře napsaná a dobře pochopitelná jen už časově pozadu.

IHT
13.04.2020 3 z 5

Pro laika mozna poutave a inspirujici a zajimave, pro biologa obcas dost zastarale... Bohuzel eseje casto trpi poplatnosti dobe sveho vzniku

Rurian98
06.04.2020 5 z 5

Výborná kniha, která je zábavně, srozumitelně a čtivě napsána. Autor se zabývá především buněčnými a genetickými pochody, které přibližuje velice poutavým a srozumitelným způsobem s minimem odborných výrazů.
V knize je znát, že se autor snaží poukázat na provázanost života od bakterii až po mnohobuněčné organismy a tedy na život jako takový a jeho podstatu v širším kontextu, což je podle mě ideální způsob, jak biologii prezentovat.
Kniha je velice podnětná, člověka přiměje k zamyšlení a myslím, že u plno čtenářů, kteří se o biologii zatím tolik nezajímali, může vzbudit zájem o tento fascinující obor.

lentolog
04.07.2017 5 z 5

Veľká inšpirácia pre učiteľov biológie.