Kouzelná skříňka pro Gwendy

Kouzelná skříňka pro Gwendy https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388594/bmid_kouzelna-skrinka-pro-gwendy-cDY-388594.png 4 531 131

Kouzelná skříňka série

1. díl >

Kouzelná skříňka pro Gwendy je dalším Kingovým dílem situovaným do fiktivního maineského městečka Castle Rock. Tentokrát se však, na rozdíl od těch ostatních, jedná o poměrně krátkou novelu, napsanou navíc ve spolupráci s Richardem Chizmarem. Na začátku příběhu je Gwendy 12 let. Je to bystrá holčička, která má problémy s nadváhou, s nimiž se dokáže svou vůlí a kázní vypořádat. Jednoho dne ji v parku osloví záhadný černě oděný muž, který jí z neznámých důvodů dá jedinečný a nebezpečný dárek – kouzelnou skříňku s páčkami a různobarevnými tlačítky. Stisknutím páček skříňka vydává buď vzácné stříbrné dolary, nebo nesmírně chutné čokoládičky. Barevná tlačítka jsou destruktivní a symbolizují jednotlivé světadíly, jejichž případné zničení je teď plně v moci Gwendy. Ta postupně začíná chápat, jakou s dárkem převzala zodpovědnost...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Novely

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Gwendy's Button Box , 2017


více info...

Přidat komentář

Rihatama
25.03.2024 5 z 5

Stephen King je návykový, a protože počet nepřečtených knih se snižuje, dávkuji si je se stále větším odstupem. Ani příběh Gwendy nezklamal, King opět a zase vede člověka k zamyšlení. A i když tentokrát jde o spoluautorský počin, čtenář se opětovně vrací do fiktivního městečka Castle Rock ve státě Maine, kam poprvé zavítal v Mrtvé zóně. A opětovně King prověřuje integritu člověka a jeho schopnost ev. neschopnost odolat moci, která mu nečekaně spadne do klína. Gwendy představuje Kingům pověstný lakmusový papírek. Unese spolužáky vysmívaná Gwendy velkou odpovědnost, která souvisí s nenadálým darem? Jak bych se zachovala já, kdybych měla příležitost a možnost ovlivňovat dění kolem sebe, zejména kdybych trpěla komplexy znemožňující normální zařazení do kolektivu? Kniha je tak, jako obvykle, víc než jen (tady kraťoučkým) příběhem holčičky Gwendy a neznámého dárce.

"Vyhodila bys do povětří nějaké místo, kdybys měla tu moc? Nebo... zbavila by ses někoho? ... Ještěže takové tlačítko neexistuje, oddechne si slečna Chilesová. Ale existuje, namítá Gwendy. Nixon ho má. A Brežněv taky. I pár dalších lidí."

jaroiva
28.01.2024 4 z 5

Je to takový celkem i typický King stylu Nezbytné věci v nějaké light verzi. Na Kinga málo ukecané, takže bych řekla, že to napsal King a Chizmar mu to proškrtal :D.
Rychlovka na odpoledne. Jdu shánět další díl.


Finn69
27.01.2024 4 z 5

Pěkná jednohubka, krásně a příjemně se čte, ovšem za jeden večer máte přečteno a člověk by si dal klidně ještě kousek.
Ale moment, ono to má ještě dva díly, no tak to abych se po nich podíval :)

ZÓNA
25.01.2024 5 z 5

Tajemná bytost pan Farris... On rozehraje fantastický příběh, pohádku - pojmenujte si podle svého úsudku. Až si přečtete. Protože nepřečíst, znamená vynechat cosi nadpozemsky dokonalého.
Ilustrovaná novela o zázračné skříňce v sobě skrývá veškeré lidské neřesti i ctnosti. A že o nich budete přemýšlet.
Kingova schopnost vtáhnout čtenáře do jím vytvořeného světa je obdivuhodná, až katatonická. Je mistr takových příčin, nekomplikuje, obaluje postavy přesnými dávkami charismatu, aby čtenář neměl šanci se vzdálit, ale naopak prožít příběh se vším všudy, k čemuž mu King dává vzácnou příležitost.
Nejde se nevpít mezi řádky, nejde odejít a nejde nebýt smutný. Protože s láskou psaný příběh o jedné malé holčičce a jejím dospívání vám navždy utkví v paměti.
A bude vás osobně zajímat, co by se stalo, kdybyste zrovna vy, jedinkrát v životě, potkali na lavičce posedávat pana Farrise...

Obelix15
30.12.2023 3 z 5

Poutavá povídka, kniha mě mile překvapila. Sympatické postavy a zajímavé zpracování děje. Nechci a nedokáži si představit, kdyby někdo podobnou skříňku k dispozici měl. I když, podívám-li se kolem sebe a na aktuální dění doma i ve světě, někdo ji možná má. Kdo ví? Jsem zvědavý, co přinesou další díly série.

