Když spadne maska

Když spadne maska https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487623/bmid_kdyz-spadne-maska-Pia-487623.jpeg 4 128 25

Kostičas série

< 4. díl

Příběh krajinochodkyně Paige Mahoneyové pokračuje tam, kde v předchozím díle skončil. Paige se podařilo zničit jádro detekční technologie Senshield. Jen o vlásek unikla smrti — i díky agentům tajemného Programu Domino, který ji nyní vysílá na misi do Paříže. Kdo však za touto sítí ve skutečnosti stojí a jakou má motivaci ke svržení scionského režimu, Paige zatím netuší. Okolnosti ji nutí novému spojenci alespoň prozatím důvěřovat. Spolu s Arcturem Mesarthimem — bývalým nepřítelem a současným společníkem — se vydává odhalit tajemství, které ji zavede do spletitého pařížského podzemí i do třpytivých chodeb zámku Versailles. Zatímco Scion pomalu rozšiřuje své hranice a svět se chvěje v jeho stínu, Paige se snaží pochopit své pouto s Arcturem, které je den ode dne pevnější. Jenže nepřítel stále sílí. V jejich bezprostředním okolí jsou i tací, kteří moc dobře vědí, že revoluce začala s nimi — a mohla by s nimi i rychle skončit…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Host
Originální název:

The Mask Falling , 2021


více info...

Přidat komentář

Shinju
27.01.2024 4 z 5

Myslela jsem si jak hodně mi bude vadit, že si předchozí děj tolik nepamatuji. Ale zjistila jsem, že vůbec. Pauza mezi sérii je nepěkná věc. Ale v knize je vše důležité připomenuto. Takže si dokonce myslím, že kdyby někdo začal číst tuhle tu plánovaně 8 dílnou sérii od tohoto dílu tak klidně může. Ale kdo, by se chtěl připravit o zrod, příběhu a předchozí dobrodružství postav této série?
Také přemýšlím jestli mi předchozí nadšení z této série trochu nepohaslo. No uvidíme co přinese další díl.

alef
05.10.2023 5 z 5

Černá můra se zmáčenými křídly se rozhlíží po Paříži,
v měsíčním svitu se rýsuje impozantní silueta Versailles.

Hrozba visí ve vzduchu, je jak oblak páry, jak zlověstná mlha,
která vyvěrá ze skrýší pařížského podsvětí.

A vzpomínky na tu noc! Jsou stále živé.
jsou jako střepy zaryté hluboko pod kůži.

Paříž je v područí Kotvy! A Bledý snílek tu pátrá po snových krajinách ... má úkol a taky má svůj vlastní cíl. Paige Mahoneyová je totiž jedna z mála, komu se může povést obojí, komu byste svěřili úkol, který je nad lidské síly! ... zvlášť, když s každým krokem bolí celý člověk!

S dalším dílem můj respekt k autorce ještě vzrostl, ona totiž ve své fantazii nestvořila „jen“ Scionský Londýn, ale celý, do zajímavých detailů promyšlený svět - kde existují jen 2 alternativy, země pod Scionskou kotvou a svobodný svět ... a jen na jedné straně, je moc, podpořená silou, které je těžké nepodlehnout, a tak padají, jak domečky z karet, další země, jedna za druhou.

Možná je opravdu londýnská Kmotryně jediná, kdo dokáže Scionu šlápnout na krk a zastavit ho v jeho záměrech, má na to totiž všechny předpoklady - zvlášť - je mladá! Je mladičká! ... a to se ukazuje, jako strategická výhoda - totiž, jen emotivní mládí, entuziasmus a vize ovlivněné už prožitou zkušeností, která nutí bouřit se, rebelovat a nikdy nic za žádných okolností nevzdat, jednat impulzivně, bez rozmyslu dřív mluvit než myslet, mít hlavu v oblacích i pevně na zemi - může zaručit úspěch takové mise! A ona přesně taková je! A mně se to líbí, fandím jí pro její nezkrotnou povahu, nezlomnou vůli a vytrvalost s níž se pouští za svým cílem a beru jí i se všemi jejími nedostatky (taky jich pár má, jako třeba zbrklost a netrpělivost, které nejenom jí přivádějí do dost nebezpečných situací a občas ohrožují na životě). To vše k ní patří, a posouvá ji dál, jako každá zkušenost. Paige je hrdinka, která je svá a je jiná! A pro mě tak zajímavá!
Takže Paige, vydrž, těším se na další setkání ...

