Bledý snílek / Píseň úsvitu

Bledý snílek / Píseň úsvitu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509692/bmid_bledy-snilek-pisen-usvitu-7YR-509692.jpeg 4 55 11

Kostičas série

Dvě novely, které doplňují románovou sérii Kostičas a strhující příběh krajinochodkyně Paige Mahoneyové. Bledý snílek se vrací do dob, kdy bylo Paige teprve šestnáct let a v kriminálním podsvětí patřila k nováčkům. V nebezpečném srdci Londýna utekl cenný poltergeist, kterého je nutné dopadnout dřív, než způsobí chaos. Jenže o takovou vzácnost, jako je poltergeist, usiluje každý člen syndikátu a soupeřící gangy jasnovidců se nezastaví před ničím. Paige prožije křest ohněm, aby se ke gangu Sedmi pečetí mohla přidat. Píseň úsvitu se odehrává mezi závěrem románu A zrodí se píseň a začátkem čtvrtého dílu Když spadne maska. Paige a Arcturus právě dorazili do pařížské citadely Scion. Vyčerpané Paige nezbývá nic jiného než zůstat v úkrytu, daleko od revoluce, kterou začala. Snaží se zotavit a vyrovnat se se svými duševními i fyzickými zraněními. Po týdnech odloučení se Arcturus a Paige začínají sbližovat.... celý text

Literatura světová Novely Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

The Pale Dreamer, The Dawn Chorus


více info...

Přidat komentář

Suza007
19.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Vlastně mě to docela bavilo. Obě povídky nás nechají lépe nahlédnout do povahy Paige, což oceňuji, protože v knížkách mi chování Paige nejednou připadalo dost nelogické. Asi víc mě oslovila Píseň úsvitu, která se časově odehrává po 3. díle série. Nemám moc ráda hrdiny, které nic nezaskočí a z každého zranění se do rána uzdraví. Tady je dobře vidět, že Paige trvá dost dlouho, než se vzpamatuje z toho, co zažila při svém věznění, a že to pro ni není vůbec snadné. Také jsem ocenila, že se opět trochu sblížila se Strážcem.

Mauri
18.02.2024

Ať už jsme tyto novely potřebovali nebo ne. Užila jsem si s nimi krásný propršený víkend. :)


Fortuna7
23.11.2023 3 z 5

Osobně si nejsem moc jistá, jestli jsem tuto knihu potřebovala... Nepřišlo mi zrovna podstatné, aby mi autorka vyplňovala prázdnější místa, když ještě není ani dopsaná celková série. 1. povídka mě vcelku bavila, ale s Písní úsvitu jsem měla trochu problém. Ta mi přišla vážně trochu zbytečná.

MorbidCuriosity
03.10.2023 4 z 5

Vlastně úplně nechápu, k čemu takhle kniha vyšla. Bledý snílek je aspoň trochu málo historie k doplnění příběhu, bez kterého jsem ovšem dokázala žít než jsem ho přečetla a dokázala bych to i dál. Píseň úsvitu pro mě byla úplně k ničemu - nebylo v této novele nic zajímavého nebo vysvětlujícího. Je to samozřejmě čtivé, jako celá série, ale není to obsah na samostatnou knihu.

PetraBery
26.09.2023 3 z 5

Krátký návrat do série Kostičasu před vydáním pátého dílu. Dvě novely, jedna z doby příchodu hlavní hrdinky k Sedmi pečetím, druhá o ukrývání v Paříži. Jako doplnění série fajn, plnohodnotný díl by byl asi lepší.

jjanca
30.08.2023 4 z 5

Som rada, že som sa po dlhšom čase mohla ponoriť do prostredia jasnovidcov a utvrdiť sa v tom, že táto séria patrí medzi moje srdcovky a neviem sa dočkať, kým autorka vydá novú časť. Prvá poviedka ma bavila viac než druhá. Obsahovala totiž nové informácie o minulosti Page a Jaxona. Druhá bola menej záživnejšia, všetko podstatné sme sa dozvedeli už v predchádzajúcich knihách. Každopádne ako pripomenutie minulých dielov to fungovalo.

SlamLenka
05.07.2023 4 z 5

Čtení dosud nedokončených knižních sérií může být trápení, když jste odsouzeni k netrpělivému vyhlížení další knihy do řady. Kostičas se přehoupl přes polovinu, ale čekání na pátou knihu jsem si teď mohla zkrátit nově vydanou jednohubkou. Ovšem tyhle dvě novelky mi vystačily jen na dva dny a spíš mě navnadily na další plánované tři romány nedočkavé vyhlížení je zase zpět! =D
Ale teď krátce k oněm novelám:
Bledý snílek byl skvělý, dějově nás přenáší před první knihu, která dala sérii jméno, a ilustruje Paiginy začátky u Sedmi pečetí. Moc jsem si užila první její úkol pro Jaxona. Tady taky získává svou přezdívku Bledý snílek, za čímž jsem sice čekala nějakou větší pointu, ale i tak to byl docela podstatný moment. A Jax je prostě Jax. Já ji vlastně obdivuji, že pro něj Paige vůbec kdy začala dělat.
Píseň úsvitu je za mě trochu slabší, protože do jisté míry postihuje totéž, co se dočtete ve čtvrtém románu. Naštěstí jsou tu záblesky do minulosti, konkrétně do Prvního šeolu, kdy se Arcturus a Bledý snílek poznávají, aniž by věděli, jak se bude jejich vztah dále odvíjet. Ve střípcích se vracíme i k tomu, jak byla Paige později mučena, ovšem popis jejích prožitků v současnosti a jejího souboje s démony, které si s sebou z vězení přinesla, je bohužel tak moc shodný s tím, co mám načtené z Když spadne maska, že mě to moc nebavilo.
Jako celek to ale bylo super čtení a ze série jsem pořád stejně nadšená. Za mě je to parádní spojení fantasy a dystopie se silnou hrdinkou, která přitom není a priori superhrdinka, protože k dokonalosti má hodně daleko. O to je ale snazší si ji oblíbit.
Kéž by už byla celá heptalogie celá hotová. =D Ale ne, já si ráda počkám, jen když to bude stát za to!

