Kosmologie

Kosmologie https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127898/kosmologie-127898.jpg 4 4 3

Kosmologie se zabývá vším, co existuje. Celý systém věcí, který nazýváme kosmem, zahrnuje svět na velkých i malých vzdálenostech, astronomická měřítka říše hvězd a galaxií i mikrokosmos elementárních částic. Mezi těmito hranicemi leží složitá hierarchie struktur a vzorů, která je výsledkem souhry mezi silami a hmotou. A uprostřed toho všeho se nacházíme my. V této knize se mimo jiné dozvíte: Jaké byly počátky kosmologie ve starověkých mytologiích a jak se kosmologie postupně stala exaktní vědou. Bude se vesmír nadále rozpínat, nebo se znovu smrští? Jak daleko jsou dnes fyzikové v hledání teorie všeho?... celý text

Literatura naučná Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Cosmology: A Very Short Introduction , 2002


více info...

Přidat komentář

DarthSoren
25.11.2022 5 z 5

Sice již dávno nejsem kosmologický laik, ale publikace P. Colese mne stejně dokázala upoutat. Problematiku rozebírá v podstatě do základů a předkladá čtenáři co možná nejsrozumitelněji. Jsem rád, že občas sklouzává i do vod filozofie, čímž mi poskytl "munici" pro můj vlastní výskum a já tak mohu i ve své práci podložit argumenty odkázaním na dalšího odborníka. Jedinou chybou snad je, že od roku 2002, kdy originálně knížka vyšla, se za 20 let ve výzkumu vesmíru a ve fyzice pár věcí změnilo a ne všechny informace jsou i dnes aktuální (třeba takový Hubblův vesmírný dalekohled jako vlajkovou loď moderního výzkumu vesmíru nahradil dalekohled Jamese Webba.) I přesto hodnotím práci velice pozitivně. Jako úvod do kosmologie vřele doporučuji.

kate9326
20.01.2022 5 z 5

Zajímavá knížka, pochpitelná i pro laiky.


Rolnička2771
07.01.2020

Je především určena pro ty, kteří se zabývají myšlenkami nebo i vědeckým zkoumáním kosmem, astrologií. Kniha ,mne zaujala, je psaná pochopitelnou řečí. Upoutala i mladšího syna.

Štítky knihy

vesmír astronomie přírodní vědy kosmologie (vznik, vývoj, zánik vesmíru)

Autorovy další knížky

Peter Coles
britská
2007  85%Kosmologie
2000  60%Hawking a mysl boží
2000  67%Einstein a úplné zatmění

Kniha Kosmologie je v

Přečtených8x
Knihotéce6x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x