„Nikdy jsem si nepomyslela, že se z téhle kukly vylíhnu jako Černá můra a nikdy bych nevěřila, že zrovna já Londýnu strhnu masku z tváře “

„ jaké tváře budu muset ještě nasadit? Kým se budu muset ještě stát? “

Tahle noční můra totiž, zdá se, nikdy neskončí!


Jonny
24.09.2023 2 z 5

Jsem spokojený s dalším prokreslením světa vidoucích. Taky se mi líbily některé napnuté okamžiky. Ale ty dějové zvraty, kdy se stalo něco nepravděpodobného jen proto, aby se to o kus dál něčím ještě nepravděpodobnějším anulovalo, mě rozčilují.

A nerozumím, proč je kniha o můře plná včel.

Fortuna7
30.08.2023 4 z 5

No, vzhledem k tomu, že předchozí díl mě zklamal a do pokračování se mi moc nechtělo, tak se mi tento díl četl vlastně velmi dobře. Jedná se teda o pořádnou bichli, ale naštěstí je plná akce, takže jsem měla docela problém se od čtení odtrhnout :-). Velice jsem si oblíbila nové (pařížské) postavy a líbilo se mi chování hlavní hrdinky Paige. A mimochodem, Arcturus a ta jejich romantická linka?! Vážně boží. Oceňuji, jak si autorka pohrála s názvem knihy, který prostě neskutečně sedí. Konec byl trochu překombinovaný a já jsem měla problém se zorientovat, ale jinak tam byla super odhalení.

terinkha
28.08.2023 4 z 5

30/2022
V první řadě nutno podotknout, že tuhle sérii miluju, takže jí trochu nadržuju.
Je to překombinovaný, složitý, Tom Cruise se může jít zahrabat, někteří jsou podle mě trojití agenti.
Ale je to pořád dobrý a (protože recenzi píšu až po roce) těším se na další díl moc! Akorát tu sérii budu dočítat asi ve 40, nebudu na fantasy už krapítko stará?
80%, protože Paige s Arcturem no :-)

todilka
20.04.2023 5 z 5

Po zjištění, že se tento díl celý odehrává ve Francii, jsem měla trochu obavy, Londýn měl (má) své kouzlo, ale zbytečně. Za mě povedenější, než předchozí dva díly (které jsem si musela vzhledem k velkému časovému odstupu přečíst znovu, ale nelituji toho). Na první díl to nemělo, ale bylo to akční, závěrečná scéna napsaná tak, že se mi ježily i chlupy na rukou a i milostná linka nezklamala. Jediné mínus vidím v tom, že v textu bylo dost francouzských vět, které bůhvíproč nebyly přeloženy (vešlo by se i pod čáru). Těším se, jak to bude dál, zejména na osudy některých postav.
*čtenářská výzva: Kniha, která má žlutou obálku

jancapen
27.03.2023 5 z 5

Já jsem z dalšího pokračování série Kostičasu celkem nadšená, Paige šla z akce do akce a člověk si až říká, jak je možné, že opět proklouzla všemi nebezpečnými situacemi. Ani mi moc nevadilo, že jsem si už tolik nepamatovala předchozí díly, protože bylo na konci hezké shrnutí osudu všech postav po tento díl. Snad se tedy v blízké době dočkáme dalšího dílu.

markyticka
04.02.2023 4 z 5

Pokračování příběhu Paige se četlo dobře, jen na konci jsem se cítila trochu ošizená, protože doslov a popis světa a postav zabral v knize dost stránek na konci knihy a já se těšila ještě na další posun příběhu... Snad nezapomenu linku příběhu než vyjdou zbylé díly, už se to trochu začíná zamotávat a vrstvit, tak snad má pro nás autorka připraven promyšlený závěr.