lena.o.knihach
08.06.2023 4 z 5

Bledý snílek a Píseň úsvitu jsou dvě novely, které doplňují pár informací ke Kostičasu a já jsem moc ráda, že tahle bonusová knížečka vyšla i v českém překladu.

Bledý snílek se odehrává ještě před začátkem prvního dílu. Dozvídáme se více o tom, jak Paige u Jaxona začínala, jaký byl její první velký úkol a jak si s ním poradila. Bylo moc příjemné se vrátit úplně na úvod, kdy řešili (v porovnání s tím, co je čeká) úplně zanedbatelné problémy.

Píseň úsvitu se odehrává mezi knihami A zrodí se píseň a Když spadne maska, ale díky vzpomínkám hlavní hrdinky se vrátíme i zpátky do Kostičasu. Tahle novela nepřinesla příliš mnoho nových informací, i když byla oproti Bledému snílkovi rozsáhlejší.

Na druhou stranu jsem ráda, že jsem se aspoň na malou chvíli mohla ponořit do (mého hodně oblíbeného) světa jasnovidců, než se všichni dočkáme plnohodnotného pokračování.

#spoluprace @hostbrno

Sarah11
04.06.2023 3 z 5

Umí autorka psát? Rozhodně ano. Potřebovali jsme ale tuhle knížku? Určitě ne.
Kdybych měla tyto dvě novely porovnat, Bledý snílek u mě vede na plné čáře. Tam se totiž dozvídáme alespoň něco nového. Maličko nahlédneme do Pageiny minulosti a sledujeme její začátky u Sedmi ciferníků a do toho tady máme až v podstatě detektivní linku, což mě bavilo.
Co se týče druhé (a bohužel podstatně delší) novely, tam už jsem se musela do čtení trochu nutit, protože to není nic, o čem už jsme nečetli v předchozích dílech a přišlo mi to zbytečně zdlouhavé a nepřínosné.
Mnohem více bych ocenila, kdyby se autorka zaměřila na další plnohodnotné díly, protože bych se ještě v tomto životě ráda dočkala kompletní série.

mondulinecka
01.06.2023 5 z 5

Bylo to super! Kosticas fakt miluju a tohle bylo prijemne rozšíření o to, co bylo před, tedy Paigeiny začátky u Jaxona a druhá povídka o tom, co se dělo po 3. Dílu, před Paříží, s par flashbacky do prvního Šeolu. Jo, určitě si zase brzo dam celou sérii, snad čekání na 5. Díl nebude trvat tak dlouho, jako na 4.

luculi
23.05.2023 3 z 5

Tato tenká knížečka obsahuje dvě novely ze světa Kostičasu. Je to jen takové miniaturní rozšíření k tomu, co už čtenáři četli a zároveň je to spíše takové uchlácholení, než se dočkáme dalších plnohodnotných dílů, což bude ještě trvat. Takže na jednu stranu kniha kdekoho potěší, na stranu druhou bych byla raději, kdyby autorka věnovala čas sérii, abych ji dočetla, než se dostanu do důchodu...

První novela se zabývá šestnáctiletou Paige a jejím vstupem do Jaxonova gangu. Proč tam vlastně přišla, počáteční týdny a především její úplně první nelehký úkol, kterým ji šéf testoval. Text je hodně krátký, přesto je to příjemné zpestření, které klidně mohlo být součástí první knihy.

Druhá novela se odehrává ve dvou časových liniích. První je o tři roky později, kdy Bledý snílek skončí v 'táboře' Refájců a plánuje vzpouru. Druhá linka je o další rok později, kdy je spolu se Strážcem v exilu v Paříži a zotavuje se po dalším věznění. Více prozrazovat nebudu kvůli spoilerům.

Oba příběhy jsou opravdu jen letmým doplněním. Po obsahové stránce to příliš mnoho věcí neosvětlí, podle mě to jen více objasní charakteristiku Paige, její myšlení a chování. Aby ji každý mohl lépe chápat. Nicméně určitě za to bude spousta lidí ráda. Jediné, co mě mrzí, tak velké časové úseky mezi jednotlivými knihami, protože poněkud ztrácím tu návaznost a nepamatuji si vše. A to by nás měly čekat tuším ještě tři díly do konce série...

Kniha Bledý snílek / Píseň úsvitu je v

Právě čtených2x
Přečtených64x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce93x
Chystám se číst58x
Chci si koupit39x
dalších seznamech4x