Kosmonauti na pokraji smrti

Kosmonauti na pokraji smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368887/bmid_kosmonauti-na-pokraji-smrti-M3i-368887.jpg 5 16 8

„Jediný způsob, jak se můžeme dostat za hranice možného, je ponořit se do nemožného,“ Arthur C. Clarke Člověk vzhlížel ke hvězdám odnepaměti, ale ještě před méně než sto lety se zdálo být oním nemožným, pro lidstvo nepřekonatelným úkolem proniknout za hranice vesmíru. Od Gagarinova letu se stali kosmonauti nefalšovanými hrdiny doby, ovšem málokdo domýšlel rizika, která podstupují – dokud se neobjevily zprávy o mimořádných potížích během jejich výprav, což obě velmoci studené války nerady přiznávaly. Tito lidé vstupovali na půdu naprosto neprozkoumanou, stávali se doslova pokusnými králíky. Věhlasný popularizátor vědy Karel Pacner odkrývá chvíle, kdy kosmonautům hrozilo smrtelné nebezpečí, a oni ho svým ohromným úsilím a improvizací zvládli, ale i tragédie, kterým se nedalo zabránit. Posádka Apolla 13, na němž explodovaly životně nezbytné systémy, dokázala za pomoci odborníků na Zemi překonat všechny obtíže a vrátit se na Zemi. Neexistuje bezchybná technika, která se neobejde bez lidských obětí. Takový je zákon pokroku. Třebaže si Vladimír Komarov uvědomoval nedokonalost Sojuzu, usedl do něho – a potom bojoval o zvládnutí svého stroje a svůj život, bohužel marně. Trojice Rusů v lodi Sojuz 11 zahynula během několika vteřin, protože se předčasně otevřel odvětrávací ventil – neměla možnost bojovat o své životy. Naopak Alexej Leonov se během výstupu do volného vesmíru dostal do zapeklité situace, na kterou nebyl připraven, a přesto ji zvládl. Ponořte se do dobrodružství kosmických letů!... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie , Vesmír

Vydáno: , Plus
více info...

Přidat komentář

Timkim
05.12.2023 5 z 5

Stejně je zajímavé, s jakým zápalem a nasazením dříve lidé přistupovali k objevování vesmíru. Nejsem skalní fanda kosmonautiky, ale tato kniha mě velice bavila a rozšířila mé obzory. Například mě udivila recyklace vlhkosti, potu a moči na pitnou vodu. Vážně dobrý souhrn boje o vesmír, spolupráce v něm a zajímavá technická řešení. Doporučuji.

jaroiva
09.09.2023 4 z 5

Možná kdybych předtím nečetla Šamárka (Kritické momenty kosmonautiky), tak mě to bavilo víc.
Ale jo, můžu i tuto knihu doporučit. Z těch dvou podobných ale spíš hlasuju pro Šamárka.

Občas jsem narazila na nějaké divné slovní spojení, asi chyba korektury (kdyby to byla překladová literatura, tak to pochopím jako špatný překlad, když se mluví o oranžovém džusu, "sklonil jim poklonu", "ocitli se v nebezpečí života"...).
Někdy se mi zdálo, že se část odstavce zbytečně opakuje, jako by šlo o slepenec více článků, které se snaží nějak pospojovat do knihy a někdy je potřeba kus zopakovat. Jindy zas zvláštní návraty v čase po delším kusu knihy. Ne, že by to znemožňovalo orientaci, ale párkrát jsem si řekla, že vždyť tohle už říkal...

Jinak ale po faktické stránce obsahuje spoustu informací a kdo ještě tyto informace neznal, bude nadšen.
Určitě mě to bavilo víc než Velmistři špionáže, takže zkusím ještě i nějakou další knihu autora.


DomYell
28.03.2022 5 z 5

Vyborna kniha. Psana ctivym jazykem, nejde vice hloubeji, nez by bylo nutne, ale ani neni povrchni.

Dovolim si jednu uvahu...

Prvni lide se vody pravdepodobne bali. (Ma to tak 99% primatu)
Lide, mozna to bylo pri povodnich, zjistili, ze se ve vode neutopi, kdyz se drzi plovouci klady...
Za pomoci prvnich spadlych stromu se lide dostali na druhou stranu reky...
Lide zacali tvorit prvni vratke lodky... Obcas se nejaka potopila a obcas nejaka doplavala dale...
Lide se dostali z pevniny na ostrov.. Na ostrove nebyli velci predatori.. Lidem se zacalo darit.
Lide staveli vetsi a vetsi lode, aby poznaly vsechny ostrovy, co vidi.
Lide postavili jeste vetsi lode, aby nasli mista, ktera nevidi.
Lide dosahli lodi vseho, co na teto planete je a vodu vymenili za vesmir a spadlou kladu za velkou a tezkou raketu.


S tim se dostavam i k vlastni podstate... Je nase "poslani" dostat se do vesmiru, za jeho hranice?

Pravdepodobne nas cekaji valky ve vesmiru, jako byly valky na morich... Pravdepodobne nas ceka i spojeni v ramci eliminaci celoplanetarni hrozby..
Pravdepodobne nas ceka i objev zivota nekde jinde, ale ne ve forme, co ho zname a nemel by se v zadnem pripade dostat do kontaktu s cimkoliv, co je pozemske.

Neni otazka, jestli se nase planeta srazi s nejakym velkym kosmickym telesem... Je pouze otazka kdy... A az to kdy nastane, lidstvo bude muset celit sve nejvetsi vyzve.

Takoveto knihy jsou jako pridavny motor pro mozky mozna jeste ani nenarozenych lidi, kteri budou tyto problemy resit.

Vesmir je nejvetsi vyzva lidstva pro 3.tisicileti

Pert
20.01.2022 5 z 5

Nádherná knížka. Karel Pacner je opravdu skvělý autor.

radimch
07.07.2021 5 z 5

Skvělé.

DuchDoby
16.06.2021 5 z 5

Perfektně zpracovaný kus historie letů do vesmíru.

Janadvorackova
15.06.2019 5 z 5

Přínosné pro dlouhodobější fanoušky kosmonautiky, i pro ty, kteří s tématem teprve začínají. Je to přehledné, takže ti první si můžou doplňovat znalosti a ti druzí dostanou srozumitelné příběhy o dobývání vesmíru.

ondrej.b
20.09.2018 5 z 5

Opravdu úžasná kniha velmi zajímavých událostí, které v kosmu někdy dopadly dobře, ale někdy bohužel ne. Tradičně od autora dostanete kvalitní dílo plné faktů a precizně zpracovaných kapitol o jednotlivých událostech. Při čtení jsme si opravdu přišel na své. Možná jedna drobná výtka patří tiskařskému šotkovi, protože občas se v textu objeví nějaká předložka dvakrát nebo nesmyslně před slovem a pak i po něm. Ale všiml jsem si toho cca 5x, takže nic hrozného. Maximální hodnocení je na místě.