Mydri
27.01.2023 5 z 5

(SPOILER) SPOILERS
Tak jsem si tady pročetla komentáře, vyspoilerovala jsem si hlavní události, takže jsem aspoň nebyla vyšokovaná, a včera dočetla.

SPOILERS
A mně se to nakonec líbilo :) Myslím, že silná stránka autorky jsou reálie, settingy, všechny ty běhy, diverzní akce, drama, hodně mě nadchl ten závěr, jak běží bombardovanou Paříží, to jsem ani nedutala. Jedna z nejlepších částí mi přijde to, jak se v těle Luce Ménardové pokouší dostat do jejich sídla, to bylo tak detailně propracované, všechny dialogy, večeře s Ménárdem, skvělý! Taky Versailles se povedlo. Líbí se mi Paigino propracované trauma z mučení vodou, otázka je, jestli by ho dokázala takhle překonávat i v těch velice vypjatých a totálně extrémních situacích.

Slabou stránkou autorky je podle mě naopak Paige samotná, která kdyby byla aspoň o 5% míň nepoučitelná, tak spoustě problémů předejde, ale já vím, o čem by to pak bylo :D (Ale je fakt, že když už čtvrtý díl dělá furt ty stejné krávoviny, tak už to člověka trochu omrzí) Hodně mi nevyhovuje styl, kterým autorka rozpracovávala romanci s Arcturem, protože jak se někdo vyjádřil níž, to byla fakt agonie. Myslím si, že kdyby to tam nebylo vůbec, bylo by to lepší. Hrozně se mi líbilo, jakou měli dynamiku v prvním a druhém díle (první díl SKVĚLÝ!), pak už to bylo strašně utahaný a pořád stejný, a pardon, ale ta sexuální scéna? Wtf? Navíc mi hrozně vadí, jak on se úplně přestal chovat jako Refájec, ztratilo se to, co ho odlišovalo od lidí, najednou je prostě obyčejnej, představovala jsem si je trochu jako Vulkánce, že to s nimi tak nemává, ale první část hurt-comfort, jakkoliv to bylo romantický a hezký, byla pro mě dost nepřesvědčivá a nerealistická.

Super postava je Jaxon Hall, a její ambivalentní vztah k němu je stokrát lepší, než vztah k Arcturovi. Taky se mi tady hodně líbil Cad, jak nebylo jasné, na čí straně stojí, a Ménard. Další skvělá postava je Orpheline, a jsem hrozně ráda, že autorka rozpracovala Ivy, myslím, že si to zasloužila. Naopak mi nevadilo, že tu nebyl Nick, toho nemám ráda. Jo, a už na konci trojky, taky někomu přišlo, že nedává moc smysl, aby zástupkyní Kmotryně byla Eliza, která celou dobu v předchozích dílech vůbec nevykazovala známky toho, že by byla jakkoliv schopná vést lidi?

Vůbec jsem nepochopila linku s Kourophorem, ale předpokládám, že tam mi jenom něco nedochází, taky jsem teda nepřišla na to, jak Paige konečně napadlo, že ji Arcturus nezradil (což teda nám všem, co jsme to četli, doufám přišlo úplně jasný, protože narážek na to, že to nemohl udělat, tam bylo dost). A finálně, co jsem nepochopila vůbec byl Hadrokost. Celou dobu měl úplně boží linku, a ona to pak takhle zabije něčím, co vůbec nepůsobilo přesvědčivě?

Jinak teda to, že Arcturus žije, je doufám úplně jasné, protože o čem by jinak byly další díly :D

Grohlinka
28.11.2022 3 z 5

Knihy jako je tahle jsou presne tim důvodem, proc vetsinou nerozecitam nedokoncene serie, kdo ma ted cert vi, jak dlouho cekat, co bude dal!?

Ocenuji zpracovani knihy, obalka je krásná, vcelicka na zacatku kazde kapitoly tematicka a minimalisticka, mapa, slovnik pojmu, strom radu jasnovidnosti a tentokrat i rejstrik nejvyznamnejsich postav tvori ucelenou a chytre zpracovanou knihu.