P.owl
28.10.2023 4 z 5

(SPOILER) První kniha z trilogie o Gwendy a její kouzelné skřínce, odehrávající se v kulisách města Castle Rock. V této knize sledujeme klíčové momenty celého příběhu, ke kterým se autor v následných pokračování rád vrací a ve dvousetstránkovém provedení sledujeme především mládí naší hrdinky. Dílo otvírá témata jako je závislost, zodpovědnost a finanční gramotnost u dětí a starších adolescentů. To vše symbolizuje kouzelná skřínka s páčkami a tlačítky. Nechybí i trocha napětí, ale i romantiky. Po přečtení všech tří knih, hodnotím tuto část jako nejpovedenější v porovnání: délka - děj - zábava.
Pro zajímavost - tato kniha o mládí Gwendy je nejkratší, ale mapuje roky jejího života.

m2056
13.08.2023 4 z 5

Příjemné čtení příběh je pěkný už tím že je vyprávěn od útlého věku hlavní hrdinky.

666Jitka
07.08.2023 4 z 5

Příjemná jednohubka, která mi zpříjemnila jedno odpoledne a podvečer, se velmi dobře četla. Tuto novelu bych asi úplně nenazývala hororem, ale spíše strašidelným příběhem, který má jistě zajímavou zápletku a napínavý děj, ne však nijak zvlášť děsivý, což ovšem není žádné minus. Za mě fajn počtení a určitě si přečtu i další díly této série.

iLuciferie
02.08.2023 3 z 5

Kingovy povídky mám ráda, i toto dílko se četlo dobře, ale místy jsem měla pocit, že je v textu zbytečně mnoho vynecháno. Ano, možná trošku zbytečně nevyužitý potenciál, ikdyž jsem ráda, že to nemělo 1000 stran, protože to bych to pak určitě nečetla..

Neluš
13.07.2023 4 z 5

Příjemné čtení.

terinkha
23.06.2023 3 z 5

26/2023
Právě jsem se přistihla, že sedím u počítače, čučím do monitoru a vůbec nevím, jak tuhle knihu ohodnotit...
Jestli se mi to líbilo nebo ne.
Jako takhle, zhltla jsem ji během večera na penzionu. Námět je rozhodně zajímavej, jen jsem si připadala trochu mimo dění. Prostě mě k sobě Gwendy vůbec nepustila a já to tak všechno pozorovala tak nějak z dálky a i proto je asi dojem z knihy trochu plytký...
Další díly si určitě přečtu, ale tady prostě nevim. Je i to hodnocení knihy? :-)

kethy
19.06.2023 2 z 5

Sakra s takovým potenciálem by to měla být bichle o 1 000 stranách. A ne jen ubohoučká tenká knížečka, s velkými mezerami a velkým písmem. Vlastně je to malinká povídka, kde je spousta nevyužitývch situací. Navíc, teď už vím, že existují sdalší dvě povídkové knížky, které jakoby na tuto navazují. Co je to za divný experiment? Potenciál je dobrej, ale to nevyužití je strašný.

Luigi1
13.06.2023 5 z 5

Překvapivě krásné čtení které mě nadchlo

šárofka
08.05.2023 5 z 5

Fajn kniha byla dobrá a určitě se podívám na další díl.

wlado
14.04.2023 4 z 5

Pekná, oddychová novela. Očakával som gradujúci záver, no knížka končí prekvapivo skoro. Téma určite na dobrý román.

maca_t
09.04.2023 4 z 5

Povedené odreagování na jedno odpoledne. Moc se mi kniha líbila a jelikož jsem zvědavá, jak píše R. Chizmar sám tak si budu muset (velmi ráda) dokoupit i pokračování :-)

Sandruš
01.04.2023 4 z 5

Zajímavá rychlovka od Kinga, vybrala jsem si ji do ČV 2023, ale určitě si přečtu i další díly.

MíšaS.
04.03.2023 4 z 5

Jak píší ostatní uživatelé, je to milá a čtivá jednohubka.
Možná mohl z trilogie vzniknout spíše román, vzhledem k velikosti písma a celkové úpravě, ale chápu, že autoři třeba nevěděli, zda budou s Gwendy pokračovat, a tak je to taková krátká, ale moc pěkná, povídka.

sáně_v_létě
01.03.2023 4 z 5

Jako knihu pro YA hodnotím velice pozitivně. Dotýká se problémů bohužel spjatých s tímto věkem, je psána dynamicky bez dlouhých popisných pasáží, člověka nutí k zamyšlení nad mocí, zodpovědností a sebepojetím.

Belanna
25.02.2023 4 z 5

Zvláštní a nezvyklý příběh mě upoutal hned od začátku.
Jednoduchý, rychle plynoucí děj, mírné napětí a Gwendy, která bojuje s pokušením.
Jsem zvědavá, kterým směrem se bude ubírat další díl.
Oceňuji krásnou obálku.

Štítky knihy

povídky zodpovědnost rozhodování nadváha puberta novely fantasy

Autoři knihy

Richard T. Chizmar
americká, 1965
Stephen King
americká, 1947

Kniha Kouzelná skříňka pro Gwendy je v

Právě čtených2x
Přečtených665x
Čtenářské výzvě159x
Doporučených26x
Knihotéce319x
Chystám se číst120x
Chci si koupit53x
dalších seznamech10x