Paige se obcas chova absolutne nelogicky, az hloupe, coz me nekolikrat vytrhlo ze cteni, musela jsem kroutit hlavou, misty se i smat. Arcturus je skvela postava a nic se nemeni na tom, ze z velke casti hodlam pokračovat v serii pouze kvuli nemu.

Ze zacatku knihy jsem tapala, kde Paige stihla vypilovat sve schopnosti, nicmene jsem zjistila, ze v originale vysla novela po tretim dile, takze hadam, ze vice to bylo rozpracovano zde. Konec mi prisel jako jeden velky chaos, postradajici smysl, respektive chovani Paige, jak mohla uverit, nebo neverit!? Jak mohla nevedet!?

V serii hodlam pokracovat, snad dalsi dil vyjde drive nez tento. U dalsich dilu se ale obavam jiste repetitivnosti a pocitu, ze autorka malicko vykrada sama sebe a jede stejny koncept jako u Prevorstvi u pomerancovniku, tedy zdanlive nesmiritelne strany, zastavajici diametralne odlisne postoje nakonec spoji sve sily, aby porazily zlo. Uvidime…zda si S. Shannon neukousla prilis velke sousto.

P.S. Jestli Paige zapomene, a ona zapomene, tak teda nevim!

Denisa.KC
30.10.2022 odpad!

První a druhý díl - skvělé čtení. Další díly bohužel postrádají hloubku a důvtip. Tento díl jsem ani nedočetla.

Niamh15
02.10.2022 4 z 5

Zezačátku jsem si říkala, jestli to vůbec učtu - předchozí děj jsem si připomněla jen letmo, takže ponětí o postavách jsem měla jen v případě těch hlavních. Světe div se - ono to nakonec vůbec nevadilo. Kupodivu jsem si postupně vzpomněla na dost věcí a to, že na některé ne, bylo vlastně fuk. Četlo se to totiž fakt dobře.
Nemůžu říct, že by mi na Paige a spol. kdovíjak záleželo, ale je to svižné, dobře napsané a zábavné. Takže proč ne. Jen proboha, ta "zrada" ke konci byla tak očividně falešná, že tomu kromě Paige nikdo nemohl uvěřit...

ydnac
30.09.2022 4 z 5

Paige přijela do Paříže a jako obvykle se do všeho vrhá po hlavě :-)
Zotavuje se ze svého uvěznění a mučení, ale stejně dlouho nevydrží zůstat v úkrytu.
Je potřeba získat informace, finance, zbraně a naklonit si místní vidoucí a jejich velení.
Získat nové spojence.
Zvraty, akce a napětí gradují až v druhé polovině knihy, ale to mi vůbec nevadilo. Autorka to prostě umí.
Doufám, že další díl bude co nejdříve :-)

"Podle mého skromného mínění na každého člověka někde čeká kniha, která zpívá právě k jeho srdci. Věřím, že ty tu svou taky objevíš."

Vzala jsem keramickou masku a přiložila její rysy na své. A pozorovala jsem, jak Paige Mahoneyová se všemi svými strachy, smutkem, hněvem, se vší slabostí mizí za těmi tmavými křídly. Když znovu vzhlédla, díval se na mě ze zrcadla někdo jiný.

ČERNÁ MŮRA

PetraBery
29.08.2022 4 z 5

Po čtyřech letech zpátky ve fantastickém světě, který autorka vytvořila. Chvíli mi trvalo než jsem se pořádně začetla a zase si příběh krajinochodkyně Paige užívala. Děj se tentokrát přesunul do Paříže a o akci a překvapení nebyla nouze. Jen doufám, že další díl bude v kratší době než byl tento.

Petass
28.08.2022 3 z 5

Opět velmi čtivý příběh. Nové prostředí, noví hrdinové, stará naivní Paige, smrtelná a přesto pořád naživu. Mám stále stejné výhrady... Tady mi navíc přijde, že se autorka už opakuje, je to stále to samé dokola. Zamýšlené wow momenty, pro mě byly spíš vysvobozením z překombinovaného děje. Dalšímu dílu ovšem i tak nejspíš neodolám, pokud se ho od autorky dočkáme. Tak kam se podíváme příště? Do Švédska, Irska, nebo do Španělska :) Nechám se překvapit, jsem jen obyčejný amaurotik...

Kniha je opět krásná, kromě slovníčku, mapy atd. jak už jsme zvyklí, je u konce i charakteristika důležitých postav, což určitě pomůže při větším rozestupu mezi díly. O to víc mě vytáčelo, že kniha neobsahuje překlad francouzských vět, kterých tu není zrovna málo.

knihomolkajanca
28.07.2022 4 z 5

Tak tohle byla zase jízda! Po dlouhém čekaní jsem měla obavy, zda si autorka dokáže udržet vysokou laťku, které sérii nastavila. Ale Shannon předvedla, že zkrátka umí.

Když jsem se do světa jasnovidců znovu ponořila, velice jsem ocenila seznam důležitých postav, který najdete na konci knihy. Ten totiž nenabízí pouze suchý výčet jmen, ale i stručný příběh každé postavy, což mi po těch letech skvěle pomohlo osvěžit paměť. Ale teď už k tomu, co všechny zajímá nejvíce.

Příběh mě dokázal vtáhnout v podstatě okamžitě. Autorka má svět skvěle vystavěný, zachází do detailů a znovu mě dokázala ohromit neobvyklým systémem magie. Ano, tady to šlape doslova jako švýcarské hodinky. Paige čekají náročné časy, a to nejen z hlediska cílů, které si sama vytyčila. V minulém díle si sáhla na dno fyzických a psychických sil a potřebuje se s tím srovnat. Prožijete s ní obavy i strachy, budete s ní společně strádat i se zotavovat. Zažijete napětí, intriky, zrady i romantiku… A k mému potěšení tentokrát kromě Paige dostal daleko více prostoru můj oblíbenec Strážce. Zvláštní, odtažitý, tajemný, přesto laskavý a vzbuzující důvěru. Ti dva spolu fungují dost dobře, jen u Paige bych ocenila méně sebevražedných sklonů a tajnůstkaření. Je díky tomu docela předvídatelná…nebo alespoň pro mě. A možná by občas mohla mít o něco méně štěstí.

Přesto se ale nemusíte bát, že byste se u této bichličky nudili. Od začátku se na vás pomalu valí jedna událost za druhou, takže si spíš budete přát, abyste knihu vůbec nemuseli odkládat. A garantuji vám minimálně jeden totální WTF moment, kdy budete valit oči až navrch hlavy. Po dočtení budete autorku možná proklínat a zároveň se modlit… Modlit, abyste na další díl nemuseli čekat dalších pět let. Takové konce by se totiž měly zakázat!

Na závěr ještě pochválím vizuální zpracování knihy. Obálku miluju a řadím ji mezi nejkrásnější kousky v mé sbírce. A pokud jste sérii ještě nečetli, neváhejte. Je totiž skvělá.

Hodnocení: 85%

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji nakladatelství Host.

Kni-holka
14.07.2022 5 z 5

Už jsem zapomněla, jak je ta knížka bravurně napsaná, jak důvěryhodně vystavěný je příběh a detailně propracované postavy. Jen pocit ve mě zůstal, že je to skvostné dílo. Asi jako zlatá šňůra spojující Paige a Arctura. Neviděná, avšak přetrvávající.

Paige Mahoneyová je obyčejná dívka. Ale Černá můra je Kmotryní, kočena bývalého vidopána Jaxe Halla a jeho dědičkou, symbolem revoluce. V jednom těle se tak vzpouzí 2 osoby. Dívka, která by už tolikrát chtěla padnout na kolena a všeho nechat. A krajinochodkyně, jež vždy bojovala a bude bojovat za svržení Scionské vlády, pád Refájců a za svobodu pro všechny vidoucí. A zkrotit tyto dvě duše je mnohdy opravdu těžké. A též rozhodování.

Politické rozbroje, intrikaření, špionáž, dobrodružství i romantika. To vše příběh má a mě je líto, že jsem to dočetla. Čtvrtý díl Když spadne maska od Samanthy Shannonové je čtvrtým dílem z plánované sedmi dílné série a já doufám, že na pátý díl nebudu muset čekat zase nějaké čtyři roky. I když to stojí za to, tak jsem nedočkavá, jak to bude pokračovat a jak to dopadne nejen s režimem kotvy, ale i s Paige a Arcturem.

Sarah11
10.07.2022 3 z 5

Vzhledem k obrovskému rozestupu mezi díly, co se týče data vydání, jsem měla logicky obavy, jestli se vůbec dokážu začíst a vzpomenu si na události a postavy z předchozích dílů. A kupodivu to nebyl ten největší problém. Jelikož se přesouváme do úplně odlišného prostředí a poznáváme postavy nové, dá se kniha zvládnout, i když jste předchozí díly četli v době, kdy vycházely. Dost nápomocný je taky slovníček pojmů na konci knihy, který obsahuje nejen výrazy, které už jste možná pozapomněli, ale také seznam postav a jejich krátkou charakteristiku včetně informace, jestli jsou na začátku knihy ještě naživu, nebo ne, což jsem opravdu ocenila.
Co se sérii nedá upřít, je perfektně promyšlený svět - to autorka zvládá na jedničku. Neskutečně mě dostal doslov o tom, jak si pohrála s francouzštinou tak, aby jí vše sedělo do příběhu a přijde mi naprosto fascinující, nad čím vším se při psaní zamýšlela.
V jedné věci se ale musím přidat k ostatním komentujícím - jako člověk francouzštinou nepolíbený bych určitě ocenila překlad některých pasáží alespoň formou poznámky pod čarou. Chápala bych pár slovíček nebo frází v místech, kde je snadné si význam sdělení domyslet, ale celé konverzace kompletně ve francouzštině už na mě byly trochu moc. Vím, že to byl nejspíš autorčin záměr - nepřekládat je, ale ve finále to působilo spíš rušivě a psát celé věty a souvětí do překladače se mi při čtení opravdu nechtělo.
To všechno bych ještě dokázala překousnout, ale největším kamenem úrazu pro mě bylo tempo. Tohle bylo taaak zdlouhavé. Tři čtvrtiny se kniha neskutečným způsobem táhne a veškerá akce a napětí jsou nahuštěné v té poslední, což je docela problém, když má kniha přes 600 stran.
Když spadne maska byla jedna z mých nejočekávanějších knih tohoto roku, ale bohužel jsem spíše zklamaná.

Dragita
29.06.2022 5 z 5

wow... celá kniha je dokonalá a z posledních dvě stě stran jsem měla málem infakrt. Konec nebudu komentovat, protože takovéhle konce jsou k naštvání (ale zase jsou super napínavý)
Well done autorko. Tohle je fakt masterpiece. Přidávám se k té francouštině, musela jsem přeskakovat a bylo to otravné.
Kdybych si měla vybrat,které díly mám nejraději, tak pořád vede první a pak tento čtvrtý. Už dlouho jsem nečetla až do rána.

jjanca
12.06.2022 5 z 5

Konečne som sa dočkala. Síce bolo čakanie dlhé, ale stálo za to.
Bála som sa, že si nebudem vedieť spomenúť na dej z predchádzajúcich kníh, ale našťastie som do toho vplávala bez problémov, plus je na konci zhrnutie postáv, ktoré ako ťahák funguje skvele.
Paige ostala Paige, a Arcturus.. ach. Bavilo ma to ich postupné zbližovanie, spoznávame a dôvera. Koniec prekvapil a už teraz sa neviem dočkať ďalšieho dielu. Autorka dáva pravidelné updaty na goodreads a zatiaľ to vyzerá tak, že ďalšia kniha vyjde v roku 2024. Tak snáď sa to nepretiahne a my sa nového dielu za dva roky dočkáme.
A súhlasím s komentármi podo mnou, že francúzke slová/vety si zaslúžili preklad, aspoň ako poznámka pod čiarou. Z francúzštiny neviem ani slovo, takže som tie pasáže buď preskakovala, alebo sa dali ako-tak vydedukovať.